17.5 C
Athens

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – ΒΟΜΒΑ: Και όμως, προβλέπεται ρητώς αφαίρεση βαθμών στο κύπελλο!

Το FWS.GR φέρνει στο φως τον προ μηνών επικαιροποιημένο ΚΑΠ, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται κατηγορηματικά αφαίρεση βαθμών σε φάση ομίλου του κυπέλλου Ελλάδας!

To FWS.GR ρίχνει βόμβα, προσφέροντας στους αναγνώστες του μια ακόμη μεγάλη αποκάλυψη, η οποία σχετίζεται με την πιθανή τιμωρία του Ολυμπιακού για τα παρατράγουδα στο Παμπελοποννησιακό!

Όπως διαβάσατε ήδη στο FWS νωρίτερα, ο Ολυμπιακός κλήθηκε σε απολογία από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ και στο σχετικό έγγραφο καταγράφονται, όπως αποκαλύπτεται, οι διατάξεις των άρθρων 15, παρ. 4, περ. β και 13, παρ. 3 του Πειθαρχικού Κώδικα.

Το πρώτο (15, παρ. 3, περ. β) προβλέπει χρηματικό πρόστιμο και ποινές έδρας εάν «τα επεισόδια συνδέονται με σημαντικές φθορές ξένης ιδιοκτησίας» και αφαίρεση τριών (3) βαθμών «εφόσον συνδέονται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων» ( οι έντονοι χαρακτήρες από το ίδιο το κείμενο του Πειθαρχικού Κώδικα).

Το δεύτερο (13, παρ. 3) αναφέρει « αφαίρεση βαθμών από μια Π.Α.Ε. ή ένα σωματείο από τον βαθμολογικό πίνακα του διεξαγόμενου, διεξαχθέντος ή μελλοντικού πρωταθλήματος».

Για να τιμωρηθεί, λοιπόν, ο Ολυμπιακός χρειάζεται, σύμφωνα με το ίδιο το κείμενο του Πειθαρχικού Κώδικα, να αποδεχθεί πως από τη συμπεριφορά των οπαδών του προκλήθηκαν «σημαντικές φθορές ξένης ιδιοκτησίας» και ότι οι συμπεριφορές αυτές «συνδέονται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων».

Η απόδειξη θα προέλθει, προφανώς, από τα κάθε είδους επίσημα κείμενα που συνοδεύουν μια κλήση σε απολογία και είναι το Φύλλο Αγώνα, η Έκθεση του Παρατηρητή και η Έκθεση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής.

Η προσεκτική ανάγνωση τους και η λεπτομερής συσχέτιση τους με τις προϋποθέσεις του Πειθαρχικού Κώδικα είναι, στην καλύτερη των περιπτώσεων για τους επιθυμούντες σφόδρα την τιμωρία του Ολυμπιακού, εξαιρετικά δύσκολο να οδηγήσουν σε ασφαλές συμπέρασμα. Ότι η κλήση έγινε με συγκεκριμένα άρθρα δεν σημαίνει, αυτόματα, και καταδίκη. Επίσης, είναι σαφές πως η Πειθαρχική Επιτροπή, νέα και χωρίς την κατάλληλη εμπειρία, επέλεξε για την κλήση την ασφαλή οδό της εφαρμογής των συγκεκριμένων άρθρων όταν τα επεισόδια λαμβάνουν χώρα στους αγώνες του πρωταθλήματος, δηλαδή της διοργάνωσης που διοργανώνει η Super League. Λογικό, ως ένα βαθμό, αλλά ατελές και εν τέλει παραπλανητικό.

Ο λόγος; Ο Ολυμπιακός καλείται, με τα ως άνω άρθρα του Πειθαρχικού Κώδικα, να απολογηθεί για επεισόδια που έλαβαν χώρα «σε ένα άλλο διεξαγόμενο πρωτάθλημα», δηλαδή στο, σύμφωνα με το άρθρο 3, παρ. 1, περ. α του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΚΑΠ)  Επαγγελματικών Ομάδων «επαγγελματικό πρωτάθλημα του Κυπέλλου Ελλάδος», το οποίο διοργανώνει η ΕΠΟ.

Το Κύπελλο Ελλάδος, λοιπόν, είναι, σύμφωνα με τον ΚΑΠ (τον Κανονισμό, δηλαδή, που χαρακτηρίζει και ονοματίζει τις επίσημες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο), «ένα πρωτάθλημα». Ειδικότερα, μάλιστα, η φάση των ομίλων (σε αγώνα της οποίας προκλήθηκαν τα επεισόδια) είναι ένα τυπικής μορφής πρωτάθλημα με ομίλους των τεσσάρων ομάδων, τρεις αγωνιστικές και βαθμολογία.

Τόμπολα για τους ειδικούς περί τους κανονισμούς και, βεβαίως, την Πειθαρχική Επιτροπή. Είτε αρέσει, είτε όχι το βασικό διακύβευμα της υπόθεσης του Ολυμπιακού  το ‘χει η μοίρα του μάλλον να προκαλεί και κανονιστικές θύελλες), είναι το εξής: εάν αποφασιστεί (σε ακραία εφαρμογή των ως άνω διατάξεων) πως πρέπει να επιβληθεί η ποινή της αφαίρεσης των βαθμών, «το πρωτάθλημα στο οποίο η ποινή αυτή θα εφαρμοστεί».

Εδώ, ακριβώς, προσέρχεται στο δημόσιο διάλογο το άρθρο 41, παρ. 4 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου, το οποίο τροποποιήθηκε τον Ιούνιο του 2018,  δηλαδή πριν την έναρξη των διοργανώσεων της εξελισσόμενης ήδη αγωνιστικής περιόδου 2018/2019, το οποίο σαφώς και υπερτερεί (ως τελευταία τροποποίηση) όλων των προηγούμενων και το οποίο (κορυφαία στιγμή της αποκάλυψης) αφορά αποκλειστικά τους αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδος. Πως προκύπτει το συμπέρασμα αυτό; Είναι ένα άρθρο που επιγράφεται «Πρόγραμμα αγώνων – Γήπεδα» και περιλαμβάνεται σε αυτά του Κεφαλαίου «Κύπελλο Ελλάδος Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών Ομάδων». Το επίμαχο Κεφάλαιο ξεκινάει από το άρθρο 38 και καταλήγει στο άρθρο 48 και αφορά αποκλειστικά αγώνες του «Πρωταθλήματος του Κυπέλλου Ελλάδος».

Τι λέει το επίμαχο άρθρο 41 του ΚΑΠ στην παράγραφο 4; «Σε κάθε περίπτωση μη έναρξης ή μη λήξης (διακοπής) του αγώνα με υπαιτιότητα της μιας ή των δύο ομάδων επιβάλλονται οι ποινές του άρθρου 21 του παρόντος Κανονισμού, με εξαίρεση τα προβλεπόμενα στο άρθρο 43 του παρόντος και με τη διευκρίνιση ότι αν το περιστατικό συμβεί σε μονό ή διπλό αγώνα, η υπαίτια ομάδα αποκλείεται από τη συνέχεια του θεσμού, ενώ αν το περιστατικό συμβεί σε αγώνα που γίνεται στα πλαίσια της φάσης ομίλων τότε της αφαιρούνται βαθμοί σύμφωνα με το άρθρο 21.» (Οι έντονοι χαρακτήρες από το ίδιο το κείμενος του Πειθαρχικού Κώδικα).

Η Πειθαρχική Επιτροπή βρίσκεται – αυτή είναι η μόνη πραγματικότητα – μπροστά σε μια πρώτη, ατελή μεν, υπαρκτή δε, απόπειρα της ΕΠΟ να ρυθμίσει τις πειθαρχικές διαδικασίες της διοργάνωσης του Κυπέλλου διαφορετικά από αυτές του πρωταθλήματος. Στην ουσία, η ΕΠΟ επιχειρεί να εισαγάγει «ποινές μόνο για το Κύπελλο», ώστε να τις αντιδιαστείλει από αυτές του πρωταθλήματος. Κακοδιατυπωμένη, κανονιστικά ατελής και νοηματικά δυσχερής απόπειρα, αλλά η βούληση του νομοθέτη είναι σαφής και προφανής. Τι θέλει να πει: οι πειθαρχικές αποφάσεις για γεγονότα που συνέβησαν στη διοργάνωση του Κυπέλλου θα εφαρμόζονται εντός της διοργάνωσης και όταν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε θα μεταφέρονται στο πρωτάθλημα.

Η υπόθεση των γεγονότων του αγώνα Παναχαϊκή – Ολυμπιακός είναι … φωτογραφία του τελευταίου εδαφίου του άρθρου: Επεισόδια που έγιναν στη φάση ομίλων του Κυπέλλου, άρα πρέπει να εφαρμοστεί σε αυτό το πρωτάθλημα η ενδεχόμενη ποινή αφαίρεσης βαθμών. Πως προκύπτει η εκτίμηση αυτή;

Όταν ο ΚΑΠ προβλέπει την εφαρμογή σε αυτή τη διοργάνωση και σε αυτή τη φάση (όμιλοι) αυστηρότερης ποινής (για μη έναρξη ή οριστική διακοπή αγώνα), σύμφωνα με το άρθρο 21, τότε είναι προφανές πως στην ίδια διοργάνωση (Κύπελλο Ελλάδος) και στην ίδια φάση (όμιλοι) θα εφαρμοστεί κάθε ελαφρύτερη ποινή (αφαίρεση βαθμών).

Από την απλή (και κανονιστικά καταγεγραμμένη) αυτή πρόθεση της ΕΠΟ προκύπτει το προφανές, το οποίο οι σοβαρότεροι των ειδικών αναδεικνύουν δια της τεθλασμένης: δεν το αναφέρουν ρητώς, αλλά καταγράφουν το υπαρκτό δίλημμα της Πειθαρχικής Επιτροπής για τη διοργάνωση στην οποία θα επιβάλλει τις ποινές.

Εδώ βρισκόμαστε σήμερα. Τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη. Οι ερυθρόλευκοι εκτιμούν, προφανώς, πως θα κερδίσουν την υπόθεση και εάν προκύψει αφαίρεση βαθμών η ποινή θα εφαρμοστεί στη βαθμολογία του πρωταθλήματος του Κυπέλλου. Εκτίμηση λογική που κατά πάσα πιθανότητα θα επιβεβαιωθεί βάσει όλων όσων προαναφέραμε.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Μπαρτσελόνα – Ατλέτικο 1-0: Ο Φέλιξ κέρασε δηλητήριο τον Σιμεόνε

Η εκπληκτική εντός έδρας παράδοση της Μπαρτσελόνα κόντρα στην Ατλέτικο συνεχίστηκε και στο Μονζουίκ με δράστη τον πρώην ροχιμπλάνκο Ζοάο Φέλιξ

Παναθηναϊκός – ΟΦΗ 4-0: Άνετη νίκη με Ιωαννίδη και Αϊτόρ (vid)

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στις νίκες μετά τις 12 Νοεμβρίου, χτίζοντας πάνω στο πέναλτι-γκολ του Ιωαννίδη που ανάγκασε τους Κρητικούς να βγουν μπροστά και να τιμωρηθούν στις αντεπιθέσεις

Βόλος – Ολυμπιακός 2-2: Έγκλημα εκ προμελέτης στο Πανθεσσαλικό, το ελληνικό ποδόσφαιρο παραδομένο στο χάος της «εξυγίανσης»

Παπαπέτρου και VARίστας Γκορτσίλας μπήκαν αποφασισμένοι να τελειώσουν τον Ολυμπιακό και με τη βοήθεια των αμέτρητων δακρυγόνων της Αστυνομίας έφεραν ξεδιάντροπα εις πέρας το χυδαίο έργο που τους ανατέθηκε