27.1 C
Athens

Τσάμπα ήττα στο ΟΑΚΑ

Ο Ολυμπιακός δεν βγήκε στο γήπεδο στο δεύτερο ημίχρονο, έκανε ήρωες τους Λεκάβιτσους, Αντετοκούνμπο κι έχασε 93-80 από τον Παναθηναϊκό

Το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι με διάρκεια 40 λεπτών. Ο Ολυμπιακός χρησιμοποίησε μόνο τα 20 εξ’ αυτών στο ΟΑΚΑ και μοιραία ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό. Έπειτα από ένα υποδειγματικό πρώτο ημίχρονο, οι ερυθρόλευκοι με εξαίρεση τον συγκλονιστικό Πρίντεζη (26π.) εμφάνισαν τις… σκιές τους στην επανάληψη και επέτρεψαν στους αντιπάλους τους να φτάσουν σε μια ανέλπιστα εύκολη νίκη με κορυφαίους τους… Λεκάβιτσους και Αντετοκούνμπο.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ επέλεξε να ξεκινήσει με ψηλό σχήμα και τον Τίμα στην αρχική πεντάδα μαζί με τους Σπανούλη, Παπανικολάου, Πρίντεζη, Μιλουτίνοφ. Σ’ αυτή την επιλογή τον ακολούθησε και ο Τσάβι Πασκουάλ με τους Καλάθης Λοτζέσκι, Παπάπετρου, Τόμας και Λάσμε.

Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε στο πρώτο μέρος, παρότι μπήκε στο ματς με ελλιπή συγκέντρωση. Κάνοντας αρκετά ανόητα λάθη πρόσφερε εύκολους πόντους στον Παναθηναϊκό που προηγήθηκε γρήγορα 8-4. Ο Τίμα όπλισε δύο φορές από τις γωνίες έπειτα από καλή κυκλοφορία και με δικό του 6-0 οι φιλοξενούμενοι προσπέρασαν με 10-8. Τα ερυθρόλευκα λάθη, όμως, δεν σταμάτησαν (δύο σε επαναφορές) κι έδωσαν την ευκαιρία στους πράσινους να ξεφύγουν με πέντε (17-12) και να διατηρήσουν ένα μικρό προβάδισμα για λίγα λεπτά. Σταδιακά ο Ολυμπιακός σοβαρευόταν, είχε καλές συνεργασίες στην επίθεση κι έκλεισε το δεκάλεπτο με βραχεία κεφαλή (21-23) και 7 ασίστ!

Με την έναρξη της δεύτερης περιόδου η ομάδα του Μπλατ προηγήθηκε με 21-25, αλλά στη συνέχεια ξόδεψε φλύαρα κάποιες επιθέσεις και ο Παναθηναϊκός που βρήκε πέντε συνεχόμενους πόντους από τον Λεκάβιτσους, επέστρεψε. Ο Ολυμπιακός ξαναπέρασε μπροστά με 31-34 και στην ακριβώς επόμενη φάση οι διαιτητές έκλεισαν τα μάτια σε κραυγαλέο επιθετικό φάουλ του Λάσμε που σώριασε τον Σπανούλη στο παρκέ. Ο Τίμα, όμως, βρισκόταν στη ζώνη του λυκόφωτος και με το τέταρτο τρίποντο του σε ισάριθμες προσπάθειες (!) αποκατέστησε την τάξη. Ο Πρίντεζης πήρε τη σκυτάλη από τον Λετονό, ο Ολυμπιακός άρχισε να πατάει για τα καλά το γκάζι και βρέθηκε στον +9 (35-44 και 37-46), σιωπώντας το ΟΑΚΑ στο 18′. Ο Καλάθης έκλεψε την μπάλα παίζοντας… ποδόσφαιρο στο τέλος του ημιχρόνου και πέτυχε τρίποντο-ανάσα για τους γηπεδούχους, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με το σκορ στο 41-48.

Οι ερυθρόλευκοι είχαν κάνει τη μισή δουλειά διαβάζοντας άριστα τα μις ματς, έχοντας εξαιρετική κυκλοφορία, σωστές αποστάσεις και σουτάροντας από τα 6μ.75 με 50%. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός αντιδρούσε κυρίως σπασμωδικά, με τον Καλάθη να σκοράρει μεν 12 πόντους, αλλά να έχει μόλις μία τελική πάσα. Το εκκωφαντικό 2-13 στις ασίστ στο πρώτο μισό, αποτύπωνε την εικόνα του ματς μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Το δεύτερο ημίχρονο με τον Ολυμπιακό να αστοχεί… εκνευριστικά σε τέσσερις εύκολες ευκαιρίες όμως Τίμα συνέχισε ακριβώς από κει που είχε σταματήσει γράφοντας το 43-51 με το πέμπτο του τρίποντο, όμως οι ερυθρόλευκοι είχαν χάσει φανερά τον ρυθμό τους, (οι διαιτητές σφύριζαν ασταμάτητα μην επιτρέποντας να παιχθεί μπάσκετ), αστοχούσαν στις βολές και ο Παναθηναϊκός πλησίασε στο καλάθι και και πήρε το προβάδισα στο 26′. Έφτασε μάλιστα στο +10 (67-57) λίγο αργότερα με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Αντετοκούνμπο και τον Ολυμπιακό να έχει σταματήσει να παίζει. Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τους τους πράσινους στο +5 (67-62) αφού οι ερυθρόλευκοι έδειξαν μια πρώτη αντίδραση στο φινάλε του.

Στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου δεν άλλαξαν πολλά. Ο Ολυμπιακός απουσίαζε από άμυνα και επίθεση (1/7 τρίποντα σε 13 λεπτά) έκανε ήρωα τον Λεκάβιτσους, έχανε τον ριμπάουντ κι άφησε τον συγκινητικό Πρίντεζη να παλεύει κυριολεκτικά μόνος του να τον κρατήσει στο παιχνίδι. Με έναν παίκτη όμως δεν κερδίζεις στο ΟΑΚΑ κι έτσι ο Παναθηναϊκός που σκόραρε 52 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο έφτασε τελικά σε μια άνετη επικράτηση με νίκη με 93-80.

Οι εντελώς άπειροι σε τέτοια ματς Πέρεθ, Πατέρνικο, Ζαμοΐσκι, επηρεάστηκαν από την πίεση της έδρας στην επανάληψη επέτρεψαν το ξύλο του Παναθηναϊκού, όμως ήταν τόσο κακή η εικόνα του Ολυμπιακού που δεν του επιτρέπει να χρεώσει την ήττα του, στους στους διαιτητές.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς