17.7 C
Athens

Παναθηναϊκός: Η ώρα της αλήθειας για πολλούς

Ο Specialist του FWS.GR γράφει για την «ορατή δια γυμνού οφθαλμού» ανασφάλεια του Παναθηναϊκού και για τις «απρόβλεπτες συνέπειες» σε περίπτωση ήττας από τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός πήρε το διπλό που χρειαζόταν απελπισμένα στο Μαυροβούνιο και κέρδισε χρόνο στην μάχη που δίνει ο Πασκουάλ, για να βελτιώσει τα κακώς κείμενα του τριφυλλιού. Και ισοδυναμεί με χρυσάφι στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση το να παίρνεις νίκες και μάλιστα εκτός έδρας όταν αποδίδεις μέτρια, όπως η ομάδα του Πασκουάλ απέναντι στην Μπουντούτσνοστ.

Οι πρωταθλητές Ελλάδος χρειάστηκε να παλέψουν επί τρία δεκάλεπτα για να βρουν τρόπο να νικήσουν ένα αντίπαλο που είναι ζήτημα αν διαθέτει περισσότερους από τρεις παίκτες επιπέδου Ευρωλίγκα. Ο κανόνας λέει πως when you play with shits you play like shit, αλλά δεν ήταν μόνο η μετριότητα του αντιπάλου που κράτησε τους πράσινους στα ρηχά. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης και το γεγονός ότι κάθε φορά που οι Γιούγκοι έκαναν ένα σερί, ήταν ολοφάνερη η ανασφάλεια ήταν ορατά διά γυμνού οφθαλμού.

Η αίσθηση που έβγαζε ο Παναθηναϊκός σε μεγάλα διαστήματα του αγώνα είναι πως δεν έχει σταθερές, πως είναι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο από την μια στιγμή στην άλλη.

Ίσως φταίει το γεγονός ότι ο Καλάθης έχει θέμα με το περιφερειακό του σουτ αυτό τον καιρό με αποτέλεσμα οι άμυνες να… ταμπουρώνονται μέσα στη ρακέτα και να μην υπάρχουν χώροι για να γίνει μια επίθεση της προκοπής. Η νευρικότητα του Νικ επηρεάζει τη συνολική λειτουργία της ομάδας.

Από εκεί και πέρα είναι επίσης ξεκάθαρο ότι ο κόουτς αντιμετωπίζει διλήμματα: Τα «κανονικά» σχήματα με ξεκάθαρους ρόλους από το 1 ως το 5 παίζουν καλύτερα στην επίθεση αλλά δεν αποδίδουν στην άμυνα. Αντίθετα οι πέντε ημίψηλοι μπορούν να αλλάξουν σε όλα τα σκριν και να μπλοκάρουν την αντίπαλη επίθεση, αλλά επιθετικά δεν κινούν την μπάλα, δεν βάζουν σουτ και η άμυνα τους δίνει προκλητικά το σουτ.

Πολλοί πιστεύουν ότι για να ξεφύγει ο Παναθηναϊκός από τις τελευταίες θέσεις στον πίνακα με τα ποσοστά ευστοχίας στο τρίποντο πρέπει να κάνει μεταγραφές και να πάρει καλύτερους σουτέρ. Πόσους παίκτες δηλαδή, θα αλλάξει; Έναν, δύο, τρεις, τέσσερις; Είναι προφανές ότι το ομαδικό πρόβλημα δεν θα λυθεί έτσι. Στο υψηλότερο επαγγελματικό επίπεδο η ευστοχία στο σουτ είναι και θέμα δουλειάς και ψυχολογίας.

Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα το βράδυ της Παρασκευής στο Μαυροβούνιο. Ο Παναθηναϊκός στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα είχε μόλις 2/8 σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα, δηλαδή ποσοστό κάτω από το 25%. Στην επανάληψη, όμως, η ελληνική ομάδα είχε 7/12 τρίποντα και τέλειωσε το ματς με 9/20 και 45%.

Το θέμα είναι ότι η νίκη εξασφαλίστηκε όταν βγήκε ο Καλάθης στο ξεκίνημα του τέταρτου δεκαλέπτου και μπήκαν οι Λεκαβίτσιους και Παππάς που μοίρασαν σωστά το παιχνίδι, έδωσαν χώρους στον Τόμας που πέτυχε συνεχόμενους πόντους (3/3 τρίποντα σε εκείνο το σημείο από τον Λιθουανό και τον Ντεσόν) και η διαφορά άνοιξε.

Ο Πασκουάλ παίρνει τα εύσημα διότι δεν δίστασε να αλλάξει τον αρχηγό του σε εκείνο το σημείο και μόνο αυτή η κίνηση ήταν αρκετή, για να μπουν κάποια σουτ και να βελτιωθεί η εικόνα της ομάδας. Προσθέστε σε αυτή την παρατήρηση ότι εκτός του Καλάθη δεν έπαιζαν στο σημείο που «κλείδωσε» το διπλό ούτε ο Λάνγκφορντ, ούτε ο Λοτζέσκι, δηλαδή οι κατά τεκμήριο καλύτεροι επιθετικοί. Αν μη τι άλλο, αυτό σημαίνει ότι η ομάδα έχει βάθος…

Κορυφαίος του Παναθηναϊκού ήταν συνολικά ο Παπαπέτρου που βοήθησε στο σκοράρισμα, στα ριμπάουντ, στην ατομική και στην ομαδική άμυνα. Τώρα μένει να παίξει στο ίδιο επίπεδο συγκέντρωσης και απέναντι σε καλύτερους αντιπάλους.

Ο Τόμας ακολούθησε τον Ιωάννη σε απόδοση, ήταν καθοριστικός στο τέταρτο δεκάλεπτο όπου έκανε την καλύτερη του εμφάνιση με τα πράσινα. Ο αριστερόχειρας Αμερικανός φόργουορντ έχει ταλέντο στην επίθεση και αν βελτιώσει την άμυνα του – ειδικά μακριά από την μπάλα κάνει φτηνά λάθη – θα δώσει λύσεις στον Πασκουάλ και θα βοηθήσει την ομάδα να ανοίξει το γήπεδο.

Καλά νέα για τον Παναθηναϊκό, όμως, ήρθαν τόσο από την επιστροφή του Λοτζέσκι, όσο και από την πρώτη ουσιαστική εμφάνιση του Παπαγιάννη στην Ευρωλίγκα. Ο Ματ έφερε ηρεμία και ποιότητα στην ομάδα, βοήθησε στο σκορ με τα τρίποντα και είναι κομβικό για την σεζόν το να μείνει υγιής.

Ο Πασκουάλ εκμεταλλεύτηκε την παρουσία Όμιτς στο αντίπαλο ρόστερ και έδωσε ευκαιρία στον Παπαγιάννη, την οποία ο Γιώργος δεν άφησε να πάει χαμένη. Τέλειωσε το ματς με τρία μπλοκ και έδωσε στόχο στην επίθεση για τις ασίστ του Καλάθη. Μένει να τον δούμε να παίζει και στα επόμενα ματς…

Στα ερωτηματικά της βραδιάς ο Λάνγκφορντ που έπαιξε ένα δεκάλεπτο και είχε θέμα στην άμυνα, όπως και ο Μήτογλου που αυτή την φορά δεν ήταν θετικός. Αν για αυτούς τους δύο, όμως, μιλάμε για πρόβλημα μιας βραδιάς δεν φαίνεται να είναι εξίσου απλό το ζήτημα με τον Γκιστ και τον Λάσμε.

Τα περιθώρια βελτίωσης των δύο βετεράνων είναι συγκεκριμένα, όπως και το τι μπορούν να προσφέρουν. Και δυστυχώς αυτό που δίνουν ως τώρα είναι λιγότερο από το αναμενόμενο…Οι επόμενες εβδομάδες –ίσως και ημέρες- θα κρίνουν το μέλλον τους.

Το ματς Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός που ακολουθεί έρχεται σε κακό σημείο για τους δύο αιώνιους και πολλούς από τους παίκτες που δεν βρίσκονται στην κατάσταση που θα ήθελαν. Αν για τους πράσινους το ματς με την Μπουντούτσνοστ ήταν τελικός, τότε το ματς με τους ερυθρόλευκους έχει ένα τεράστιο «πρέπει» μπροστά του. Μια δεύτερη ήττα στο ΟΑΚΑ μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες και να έρθει η ώρα της αλήθειας για κάποιους!

Ο Ολυμπιακός προφανώς έχει λιγότερα να χάσει, αν και μετά από την συντριβή μέσα στο ΣΕΦ από το Μιλάνο, χάθηκε μπόλικη από την λάμψη που είχε το οικοδόμημα του Μπλατ στα μάτια των οπαδών του. Η ήττα θα του κάνει ζημιά στο επικοινωνιακό κομμάτι, όχι στο ουσιαστικό αν και τα προβλήματα – ειδικά στην γραμμή των ψηλών – είναι δεδομένα.

Το βέβαιο είναι ότι ο νικητής θα κερδίσει χρόνο και ο ηττημένος θα γίνει στόχος των προπονητών του πληκτρολογίου που έχουν ήδη πάρει θέσει και ετοιμάζονται να χτυπήσουν! Βεβαίως θα το κάνουν μετά την λήξη του αγώνα. Η διαφορά – και το ζόρι της υπόθεσης- βρίσκεται στο ότι οι κανονικοί προπονητές πρέπει να κάνουν την δουλειά πριν το τζάμπολ..

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Corriere dello Sport: «Με 3.000 οπαδούς στην Αθήνα η Φιορεντίνα, θα δοθούν κι άλλα εισιτήρια στον Ολυμπιακό»

Όλα δείχνουν ότι η OPAP Arena θα βαφτεί κόκκινη για το μεγαλύτερο ματς στην ιστορία του Ολυμπιακού, αφού η παρουσία των οπαδών της Φιορεντίνα στις εξέδρες αναμένεται άκρως περιορισμένη

Ο Ολυμπιακός έφτασε τους 310 τίτλους και είναι ο σύλλογος με τους περισσότερους τίτλους στην Ευρώπη

Ο Ολυμπιακός είναι και με τη βούλα ο κορυφαίος πολυαθλητικός σύλλογος της Ευρώπης, αφήνοντας πλέον στη 2η θέση την Μπαρτσελόνα μετά τον 310ο τίτλο του στα 5 βασικά ομαδικά αθλήματα

Με απουσίες στην Τούμπα ο Ολυμπιακός: Εκτός ο Γιόβετιτς, μέσα Τσικίνιο και Κίνι

Με αρκετές απουσίες ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη για το εξ αναβολής ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ ο Ολυμπιακός καθώς ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δεν είναι σε θέση να υπολογίζει πέντε παίκτες του