22.2 C
Athens

Πυρίτιδα περιείχε ο εκρηκτικός μηχανισμός έξω από το σπίτι Ντογιάκου

Τι δείχνει ο μηχανισμός για την ταυτότητα των δραστών • Γιατί δεν εξερράγη • Φόβοι για βόμβες-αντίγραφα σε άλλους στόχους εν όψει και του Πολυτεχνείου

Από το μικροσκόπιο των εργαστηρίων της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας περνάει ο εκρηκτικός μηχανισμός που τοποθετήθηκε έξω από την πολυκατοικία όπου διαμένει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, στον Βύρωνα και εντοπίστηκε τα ξημερώματα έπειτα από δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα.

Από την έως τώρα πορεία των ερευνών, έχει προκύψει ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν χαμηλής ισχύος. Δεν περιείχε δηλαδή κάποιο ισχυρό εκρηκτικό, όπως ζελατοδυναμίτιδα ή αμμωνιοδυναμίτιδα, αλλά αποτελείτο από ένα κιλό πυρίτιδας.

Οσο για την αιτία που ο μηχανισμός δεν ενεργοποιήθηκε, πιθανολογείται ότι αυτό οφείλεται σε εμπλοκή του κυκλώματος πυροδότησης, πιθανώς κατά τη μεταφορά του πάνω στη μοτοσικλέτα.

Φόβοι για βόμβες-αντίγραφα

Ολα δείχνουν πως ο κατασκευαστής, είναι πιθανότατα άπειρος, που τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα και για το λόγο αυτό η βόμβα που περιείχε περισσότερο από ένα κιλό πυρίτιδα, δεν εξερράγη. Αυτο που προβληματίζει τους αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής, είναι το ενδεχόμενο ο κατασκευαστής να έχει φτιάξει και άλλες βόμβες-αντίγραφα στα πρότυπα των φακέλων- βομβών, οι οποίες θα τοποθετηθούν τις επόμενες ημέρες σε άλλους στόχους, καθώς διανύουμε την εβδομάδα πριν τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Στην Αστυνομία έχει σημάνει συναγερμός και επανεξετάζεται η λίστα με τους πιθανούς στόχους, καθώς το ενδεχόμενο ενός νέου χτυπήματος παραμένει ανοιχτό, όσο δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Την ίδια ώρα, ψάχνουν μέσω καμερών το δρομολόγιο που ακολούθησαν οι δράστες τόσο κατά την τοποθέτηση, όσο και κατά την απομάκρυνση από το σημείο, αναζητώντας τη γιάφκα της οργάνωσης.

«Χτενίζουν» τον Βύρωνα

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότητα βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Βύρωνα, καθώς θεωρείται δύσκολο να διέσχισαν μια τόσο μεγάλη διαδρομή από τα Εξάρχεια στον Βύρωνα, με μια βόμβα στη μπαγκαζιέρα της κόκκινης βέσπας.

Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο, πίσω από την ενέργεια να κρύβεται η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών που έχει πραγματοποιήσει χτυπήματα με βόμβες και μάλιστα σε δικαστικούς στόχους, με τελευταίο στις 22 Δεκεμβρίου του 2017 στο Εφετείο, ενώ έχει στο ενεργητικό της και μια αποτυχημένη βομβιστική ενέργεια στις 12 Δεκεμβρίου 2016, στο υπουργείο Εργασίας, όπου ο μηχανισμός δεν εξερράγη.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς