21.7 C
Athens

Δολοφονία Mακρή: Ο εκτελεστής είχε όπλο με σιγαστήρα (video)

Η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει πιθανή... εισαγωγή του δράστη από Τουρκία, Αλβανία ή Βουλγαρία • Ποιο είναι το «καυτό» ερώτημα που ζητά απαντήσεις • Το πλούσιο «σκοτεινό» παρελθόν στην Αυστραλία

Οι αστυνομικοί έχουν στα χέρια τους τις κινήσεις του εκτελεστή που σκότωσε τον επιχειρηματία Γιάννη Μακρή στο Πανόραμα της Βούλας, δεν έχουν όμως ακόμα το κίνητρο της δολοφονίας και στην αναζήτησή του φτάνουν αρχικά μέχρι τη Μύκονο και στη συνέχεια μέχρι τη μακρινή Αυστραλία.

Καταδίκη για ναρκωτικά στην Αυστραλία, φιλικές σχέσεις με τους μηχανόβιους Hell Angels, επιχειρηματική δράση με εταιρείες σεκιούριτι και ένας εκτελεστής που δεν δίστασε να φτάσει μέχρι την πόρτα του πολυτελούς σπιτιού του Γιάννη Μακρή, μπαίνουν όλα στο μικροσκόπιο. Οι πληροφορίες ήθελαν τον 46χρονο να έχει ανοίξει τα φτερά του τον τελευταίο καιρό και να σχεδιάζει να επεκταθεί στη Μύκονο, προκειμένου η εταιρεία του να αναλάβει την φύλαξη πολυτελών κατοικιών. Ο Μακρής κυριαρχούσε στον υπόκοσμο της Αυστραλίας για σειρά ετών, με τις «πλάτες» ενός Λιβανέζου εγκληματία, αναφέρουν αυστραλέζικα ΜΜΕ. Στην Ελλάδα, όμως, οι επιχειρήσεις του -τουλάχιστον μέχρις ότου το «ξεσκόνισμα» που κάνουν τώρα οι αρχές αποκαλύψει κάτι διαφορετικό- ήταν καθ’ όλα νόμιμες. Ηταν λες και ήθελε να κάνει μια καινούργια αρχή.

Τον πρόλαβε όμως ο άγνωστος που σύμφωνα με την περιγραφή που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί, έχει μέτριο ανάστημα, φορούσε γκρίζα ρούχα, καπέλο και κουκούλα και είχε σηκωμένο τον γιακά του μπουφάν του. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 ο δολοφόνος τον σκότωσε με όπλο που είχε σιγαστήρα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί κανένας από τους κατοίκους της περιοχής σε απόσταση τριών-τεσσάρων μέτρων από τη σκηνή του εγκλήματος δεν άκουσε τον παραμικρό θόρυβο. Συγκεκριμένα, παρά τα όσα έσπευσαν κάποιοι να δηλώσουν σε ΜΜΕ τις πρώτες ώρες της δολοφονίας, όταν ρωτήθηκαν από τους αστυνομικούς δεν ανέφερε κανείς κάτι. Δεύτερον, από τα πλάνα που έχουν συλλεχθεί από κάμερες ασφαλείας, όπου φαίνεται ξεκάθαρα το όπλο.

Η περιγραφή του δολοφόνου είναι από τις κάμερες του σπιτιού και των γύρω κατοικιών, κάτι που ο δράστης γνώριζε και γι’ αυτό είχε φροντίσει να καλύψει τα χαρακτηριστικά του. Ωστόσο έχει καταγραφεί ο δολοφόνος να κατεβαίνει πεζός και να ρίχνει δυο πυροβολισμούς στον 46χρονο που ήταν στην θέση του οδηγού. Στη συνέχεια, περνάει πίσω από το αυτοκίνητο και από την πλευρά του οδηγού πυροβολεί άλλες δυο φορές.

Ο 46χρονος βγαίνει από το όχημά του, παραπατά και φωνάζει δυο φορές «Βοήθεια», πριν ο εκτελεστής που είχε δει ότι είναι ακόμα ζωντανός, επιστρέψει και του ρίξει τις χαριστικές βολές.

Το «καυτό» ερώτημα με το Smart

Ο τελευταίος άνθρωπος, λοιπόν, που είδε στη ζωή του ο Γιάννης Μακρής, τού είχε στήσει καρτέρι. Από τις εικόνες που έχουν καταγραφεί, φαίνεται πως ήταν κρυμμένος και τον περίμενε.

Κι εδώ είναι που η κατάσταση περιπλέκεται. Ο Γιάννης Μακρής είχε μέσα στο γκαράζ του μία Λαμποργκίνι, ένα θηριώδες SUV κι ένα ακόμη πολυτελέστατο αυτοκίνητο.

Έξω από το σπίτι, είχε σταθμευμένο κι ένα Smart. Αν ο Γιάννης Μακρής έφευγε με ένα από τα τρία αυτοκίνητα που είχε μέσα στο γκαράζ, ο δράστης πιθανότατα δεν θα μπορούσε να τον πυροβολήσει.

Αφενός ίσως να μην τον προλάβαινε, καθότι ο δράστης ήταν πεζός, αφετέρου ίσως να μην μπορούσε και να τον διακρίνει ευκρινώς, καθώς και τα τρία αυτοκίνητα είχαν φιμέ τζάμια.

Συνεπώς πώς ο δράστης γνώριζε πως ο Γιάννης Μακρής θα έβγαινε πεζός από το σπίτι και θα επιβιβάζονταν στο Smart, αντί για ένα από τα τρία άλλα αυτοκίνητα και τον περίμενε κρυμμένος πεζός;

Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο οι αστυνομικοί προσπαθούν να δώσουν απάντηση. Και μάλιστα θεωρούν πως αν το καταφέρουν, ίσως να σημάνει και την διαλεύκανση της υπόθεσης…

Εντατικοί έλεγχοι σε αεροδρόμια και σύνορα για τυχόν «εισαγόμενο εκτελεστή»

Στο μεταξύ, έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι στα αεροδρόμια και τα σύνορα της χώρας, γιατί αξιωματικοί της ΕΛΑΣ πιστεύουν ότι το συμβόλαιο θανάτου το έχει «υπογράψει» κάποιος αλλοδαπός, με τον οποίο ο επιχειρηματίας είχε προηγούμενα από το παρελθόν του στην Αυστραλία.

Έτσι, επειδή είναι αρκετά πιθανό να έχει γίνει «εισαγωγή εκτελεστή», οι αρχές εξετάζουν συγκεκριμένες ημερομηνίες στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις από αεροδρόμια, καθώς από τα σύνορα με την Τουρκία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία,  για τυχόν στοιχείο που θα «ξεκλειδώσει» την υπόθεση.

Το πλούσιο «σκοτεινό» παρελθόν του επιχειρηματία

Μεγάλο όμως είναι και το ενδιαφέρον των αυστραλιανών μέσων για την εξέλιξη της υπόθεσης, καθώς το όνομα Γιάννης Μακρής είχε συνδεθεί με υποθέσεις ναρκωτικών. Μάλιστα, απεσταλμένοι τηλεοπτικών σταθμών βρέθηκαν έξω από το σπίτι του στην Βούλα και έκαναν εκτενή ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», τον Απρίλιο του 2017 στελέχη της αυστραλιανής υπηρεσίας Ασφαλείας και Πληροφοριών (Australian Security Intelligence Organisation-ASIO) είχαν επισκεφθεί υπό άκρα μυστικότητα την Αθήνα, αναζητώντας ακίνητα και τραπεζικές καταθέσεις στο όνομα του Μακρή. Παρόμοιες διαδικασίες κατάσχεσης εξάλλου είχαν κινηθεί και στην Αυστραλία, μετά την ανάμειξη (σύμφωνα με ΜΜΕ της Αυστραλίας) του 46χρονου σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών αξίας 13 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας και την απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός «βαρώνου» της νύχτας στο Σίδνεϊ.

Η αυστραλιανή ιστοσελίδα Nine News ανέφερε ότι ο Μακρής είχε επενδύσει σε κλαμπ στη Μύκονο και στην Αθήνα και προφανώς είχε αποφασίσει να κάνει μια «νέα αρχή» στην Ελλάδα, έπειτα από μια επεισοδιακή 25ετία στη νύχτα του Σίδνεϊ. Και είναι γεγονός ότι -μέχρι τουλάχιστον να αποκαλυφθεί κάτι διαφορετικό- στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις Μακρή ήταν καθ’ όλα νόμιμες και δεν είχε απασχολήσει τις αρχές με τη ζωή του.

Μαζί του στην Αθήνα, όπως ανέφεραν τα δημοσιεύματα των αυστραλιανών ΜΜΕ, βρισκόταν ο 82χρονος πατέρας του, Στέλιος Μακρής, ο οποίος ήταν ο πρώτος που έσπευσε στον τόπο του εγκλήματος. Ο Στέλιος Μακρής είχε συλληφθεί το 2011 με 50 κιλά ελαίου μεθαμφεταμίνης στο αυτοκίνητό του, ένα Ford Falcon.

Το έλαιο ήταν η πρώτη ύλη για την κατασκευή ποσότητας του ναρκωτικού ice, ικανής να πωληθεί προς 13 εκατ. δολ. Αυστραλίας (8,1 εκατ. ευρώ). Απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες το 2014 όταν ο άλλος γιος του, ο Αλεξ Μακρής κατέθεσε ότι ο ίδιος είχε ξεγελάσει τον πατέρα του για να μεταφέρει εν αγνοία του το έλαιο. Ο Αλεξ απαλλάχθηκε με τη σειρά του από τις κατηγορίες που θα μπορούσαν να του απαγγελθούν με αντάλλαγμα την αποκάλυψη χρήσιμων πληροφοριών. Λίγο καιρό αργότερα η οικογένεια Μακρή γιόρτασε τον γάμο του Αλεξ με την κληρονόμο της βιομηχανίας κοτόπουλων Ινγκχαμ (Ingham Chickens) Τζέσικα Ινγκχαμ. Το ζεύγος χώρισε πρόσφατα.

Σοκαρισμένη ακόμη η σύζυγος και οι γονείς του

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε ο Alpha, η σύζυγος του 46χρονου είναι ακόμη σε κατάσταση σοκ και ως εκ τούτου δεν έχει δώσει κατάθεση. Το μόνο που είπε στους αστυνομικούς, ήταν πως ο σύζυγός της δεν είχε εχθρούς και δεν έπαιρνε ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης.

Στην ίδια τραγική ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται και ο 82χρονος πατέρας του. Μόλις έφτασε στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Γιάννης Μακρής, είπε στους αστυνομικούς: «Τι συνέβη στον γιο μου; Σας παρακαλώ, πείτε μου πως δεν είναι νεκρός«.

Στην Αυστραλία η κηδεία

Όπως έγινε γνωστό, η κηδεία του Ελληνοαυστραλού επιχειρηματία θα γίνει τελικά στην Αυστραλία. Ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί να τελεστεί την Κυριακή στη Βούλα η εξόδιος ακολουθία και στη συνέχεια η σορός να μεταφερθεί στην Αυστραλία για τον ενταφιασμό, τελικά τα σχέδια της οικογένειας άλλαξαν.

Η κηδεία θα γίνει στην Αυστραλία όπου θα μεταφερθεί η σορός, ενώ στην Αθήνα θα τελεστεί μόνο ένα τρισάγιο την Δευτέρα.

Σημειώνεται πως οι περισσότεροι συγγενείς του Μακρή βρίσκονται στην Αυστραλία, όπου διαμένει ακόμα ο αδερφός του Αλεξ, ενώ οι γονείς του είχαν μόλις 6 μήνες που είχαν εγκατασταθεί στην Ελλάδα για να βρίσκονται δίπλα στον γιο τους. Τώρα που αυτός έφυγε από τη ζωή δεν έχουν λόγο να παραμείνουν στη χώρα. Αγνωστο, βεβαίως, είναι τι θα γίνει με τη σύζυγο του επιχειρηματία και τα δυο ανήλικα παιδιά του.

Ξηλώθηκαν οι πινακίδες στο χώρο της νέας επιχείρησης Μακρή

Τις επιχειρήσεις, πάντως, του Μακρή πιθανότατα δεν θα «τρέξει» για λογαριασμό του κάποιος άλλος στην Ελλάδα, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι τηλεοπτικό συνεργείο που βρέθηκε στον χώρο που στήθηκε η νέα επιχείρηση του 46χρονου, στα εγκαίνια της οποίας ξεκίνησε να πάει το μοιραίο βράδυ έχει ερημώσει.

Όχι μόνο δεν υπάρχει στο χώρο κάποιος εργαζόμενος, αλλά έχουν ξηλωθεί ακόμα και οι πινακίδες.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς