18.8 C
Athens

Ζάεφ: Μόνο σε ένα άρθρο του Συντάγματος θα παραμείνει ο όρος «Μακεδονία»

Εγκρίθηκε από το υπουργικό των Σκοπίων η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» • Θα κατατεθεί στη Βουλή

Οι αλλαγές του Συντάγματος της ΠΓΔΜ εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο και ήδη βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη Βουλή.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, διευκρίνισε ότι το «Βόρεια Μακεδονία» θα αντικαταστήσει το «Μακεδονία» σε όλα τα άρθρα του Συντάγματος, εκτός από το άρθρο 36.

«Η πρώτη τροπολογία θα είναι η αντικατάσταση του ονόματος “Μακεδονία”, με το “Βόρεια Μακεδονία” σε όλο το Σύνταγμα, εκτός του άρθρου 36, όπου υπάρχει μια “ιστορική πτυχή”», είπε χαρακτηριστικά ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Τι προβλέπει το άρθρο 36;

Εκεί γίνεται αναφορά στους βετεράνους του αντιφασιστικού πολέμου.

«Η Δημοκρατία εγγυάται συγκεκριμένα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης σε βετεράνους του αντιφασιστικού πολέμου και σε όλους τους “Μακεδονικούς’’ εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους, στους ανάπηρους πολέμου, σε εκδιωγμένους και φυλακισμένους για τις ιδέες της ξεχωριστής ταυτότητας του “Μακεδονικού λαού’’ και της “Μακεδονικής” πολιτειακής υπόστασης όσο και στα μέλη των οικογενειών τους χωρίς μέσα υλικής και κοινωνικής διαβίωσης. Τα συγκεκριμένα δικαιώματα ρυθμίζονται από το νόμο».

Πέρασε από το υπουργικό των Σκοπίων το «Βόρεια Μακεδονία»

Νωρίτερα σήμερα το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ υιοθέτησε τις τροπολογίες του Συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, οι τροπολογίες αυτές είναι συνολικά τέσσερις και θα κατατεθούν στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστούν το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον Ζόραν Ζάεφ δεν υπάρχει κάτι το αμφισβητήσιμο σε αυτές τις τροπολογίες, πέραν των συμφωνηθέντων, και αυτές, όπως είπε, είναι διατυπωμένες με απλό και σαφή τρόπο και σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα.

Οι άλλες τρεις τροπολογίες

Πέραν της πρώτης τροπολογίας που περιλαμβάνει το άρθρο 36 υπάρχουν τρεις ακόμη.

Η δεύτερη τροπολογία αφορά το προοίμιο του Συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της «Μακεδονίας», από το 1944), ενώ στο προοίμιο του Συντάγματος θα αναφέρεται πλέον και η ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας από το 2002, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα τότε μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Με την τρίτη τροπολογία προστίθεται στο Σύνταγμα η αναφορά ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών και με αυτήν, όπως σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ, παρέχονται ισχυρότερες εγγυήσεις για τον σεβασμό και το απαραβίαστο των συνόρων με την Ελλάδα, αν και ισχύει για όλες τις χώρες με τις οποίες συνορεύει η ΠΓΔΜ.

Στην τέταρτη τροπολογία, όπως ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, «πέραν του ότι επιβεβαιώνεται η «μακεδονική» ταυτότητα, αναφέρεται πως η χώρα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών της που κατοικούν ή διαμένουν στο εξωτερικό, και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα τους.

Όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, η τροπολογία αυτή αναφέρεται στη διασπορά της χώρας, όπου η φροντίδα του κράτους γι’ αυτήν, γίνεται πλέον με ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό τρόπο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς