18.8 C
Athens

Η Aegean, η ΑΕΚ και ο καπιταλισμός που δε χαρίζει κάστανα

Ο Χρήστος Υφαντής εξηγεί με επιχειρήματα πως για την αμερικανική Δικαιοσύνη «είναι προτιμότερο να σκοτώσεις 100 ανθρώπους παρά να κλέψεις ένα δολάριο από μια εταιρία»...

Ήταν θέμα χρόνου η διεξαγόμενη (και από την αμερικανική δικαιοσύνη) έρευνα για το «μαύρο χάλι» της Aegean Marine Petroleum, όπως το ανέδειξαν οι επίσημες καταγγελίες των ακτιβιστών μικρομετόχων της εταιρείας και το επιβεβαίωσε η ίδια με δημόσια ανακοίνωση της, να αγγίξει την ΑΕΚ.

Το αντίθετο, με δεδομένο το στοιχείο της κοινής παρουσίας του κ. Μελισσανίδη και στις δύο εταιρείες, θα ήταν παράλογο. Από την ώρα που καταγγέλλεται δημοσίως από την ίδια την Aegean Marine Petroleum διασπάθιση και κατάχρηση ποσού περί τα τριακόσια εκατομμύρια (300.000.000) δολάρια στο πρόσωπο του κ. Μελισσανίδη, είναι αδύνατο να μην εμπλακεί στην ιστορία η ΠΑΕ ΑΕΚ ή ακόμη-ακόμη και η «Αγιά Σοφιά»…

Η ταφόπλακα σε όλες τις ελπίδες «να μείνει το θέμα μεταξύ μας και να δούμε πως θα το διαχειριστούμε επικοινωνιακά» μπήκε όταν το πήρε πάνω της η WSJ, το «επίσημο όργανο» της Wall Street. Χειρότερη εξέλιξη δεν μπορούσε να υπάρξει. Πλέον το γνωρίζει όλος ο πλανήτης. Και το γνωρίζει δημοσιευμένο σε ένα ΜΜΕ που δεν πληροφορεί απλώς. Μεταφέρει ανεπίσημα επίσημες απόψεις, καθοδηγεί εξελίξεις και προειδοποιεί για αποτελέσματα.

Αν, όντως, έχουν κλαπεί τα ποσά αυτά που περιγράφονται στο άρθρο της WSJ είναι μια υπόθεση που θα την διερευνήσει η δικαιοσύνη στις ΗΠΑ, όπου «καλύτερα να σκοτώσεις εκατό ανθρώπους παρά να κλέψεις ένα δολάριο από την εταιρεία». Τάχει αυτά τα ακραία η καρδιά του παγκόσμιου καπιταλισμού. Αν έχει συντελεστεί, όπως διαμηνύεται και καταγγέλλεται αρμοδίως, η κλοπή «ούτε ψύλλος στον κόρφο του» όποιου το ‘κανε.

Μπορεί όλες οι αναφορές του τελευταίου καιρού σε διερευνούμενες δικαστικά ενέργειες του κ. Μελισσανίδη να είναι fake news; Τίποτε δεν είναι απολύτως απίθανο. Σχετικώς απίθανο είναι. Για ένα απλό λόγο. Είναι τέτοια και τόση η προσοχή που δίνεται για ανάλογης βαρύτητας δημοσιεύματα στις ΗΠΑ, που καθίσταται απολύτως απίθανο να αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση τόσο σοβαρών κατηγοριών χωρίς ισχυρότατα στοιχεία στο συρτάρι της εφημερίδας. Και πάλι όμως η δικαιοσύνη είναι που θα πει την τελευταία λέξη. Εκτός αν την προλάβει κανένα FBI κι έχουμε άλλες, κινηματογραφικές εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο για το ελληνικό ποδόσφαιρο από όλη αυτή την ιστορία είναι η ΑΕΚ και η πιθανότητα η υπόθεση αυτή να την επηρεάσει σε βαθμό που να της προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Η συνεπής, σταθερή και μόνιμη διασύνδεση της ΠΑΕ με τον κ. Μελισσανίδη οδηγεί, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εξ Αμερικής Κασσάνδρες, σε μαύρες σκέψεις. Είναι πρακτικά αδύνατο μια τόσο δυσμενής εξέλιξη για τον κυρίαρχο παράγοντα της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ να μην προκαλέσει συγκλονιστικούς τριγμούς στον οργανισμό της ΑΕΚ και να μην απειλήσει τη διοικητική της σταθερότητα.

Έτσι ή αλλιώς, όσο οι έρευνες συνεχίζονται και τα δημοσιεύματα ακουμπάνε πλέον τον σκληρό πυρήνα της σχέσης της Aegean Marine Petroleum με τον κ. Μελισσανίδη και αναδεικνύουν, σε πρώτο στάδιο είναι αλήθεια, «περίεργες», τουλάχιστον, κινήσεις ή επιλογές, η αυτόματη διασύνδεση των εξελίξεων με την ΑΕΚ είναι αδύνατο να ανακοπεί. Όσο και αν προσπαθήσει το σύστημα.

Εν αναμονή, λοιπόν, των (και) δικαστικών εξελίξεων σε μια υπόθεση που έχει αφετηριακά ένα εγγενές τραύμα. Εξελίσσεται στην καρδιά του παγκόσμιου καπιταλισμού. Που μόνο ηλίθιος δεν είναι.

Υ.Γ. Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια. Πολιτική ανάρτηση.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Μπάγερν – Ρεάλ: Οι ενδεκάδες του πρώτου ημιτελικού

Δείτε τις επιλογές του Τόμας Τούχελ και του Κάρλο Αντσελότι για τον σπουδαίο πρώτο ημιτελικό του Champions League ανάμεσα σε Μπάγερν Μονάχου και Ρεάλ Μαδρίτης

LIVE: Μακάμπι Τελ Αβίβ – Παναθηναϊκός

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τη live περιγραφή του Game 3 Μακάμπι Τελ Αβίβ - Παναθηναϊκός για τα πλέι οφ της EuroLeague

Ολυμπιακός: Εκτός 12άδας στο Game 3 με Μπαρτσελόνα ο Παπανικολάου

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού κρίθηκε ανέτοιμος και έμεινε εκτός και από το Game 3 στο ΣΕΦ κόντρα στην Μπαρτσελόνα