18.6 C
Athens

Το σερί του Σιδέρη και η μεταγραφή Νικολούδη στον Ολυμπιακό

1964: Το εκπληκτικό σερί του Σιδέρη
Κανείς δεν αντιλήφθηκε, σαν σήμερα το 1964, ότι ο Γιώργος Σιδέρης (φωτό) είχε σημειώσει ένα σπάνιο ρεκόρ με το γκολ που είχε πετύχει στην νίκη του Ολυμπιακού επί του Ηρακλή με 3-1. Ο διεθνής κυνηγός είχε σκοράρει για 8η διαδοχική αγωνιστική (12 γκολ σύνολο), σημειώνοντας ρεκόρ στην Α’ Εθνική, το οποίο ανακαλύφθηκε πολύ αργότερα (όταν εισήχθη η στατιστική στο ποδόσφαιρο) και αντέχει μέχρι σήμερα! Μόνο να το ισοφαρίσουν κατάφεραν ο Κώστας Νικολαΐδης (1967-68) και ο Ντέμης Νικολαΐδης (1997-98), αλλά και ο ίδιος ο Σιδέρης, όταν έβαλε 14 τέρματα στις 8 τελευταίες αγωνιστικές του 1968-69.

1966: «Έφυγε» ο Τόφαλος
Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο μίας μυθικής μορφής του ελληνικού αθλητισμού. Του Δημήτριου Τόφαλου, χρυσού νικητή στην άρση βαρών στους Μεσοολυμπιακούς Αγώνες του 1906, ο οποίος έκλεισε για πάντα τα μάτια του στη γενέτειρά του, την Πάτρα, σε ηλικία 82 ετών. Λαϊκός ήρωας μετά από εκείνη την επιτυχία του, έφυγε στις αρχές της δεκαετίας του ’10 έφυγε για τις ΗΠΑ όπου ασχολήθηκε με την ελεύθερη πάλη (το γνωστό κατς), ενώ αργότερα ήταν ο μάνατζερ του μεγάλου Τζιμ Λόντου.

 

1979: Ο Νικολούδης στον ΟΣΦΠ
Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος εισήχθη στο ελληνικό ποδόσφαιρο με την καθιέρωση του επαγγελματισμού, το 1979. Σαν σήμερα, μάλιστα, σημειώθηκε και η πρώτη ηχηρή μετακίνηση. Ο Ολυμπιακός απέκτησε από την ΑΕΚ τον διεθνή μέσο, Τάκη Νικολούδη (φωτό), προσφέροντας 6 εκατ. δρχ. στην «Ενωση» και 1,5 στον παίκτη, ο οποίος θα αποκτούσε δικαίωμα συμμετοχής την 1η Δεκεμβρίου. Την ίδια ημέρα έκλεισε την πρώτη χειμερινή μεταγραφή της ιστορίας του και ο Παναθηναϊκός, αποκτώντας τον Πέτρο Μπανάσα από τη Δόξα Δράμας.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς