22.1 C
Athens

Ο κόσμος των κόμικς θρηνεί: «Εφυγε» ο Σταν Λι (pics, video)

Hταν ο «Θρύλος της Marvel», δημιουργός των Spider-Man, X-Men και άλλων φανταστικών ηρώων της Μarvel Comics

Ο άνθρωπος που είχε συνδέσει το όνομά του με τα σύγχρονα κόμικς, συνδημιουργός των πιο γνωστών χαρακτήρων της Marvel και επίτιμος πρόεδρός της, ο Σταν Λι, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών.

Σύμφωνα με την κόρη του μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Ιατρικό Κέντρο «Κέδροι του Σινά» και εκεί άφησε την τελευταία του πνοή, πιθανότατα λόγω αναπνευστικών προβλημάτων. Η υγεία του ήταν επιβαρυμένη τον τελευταίο καιρό ενώ έπασχε και από πνευμονία.

Μόλις ένα χρόνο πριν είχε χάσει τη σύζυγό του, Τζόαν και ζούσε με την κόρη του. «Ο πατέρας μου αγάπησε όλους τους φανς του, ήταν ο πιο σπουδαίος και ο πιο αξιοπρεπής άνθρωπος» δήλωσε η κόρη του, ενώ ο δικηγόρος του έκανε γνωστό ότι ο θάνατός του επήλθε την Κυριακή, δεν δημοσιοποιήθηκε ωστόσο η ακριβής αιτία θανάτου του.

Ο Σταν Λι ήταν ο άνθρωπος που ξεκίνησε στη Marvel μαζί με τον Τζακ Κίρμπι το 1961 με τους Fantastic Four και συνέχισε με τη δημιουργία των Spider-Man, Black Panther, Hulk, X-Men, Iron Man και The Avengers.

Μάλιστα έχει εμφανιστεί και σε όλες τις κινηματογραφικές μεταφορές των κόμικς της Marvel.

Ηταν ο άνθρωπος που κατάφερε να μεταμορφώσει τη Marvel Comics από μικρό εκδοτικό οίκο στον Νο 1 παγκοσμίως, σε μια μεγάλη επιχείρηση με παρουσία σε πολλούς κλάδους ψυχαγωγίας και κινηματογραφικό κολοσσό.

Αυτό που έκανε ξεχωριστά τα κόμικς της Marvel από τη στιγμή που τα ανέλαβε ήταν πως δημιούργησε όχι απλώς σούπερ ήρωες, αλλά ήρωες με προσωπικότητα. Ως τότε οι πρωταγωνιστές των κόμικς ήταν πιο ψυχροί και «τετράγωνοι», ενώ οι δικοί του είχαν και ανθρώπινα χαρακτηριστικά και αδυναμίες.

Για παράδειγμα, ο Πίτερ Πάρκερ (Spider Man) είχε μία φοβία με την πιτυρίδα του, ενώ και οι «κακοί» του είχαν μία ψυχολογική περιπλοκότητα.

«Οι ιστορίες του με δίδαξαν ότι ακόμη και οι σούπερ ήρωες, όπως ο Spider-Man και ο Απίθανος Hulk είχαν έλλειψη εγωισμού ή προβλήματα με τα κορίτσια τους και δεν ζούσαν στη μάτσο φαντασία τους 24 ώρες το 24ωρο. Μέσα από έντιμους τύπους όπως ο Spider Man, έμαθα για τις γκρίζες σκιές τις ανθρώπινης φύσης», είχε δηλώσει ο Τζιν Σίμονς των Kiss σε συνέντευξή του το 1979. Και έχει σημασία ότι το έλεγε ο Σίμονς, καθώς οι Kiss είχαν γίνει κόμικ της Marvel διά χειρός Σταν Λι.

Ο Στάνλεϊ Μάρτιν Λίμπερ γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου του 1922 και ήταν παιδί μεταναστών από τη Ρουμανία. Από μικρή ηλικία του άρεσε να βλέπει τις ταινίες του Έρολ Φλιν και συνήθιζε να διασκεδάζει, γράφοντας μικρές ιστορίες δικών του ηρώων. Μπήκε στη βιομηχανία των κόμικ στα 17 του και στα 19 έγραψε την πρώτη δική του ιστορία.

Το 1939 εργάστηκε ως παιδί για τα θελήματα για μόλις 8 δολάρια την εβδομάδα στην Timely Comics, πρόδρομο της Marvel. Δύο χρόνια αργότερα, έγραψε μία ιστορία δύο σελίδων με τίτλο «The Traitor’s Revenge!» για το περιοδικό της εταιρείας. Υπέγραψε ως Stan Lee. Παράλληλα, είχε εργαστεί γράφοντας νεκρολογίες για μια υπηρεσία ειδήσεων και δελτία τύπου για το Εθνικό Κέντρο Φυματίωσης, παράδοση σάντουιτς για το φαρμακείο Jack Μαΐου στα γραφεία στο Rockefeller Center, εργάζεται ως κλητήρας για έναν κατασκευαστή του παντελονιού, εγκαινιάζοντας στο θέατρο Rivoli στο Broadway και πουλώντας συνδρομές στην εφημερίδα New York Herald Tribune.

Στα 19 του ο εκδότης Μάρτιν Γκούντμαν τον έκανε εσωτερικό συντάκτη, όταν παραιτήθηκε ο προηγούμενος. Το 1942 κατατάχθηκε στο στρατό και υπηρέτησε στo Σώμα Σηματοδότησης του Αμερικανικού Στρατού, όπου έγραψε διάφορα εγχειρίδια και εκπαιδευτικές ταινίες με μία ομάδα στην οποία συμπεριλαμβάνονταν ο οσκαρικός Φρανκ Κάπρα, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Γουίλιαμ Σάρογιαν και Θίοντορ Γκέιζελ (Dr. Seuss). Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επέστρεψε στον εκδοτικό οίκο, όπου εργάστηκε για δεκαετίες ως συντάκτης.

Καταλύτης για τη ζωή του υπήρξε η δημιουργία της Marvel το 1961. Από εκεί και πέρα όλα πήραν το δρόμο τους και ο ίδιος το δρόμο προς τη δόξα.

Το 2008 τιμήθηκε με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών, τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική διάκριση στις ΗΠΑ.

Το συγκινητικό αντίο από το Big Bang Theory

To Big Bang Theory δεν θα μπορούσε να μην αποχαιρετήσει τον Σταν Λι που είχε εμφανιστεί σε κάποια επεισόδια της σειράς.

Η αφιέρωση έγινε στον επίσημο λογαριασμό της σειράς στο Facebook, η οποία αναφέρει:
«Στην μνήμη του Stan Lee. Ήταν τιμή μας να τον έχουμε στο The Big Bang Theory. Σε ευχαριστούμε που ήσουν ένας αληθινός σούπερ ήρωας για τόσες πολλές γενιές. Ο θρύλος σου θα ζήσει».

Στην φωτογραφία απεικονίζεται ο Σταν Λι μαζί με τους πρωταγωνιστές της σειράς κι έχει τραβηχτεί στο στούντιο του Big Bang Theory, κατά την διάρκεια εμφάνισης του δημιουργού σε ένα επεισόδιο στο οποίο υποδύθηκε… τον εαυτό του.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς