23.5 C
Athens

Μπαπέ, όπως Πελέ!

Μετά τον Πελέ, ο Μπαπέ έγινε ο επόμενος έφηβος (19,5) που σκοράρει πάνω από ένα γκολ σε ματς Μουντιάλ - Ο «Βασιλιάς» τα είχε καταφέρει στον τελικό του 1958, ο Γάλλος «χτύπησε» δις σήμερα κόντρα στην Αργεντινή...

Η φράση «έγραψε Ιστορία» έχει γίνει… λάστιχο από τον Τύπο σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, μια και έχει αποδοθεί ακόμα και σε συμπτωματικά γεγονότα (όπως η νίκη του Ιράν με γκολ στις καθυστερήσεις). Για τον Κιλιάν Εμπαπέ, όμως, και όσα έκανε στη νίκη-πρόκριση της Γαλλίας επί της Αργεντινής με 4-3, μπορείς να το γράψεις άφοβα και εξηγούμε αμέσως το γιατί.

Ο Εμπαπέ έγινε ο πρώτος έφηβος παίκτης (είναι σήμερα 19 ετών και 192 ημερών) που σκόραρε δύο φορές σε αγώνα Μουντιάλ τα τελευταία εξήντα χρόνια. Ο προηγούμενος ήταν ο «βασιλιάς» Πελέ, όταν πέτυχε δύο γκολ στο 5-2 της Βραζιλίας επί της Σουηδίας στον τελικό! Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ είχε πετύχει και χατ τρικ στο 5-2 επί της Γαλλίας στον ημιτελικό, όταν ήταν 17 ετών και 244 ημερών.

Επίσης, ο Εμπαπέ έγινε και ο πρώτος παίκτης που σκόραρε σε δύο διαφορετικά παιχνίδια τελικής φάσης Μουντιάλ μετά τον Μάικλ Όουεν, το καλοκαίρι του 1998. Ο Όουεν είχε σκοράρει στα παιχνίδια της Αγγλίας με τη Ρουμανία (1-2) και Αργεντινή (2-2, 3-4 στα πέναλτι). Το τελευταίο, μάλιστα, είχε διεξαχθεί σαν σήμερα, στις 30 Ιουνίου 1998, σχεδόν έξι μήνες πριν δει για πρώτη φορά το φως ο Εμπαπέ (20 Δεκεμβρίου 1998)!

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς