16.7 C
Athens

Χωρίς βουτιά σε κάθε μπάλα, νίκη δεν παίρνεις

Ο Specialist του FWS αναλύει τα δεδομένα που έκαναν τη διαφορά υπέρ του Παναθηναϊκού και επισημαίνει τα χάλια των «ανεπίδεκτων μαθήσεως» μετά από όσα γράφτηκαν στο φύλλο αγώνα

Ο θρίαμβος του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού στο ντέρμπι της έκτης αγωνιστικής στην Ευρωλίγκα συνοδεύτηκε από μια εύκολη ανάγνωση. Είδαμε – είπαν οι πάντες – δύο ξεχωριστά παιχνίδια, ένα στο πρώτο μέρος όπου κυριάρχησαν οι φιλοξενούμενοι και ένα διαφορετικό στο δεύτερο, όπου οι γηπεδούχοι δεν είχαν αντίπαλο.

Τα επιμέρους σκορ ήταν 41-48 ως το 20’ και 52-32 από το 20’ ως το 40’. Μόνο που η επικράτηση των πρασίνων είχε διαφανεί στο χρονικό σημείο που ήταν μπροστά στο σκορ οι ερυθρόλευκοι. Το +7 των φιλοξενουμένων είχε να κάνει με το γεγονός ότι οι Τίμα και Τουπάν είχαν 100% στο τρίποντο και γενικά τα ποσοστά του Ολυμπιακού ήταν εξωφρενικά ψηλά.

Το έχουμε ξαναδεί να συμβαίνει δεκάδες φορές. Στην επανάληψη τα νούμερα διορθώθηκαν, πήγαν εκεί που πάνε πάντα και επικράτησε το πνεύμα που έφερε η συμμετοχή του Θανάση Αντετοκούνμπο στο παρκέ. Η μαχητικότητα και η ενέργεια, η διεκδίκηση κάθε μπάλας στον αέρα ή στο παρκέ έκαναν την διαφορά για λογαριασμό του Παναθηναϊκού την στιγμή που οι νέοι του Ολυμπιακού – συμπεριλαμβανομένου και του Ντέιβιντ Μπλατ – μάθαιναν με τον δύσκολο τρόπο τις ιδιαιτερότητες ενός αγώνα στο ΟΑΚΑ…

Ο Παναθηναϊκός πήρε μια πολύ σημαντική νίκη για τη συνέχεια κυρίως γιατί δεν είχε περιθώρια νέας ήττας μέσα στο γήπεδο του μετά το διπλό που πέτυχε σε βάρος του η Ζαλγκίρις και γιατί οι φωνές των μη-ψύχραιμων εναντίον του Πασκουάλ – κυρίως – θα πολλαπλασιάζονταν με απρόβλεπτες συνέπειες. Τώρα ο Καταλανός τεχνικός θα απολαύσει μερικές εβδομάδες ησυχίας και ειρήνης, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την δουλειά του και την προσπάθεια που κάνει να βελτιώσει το παιχνίδι της ομάδας του.

Η επικράτηση του Παναθηναϊκού στον ελληνικό εμφύλιο ήρθε με τα δεδομένα που είχαμε πριν το ματς, αλλά με τον κόουτς να προσαρμόζει την διαχείριση του σε αυτά που του έδωσε η εικόνα και η εξέλιξη του παιχνιδιού παίρνοντας κάτι από όλους τους παίκτες του. Οι πράσινοι πήραν σκορ από 11 παίκτες, χρησιμοποιήθηκαν και οι 12, ενώ ο Τσάβι δεν δίστασε να παίξει μόνο 5 λεπτά τον Λάνγκφορντ και 7 τον Παπά, για να δώσει περισσότερο χρόνο στον Λεκαβίτσιους (έπαιξε μαζί με τον Καλάθη) που είχε βρει ρυθμό.

Επιπλέον ο Πασκουάλ είχε διαβάσει καλά τις όποιες αδυναμίες έχουν οι παίκτες του Ολυμπιακού και τις χτύπησε αλύπητα. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι όση ώρα έπαιξε ο Βεζένκοφ ο παίκτης του έκανε σκριν στην μπάλα για να γίνεται αλλαγή στο μαρκάρισμα και να εκμεταλλεύονται οι πράσινοι γκαρντ τα αργά πόδια του αντιπάλου τους στο ένας εναντίον ενός.

Το σημαντικότερο, όμως, που έβγαλε ο Παναθηναϊκός ήταν η ενέργεια και η μαχητικότητα του. Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο κυριολεκτικά μπλόκαρε Σπανούλη και Γκος, έπαιξε καταπληκτικά μακριά από την μπάλα και έβγαλε τρομερή ενέργεια. Εκεί, όμως, που έγινε …πάρτι ήταν στα ριμπάουντ: Μπορεί για μια ακόμη φορά τα τρίποντα να έβρισκαν σίδερο (9/28 και 32%), αλλά τα 20 επιθετικά ριμπάουντ ήταν ο καλύτερος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα με δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες.

Ο Τζέιμς Γκιστ δήλωσε «παρών» μετά από πολύ καιρό, τον ακολούθησαν όλοι οι συμπαίκτες του και με τον Καλάθη να ελέγχει απόλυτα το παιχνίδι η πλάστιγγα έγειρε φυσιολογικά υπέρ του τριφυλλιού με το πέρασμα του χρόνου.

Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε στο πρώτο ντέρμπι με τον μεγάλο αντίπαλο γιατί η συνταγή νίκης που παρουσίασε ο Μπλατ είχε μικρές δόσεις από υλικά απολύτως απαραίτητα για να επιβιώσεις σε μια καυτή έδρα όπως το ΟΑΚΑ. Ο τεχνικός του Ολυμπιακού έκανε τις προσαρμογές του στην αρχή του αγώνα  με τον Τίμα να τον δικαιώνει σε ένα νέο ρόλο αλλά όταν αντέδρασαν οι γηπεδούχοι και έπαψαν να μπαίνουν τα τρίποντα δεν εμφάνισε plan b. Ετσι πήγε «χαράμι» η μεγάλη εμφάνιση του Πρίντεζη που ήταν συγκλονιστικός. Τι έλειψε από τους ερυθρόλευκους; :

  • Οι παίκτες δεν μπήκαν αποφασισμένοι να βάλουν το κορμί τους και να πολεμήσουν για κάθε κατοχή της μπάλας. Ο αντίπαλος είχε 20 επιθετικά ριμπάουντ και οι ερυθρόλευκοι μόλις 15 αμυντικά.
  • Είναι φανερό ότι η προσέγγιση του αγώνα γίνεται από την επίθεση ακόμη και από παίκτες που δεν έχουν το ταλέντο και τα τεχνικά χαρακτηριστικά να το κάνουν. Ο Μάντζαρης έπαιξε δύο λεπτά και έλειψε από τον Ολυμπιακό ο μοναδικός παίκτης που εδώ και χρόνια έμπαινε στο γήπεδο χωρίς να τον νοιάζει αν θα βάλει πόντους αρκεί να έπιανε τον καλύτερο της άλλης ομάδας και να τον έσβηνε. Τώρα ακόμη και ο Τουπάν νιώθει ότι για να είναι καλός πρέπει να βάλει τρία τρίποντα και μετά να ασχοληθεί με την άμυνα ή, να πάει στο ριμπάουντ.
  • Καλά είναι τα «σουτάκια» από γύρω – γύρω αλλά αν θέλεις να κερδίσεις μεγάλα ματς θα πρέπει να τρυπήσει την αντίπαλη άμυνα και να βάλεις την μπάλα μέσα στην ρακέτα. Από αυτό το σημείο ακόμη και αν δεν σκοράρεις – πέρα από το ότι είναι πιο εύκολο να κερδίσεις φάουλ – μπορείς να «κλωτσήσεις» την μπάλα στην περιφέρεια για ελεύθερα σουτ με πολύ καλύτερα ποσοστά…
  • Ο Σπανούλης παγιδεύτηκε στην άμυνα του Παναθηναϊκού, πολλές φορές κράτησε την μπάλα παραπάνω από όσο έπρεπε, αλλά δεν είδαμε και κανένα άλλο περιφερειακό να θέλει την ευθύνη στα σημεία του αγώνα που η μπάλα έκαιγε και η πίεση του αντιπάλου είχε φτάσει στα κόκκινα.

Γενικώς, αν το γενικό πνεύμα στο ΣΕΦ είναι ότι ο Ολυμπιακός θα κερδίσει τίτλους αν βάζει κάθε βράδυ 20 τρίποντα ή αν το μοναδικό ζητούμενο είναι να κυκλοφορήσει έξυπνα η μπάλα, τότε θα έρθουν και άλλες οδυνηρές ήττες. Το μπάσκετ ήταν και παραμένει άθλημα επαφής που απαιτεί πρώτα από όλα να καταθέσεις ενέργεια και καρδιά στον αγωνιστικό χώρο. Το να είσαι έτοιμος να κάνεις βουτιά για κάθε μπάλα είναι προϋπόθεση για να νικήσεις.

Το θετικό της υπόθεσης για τους ερυθρόλευκους είναι ότι βαθμολογικά δεν χάθηκε τίποτα με την ήττα στο ΟΑΚΑ. Επομένως αν το πάθημα γίνει μάθημα, τότε το ματς της 9ης Δεκεμβρίου θα αποδειχθεί κομβικό για την εξέλιξη της ομάδας και τελικά θα είναι ένα ωφέλιμο αποτέλεσμα.

Αντί επιλόγου: Δυστυχώς η πρόβλεψη που κάναμε για το ζήτημα της διαιτησίας στο ντέρμπι επαληθεύτηκε αν και δεν επηρέασε πουθενά το τελικό αποτέλεσμα. Επειδή, όμως η τριάδα που είχε επιλέξει η Ευρωλίγκα δεν είχε τα μεγάλα ονόματα που θα τους σεβόντουσαν (η, θα τους φοβόντουσαν) οι πάντες, έγιναν πράγματα που εκθέτουν τον Παναθηναϊκό και το όνομα του ελληνικού μπάσκετ στο εξωτερικό. Τα όσα γράφτηκαν στο φύλλο αγώνος για ότι συνέβη στο γήπεδο, όσα αναφέρθηκαν σε βάρος του προέδρου του Παναθηναϊκού και η ανακοίνωση των πρασίνων στο τέλος σχετικά με το ίδιο θέμα είναι ο ορισμός του… αυτογκόλ στο μπάσκετ.

Σήμερα όσοι ασχολούνται με το κορυφαίο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ αντί να μιλάνε για τον Αντετοκούνμπο, τον Λεκαβίτσιους και το +20 του δευτέρου ημιχρόνου, θα διαβάζουν όσα γράφει η φωτογραφία του φύλλου αγώνος που έχει κυκλοφορήσει παντού και θα κουνάνε το κεφάλι τους για τα χάλια των ανεπίδεκτων μαθήσεως …

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 2-3: Η ερυθρόλευκη κατάρρευση ολοκληρώθηκε, άξιες πρωταθλήτριες οι Πράσινες από το 0-2

Ο Παναθηναϊκός έκανε δεύτερο μπρέικ στο Ρέντη και επέστρεψε από το 2-0 στους τελικούς για να στεφθεί πρωταθλητής για 3η συνεχόμενη χρονιά κόντρα σε έναν Ολυμπιακό που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος μετά τον τραυματισμό της Νίζετιχ

Κηφισιά – ΠΑΣ 2-3: Υποβιβασμός για την ομάδα των Β. Προαστίων, οι Γιαννιώτες την πήραν μαζί τους στη SL2

Ηπειρώτικη «βόμβα» στην Καισαριανή, ο αδιάφορος ΠΑΣ νίκησε με 3-2 την Κηφισιά και την παρέσυρε μαζί του στον «γκρεμό» της Super League 2, κάνοντας ένα τεράστιο δώρο σε Παναιτωλικό και Βόλο που πανηγυρίζουν από σήμερα τη σωτηρία τους

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 39-32: Θρυλική και ιστορική πρόκριση στους τελικούς του EHF European Cup!

Ο ενδοξότερος ελληνικός σύλλογος θα διεκδικήσει το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας του στο χάντμπολ, μετά την θριαμβευτική πρόκριση στους τελικούς του European Cup με συνολικό σκορ 67-60 κόντρα στη Φερεντσβάρος