21.5 C
Athens

Έλληνας ομογενής μεταξύ των νεκρών του μακελειού της Καλιφόρνιας (pics, video)

Eίχε επιζήσει από το μακελειό του Λας Βέγκας τον Οκτώβριο του 2017 με τους 58 νεκρούς • Πρώην πεζοναύτης ο δράστης του μακελειού στο Thousand Oaks

Ένας Έλληνας ομογενής βρίσκεται μεταξύ των 12 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε μπαρ της πόλης Thousand Oaks της νότιας Καλιφόρνιας, όταν ένας πρώην πεζοναύτης άνοιξε πυρ εναντίον των θαμώνων.

Πρόκειται για τον 27χρονο Τηλέμαχο «Τελ» Ορφανό, ο οποίος, μάλιστα, ήταν παρών και στο μακελειό στο Λας Βέγκας τον Οκτώβριο του 2017 με τους πάνω από 58 νεκρούς. Στο Λας Βέγκας είχε βρεθεί για ένα μουσικό φεστιβάλ και ήταν αυτός ο χώρος που έγινε η επίθεση. Τότε είχε γλιτώσει και είχε μάλιστα βοηθήσει πολλούς άλλους ανθρώπους να σωθούν, αλλά τελικά ο θάνατος τον παραμόνευε στη δική του πόλη, εκεί όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Ο Ορφανός είχε υπηρετήσει για 2,5 χρόνια στο πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ.

Η μητέρα του, Σούζαν Σμιντ-Ορφανού έδωσε μια συγκλονιστική συνέντευξη το απόγευμα της Πέμπτης ξεκινώντας με τη φράση «ο γιος μου ήταν στο Λας Βέγκας και γύρισε σπίτι. Χθες δεν γύρισε. Δεν θέλω προσευχές, δεν θέλω καλές σκέψεις. Θέλω έλεγχο στην χρήση των όπλων. Και ελπίζω κανείς να μην μου στείλει άλλες προσευχές. Θέλω έλεγχο στην χρήση των όπλων. Όχι άλλα όπλα».

«Είναι ειρωνεία ότι επέζησε από τη χειρότερη επίθεση με πυροβολισμούς στη σύγχρονη ιστορία και σκοτώθηκε στην πόλη όπου γεννήθηκε», είπε ο πατέρας του, Μάρκος.

O 27χρονος Ορφανός, σύμφωνα με πληροφορίες, εργαζόταν στο μπαρ εστιατόριο όπου εκτυλίχθηκε το χθεσινό μακελειό. Έκανε όμως και δεύτερη δουλειά, αφού ήταν υπάλληλος της τοπικής εμπορικής επιχείρησης Infiniti of Thousand Oaks, μια εταιρεία που έκανε εξυπηρετήσεις πελατών.

Στο προφίλ του στο Facebook αναφέρεται η θητεία του στο πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ. Από μικρός έδειχνε ενδιαφέρον για τα κοινά, και ως έφηβος είχε ανακηρυχθεί «eagle scout», ο υψηλότερος βαθμός διάκρισης στους Αμερικανούς Προσκόπους.

Μόλις διαδόθηκαν τα νέα του θανάτου του, συγκλονισμένοι οι φίλοι του «Τελ» δημοσίευσαν στα social media μηνύματα θλίψης για τον χαμό του γελαστού και καλόκαρδου παιδιού που γνώριζαν. «Δεν πιστεύω ότι έχεις φύγει, Τελ. Θα μου λείψουν τα αιώνια πειράγματά σου και οι προσπάθειές σου να με κάνεις να γελάσω όταν ήμουν πεσμένη», έγραφε η Ζόι Ρόμνεϊ κάτω από μια φωτογραφία όπου ποζάρει με τον αδικοχαμένο νεαρό.

Πρώην πεζοναύτης ο μακελάρης της Καλιφόρνια

Στο μεταξύ, στη δημοσιότητα έδωσαν το όνομα του μακελάρη της Καλιφόρνια οι τοπικές Αρχές της κομητείας Βεντούρα, γνωστοποιώντας ότι ο άνθρωπος που έσπειρε τον θάνατο σε μπαρ ήταν ο 28χρονος Ίαν Ντέιβιντ Λονγκ.

Στο παρελθόν, ο δράστης της επίθεσης είχε απασχολήσει την αστυνομία αλλά για μικροϋποθέσεις.

«Μας είχε απασχολήσει ο Λονγκ τα περασμένα χρόνια αλλά για μικροπεριστατικά. Τον Απρίλιο, αστυνομικοί είχαν κληθεί στο σπίτι του μετά από κλήσεις για φασαρία. Πήγαν στο σπίτι του και του μίλησαν. Ήταν ενοχλημένος και η συμπεριφορά του ήταν λίγο περίεργη» είπε ο σερίφης, τονίζοντας παράλληλα ότι εκλήθη το τμήμα αντιμετώπισης κρίσεων και ο Λονγκ συζήτησε με ειδικούς υγείας.

Ο Λονγκ μπήκε στο μπαρ-εστιατόριο «Borderline» λίγο μετά τις 23.00 (τοπική ώρα), πέταξε καπνογόνα και άνοιξε πυρ με ένα ημιαυτόματο όπλο. Φορούσε καπέλο του μπέιζμπολ, γυαλιά ηλίου, μάσκα και ήταν ντυμένος στα μαύρα.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι από το εσωτερικό του εστιατορίου ακούστηκαν τουλάχιστον 30 πυροβολισμοί.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς