17.8 C
Athens

Σαν σήμερα: Πιστολιές… σε άδειο γήπεδο

Στις 15 Νοεμβρίου 1999 βγήκαν… πιστόλια μετά τη λήξη του ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός 0-2, παρότι αυτό διεξήχθη «κεκλεισμένων των θυρών»!

Πρόκειται ασφαλώς για ένα από τα κορυφαία σκηνικά του «βιβλίου» των κωμικοτραγικών γεγονότων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Να σημειωθούν επεισόδια σε αγώνα που διεξήχθη, τυπικά, χωρίς θεατές, φτάνοντας στο σημείο να πέσουν και πραγματικές πιστολιές σε χώρο του γηπέδου –δεν είδαμε δηλαδή απλώς να φέρει πιστόλι στο παντελόνι του ο διοικητικός ηγέτης μιας ΠΑΕ, όπως προ μηνών στην Τούμπα.

Συνέβη σαν σήμερα, 15 Νοεμβρίου 1999, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η τιμωρημένη ΑΕΚ υποδέχθηκε στο άδειο γήπεδό της (λόγω τιμωρίας για επεισόδια στο ματς με τον Ηρακλή) τον Ολυμπιακό, ο οποίος είχε για πρώτη φορά στον πάγκο του τον προπονητή που διαδέχθηκε τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, τον Ιταλό Αλμπερτίνο Μπιγκόν. Ήταν εξ αναβολής παιχνίδι για την 6η αγωνιστική, στο οποίο «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 2-0 με γκολ του Τζόρτζεβιτς με πέναλτι (74’) και του Ζιοβάνι (90’), αλλά με τη λήξη του αγώνα η κατάσταση ξέφυγε. Θα προσπαθήσουμε να βάλουμε τα γεγονότα σε μία σειρά, κρίνοντάς τα όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμα.

Η ΑΕΚ είχε έντονα παράπονα από τη διαιτησία του Βαγγέλη Δημητρόπουλου, εστιάζοντας τα παράπονά της στον μη καταλογισμό ενός πέναλτι υπέρ του Μαλαδένη στο 20’, τον οποίο έριξε με το χέρι του ο Ελευθερόπουλος. Στο ξεκίνημα της φάσης, ωστόσο, ο επιθετικός της Ένωσης φαίνεται να κοντρολάρει με το αριστερό χέρι την μπάλα, ύστερα από τη βαθιά μπαλιά του Σαβέβσκι. Πέναλτι ζήτησε η ΑΕΚ και σε μία ανατροπή του Μαλαδένη από τον Καραταΐδη στο 36’, η παράβαση όμως ήταν εκτός περιοχής –ο Δημητρόπουλος, βέβαια, δεν έδωσε τίποτα.

Το πέναλτι με το οποίο άνοιξε το σκορ ο Ολυμπιακός είναι καθαρό, μια και ο Δέλλας χάνει την μπάλα και ανατρέπει τον Νινιάδη. Καμία αμφιβολία δεν υπάρχει και για το δίκαιον της αποβολής του Καλιτζάκη, λίγα λεπτά νωρίτερα. Ο διεθνής αμυντικός πήγε ολοφάνερα για τα πόδια του Τζιοβάνι. Βέβαια, στην ΑΕΚ είχαν παράπονα και για τη γενικότερη συμπεριφορά του εξ Αχαΐας ρέφερι, με κάποια υπέρ του Ολυμπιακού σφυρίγματα του στις φαινομενικά ανώδυνες φάσεις, που προκάλεσαν εκνευρισμό στους ποδοσφαιριστές της. Κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται να τεκμηριωθεί από τα πεντάλεπτης διάρκειας στιγμιότυπα που έχουν διασωθεί.

Η κατάσταση ήταν έκρυθμη στα επίσημα από τη στιγμή που καταλογίστηκε το πέναλτι υπέρ με το οποίο οι «ερυθρόλευκοι» άνοιξαν το σκορ. Οι προσκεκλημένοι της ΑΕΚ κινήθηκαν κατά του προέδρου της ΕΠΑΕ, Βίκτωρα Μητρόπουλου και αυτόν της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σωκράτη Κόκκαλη και η κατάσταση ξέφυγε με τη λήξη του ντέρμπι. Στον αγωνιστικό χώρο, οι παίκτες της Ένωσης επιτέθηκαν στον διαιτητή Δημητρόπουλο, με τον Κασάπη να τον κλωτσάει (καταγράφηκε από τις κάμερες) και χρειάστηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη για να τον φυγαδευτεί σώος στα αποδυτήρια.

Εκτός γηπέδου, η ένταση μεταφέρθηκε στο Members Club. Οπαδοί της ΑΕΚ επιτέθηκαν στον μπράβο του Βίκτωρα Μητρόπουλου, ο οποίος έξαφνα έβγαλε από την τσέπη του πιστόλι και την ώρα που έφτανε εκεί ο Δημήτρης Μελισσανίδης (ο οποίος ήταν και τότε ηγετικό πρόσωπο της ΠΑΕ ΑΕΚ χωρίς να κατέχει διοικητικό πόστο), άρχισε να πυροβολεί στο ταβάνι για εκφοβισμό! Μες στον πανικό, μάλιστα, ο μπράβος έχασε και… την περούκα που φορούσε, με αποτέλεσμα το όλο θέαμα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση να γίνει κωμικοτραγικό! Τα γέλια κόπηκαν, όμως, όταν έγινε γνωστό ότι ένας παρευρισκόμενος φίλαθλος της Ένωσης υπέστη καρδιακή προσβολή και λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή…

Ο απολογισμός; Η ΑΕΚ κατηγόρησε για «προσχεδιασμένο αποτέλεσμα» και «διατεταγμένη υπηρεσία» του διαιτητή, με το στέλεχός της, Πέτρο Στάθη, να δηλώνει παραίτηση από τη θέση του αντιπροέδρου του Δ.Σ. της ΕΠΑΕ. Οι διεθνείς παίκτες της, με πρώτο τον Ντέμη Νικολαΐδη, δήλωσαν ότι αποσύρονται από την Εθνική Ελλάδας. Ο Μιχάλης Κασάπης τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 23 αγωνιστικών για την κλωτσιά στον διαιτητή. Όσο για την ΑΕΚ, της επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού της έδρας της για δύο αγωνιστικές, όχι όμως «κεκλεισμένων των θυρών», αλλά με υποχρέωση να παίξει εκτός Αθήνας. Όπως και έγινε, με τα παιχνίδια με ΟΦΗ (1-2) και Παναχαϊκή (3-0) που διεξήχθησαν στο γήπεδο του Διαγόρα, στη Ρόδο.

Όσο για τον διαιτητή, τον γιατρό Βαγγέλη Δημητρόπουλο; Τέθηκε αυτόματα εκτός διαιτησίας και δεν σφύριξε ποτέ ξανά σε επαγγελματικό επίπεδο. Η σχέση του με το ποδόσφαιρο έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια στο να παρέχει τις υπηρεσίες του ως γιατρός αγώνων των τοπικών πρωταθλημάτων της Ηλείας.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς