18.1 C
Athens

Πρωτοφανές: Ελάφια επιτέθηκαν και σκότωσαν πρόβατα στη Λήμνο (video)

Λόγω υπερπληθυσμού και έλλειψης τροφής μπαίνουν σε χωράφια και στάνες και κάνουν ζημιές

Η Λήμνος και συγκεκριμένα το κάστρο της Μύρινας είναι γνωστό ότι από τη δεκαετία του 1970 έχει πανέμορφα ελάφια (πλατώνια), τα οποία τα απέκτησε μετά από δωρεά τριών ελαφιών από την Ρόδο, όπου κυρίως απαντάται το συγκεκριμένο είδος.

Με τα χρόνια τα γοητευτικά πλατώνια πολλαπλασιάστηκαν. Σήμερα πλέον έγιναν τόσο πολλά που πλέον τα συναντά κανείς αρκετά χιλιόμετρα εκτός Μύρινας, σε μια προσπάθειά τους να βρουν τροφή.

Ξημερώματα Σαββάτου στην περιοχή του Εβγάτη προς Κάκαβο σημειώθηκε ένα πρωτοφανές άσχημο γεγονός.  Αρσενικά πλατώνια επιτέθηκαν σε κοπάδι προβάτων, με αποτέλεσμα άλλα πρόβατα να θανατωθούν με πολύ βίαιο τρόπο και άλλα να χαροπαλεύουν μετά την επίθεση που δέχτηκαν, ενώ κάποια που βρίσκονταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης από το σοκ της επίθεσης γέννησαν πρόωρα νεκρά πρόβατα.

Όπως καταγγέλλουν οι βοσκοί κάποτε ο δήμος φρόντιζε τα συγκεκριμένα ελάφια. Αγόραζε τριφύλλι και το άφηνε στα σημεία που βρίσκονται. Σήμερα δεν μεριμνά για τίποτα. Ούτε καν για να βρουν νερό, με αποτέλεσμα τα ελάφια να βγαίνουν από το χώρο που ζουν, να κάνουν πια συχνά εμφανίσεις κοντά σε στάνες και να κάνουν ζημιές. Ζημιές κάνουν επίσης και στα περιβόλια, αφού ό,τι και να φυτέψουν οι γεωργοί, τα καταστρέφουν.

Πηγή: limnosreport.gr

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς