24.3 C
Athens

Ρυθμός, λάθη και ριμπάουντ θα κρίνουν τον νικητή

Ο Μάνος Μανουσέλης γράφει με στοιχεία και αποδείξεις τι θα χρειαστεί ο Ολυμπιακός απόψε προκειμένου να σπάσει το αήττητο της ΤΣΣΚΑ στην Ευρωλίγκα

Τέσσερις μόνο αγωνιστικές δεν είναι αρκετό δείγμα γραφής ώστε να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, αλλά η πρώτη εικόνα που βγάζει η φετινή έκδοση της ΤΣΣΚΑ, δεν είναι τόσο σπουδαία, όσο τουλάχιστον φαινόταν στην θεωρία και πριν ξεκινήσει η Ευρωλίγκα.

Μην μας παρεξηγήσετε. Ο αποψινός αντίπαλος του Ολυμπιακού παραμένει μια από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη και ο Δημήτρης Ιτούδης έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, όπως κάθε χρόνο, παρουσιάζοντας ένα σύνολο που παίζει μοντέρνο μπάσκετ και μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε, οπουδήποτε.

Υπάρχει, όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Αυτή που λέει πως σε σχέση με το ρόστερ (και όχι το μπάτζετ) που διαθέτει η ρωσική υπερδύναμη, ανεξάρτητα από το ότι μετράει τέσσερις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, η δυναμική που βγάζει σήμερα η ΤΣΣΚΑ δεν τρομάζει τον αντίπαλο, δεν κυριαρχεί πάνω στο παρκέ.

Υπό αυτή την έννοια ο Ολυμπιακός του Μπλατ βρίσκεται στην ρωσική πρωτεύουσα έχοντας στο μυαλό των παικτών και του προπονητή του, πως αφενός δεν έχει να εκτελέσει κάποια αδύνατη αποστολή και αφετέρου ότι πρέπει πρώτα από όλα να σταθεροποιήσει την δικιά του απόδοση, να βελτιώσει τα πνευματικά του χαρακτηριστικά όπως την συγκέντρωση στο πλάνο και την σκληράδα στην άμυνα.

Τι είναι αυτό που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική ομάδα; Είπαμε η ΤΣΣΚΑ έχει θέματα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Η προσπάθεια που έγινε στην Μόσχα να βελτιωθεί η αμυντική εικόνα της ομάδας μετά το τελευταίο αποτυχημένο φάιναλ φορ στο Βελιγράδι προς το παρόν δεν έχει αποτέλεσμα, ενώ απέχουν από το να είναι όπως τις θέλει ο Ιτούδη και οι συνεργασίες στην επίθεση. Ο Ελληνας τεχνικός πιστεύει στο ένας εναντίον ενός και πολλές φάσεις καταλήγουν στην συγκεκριμένη κατάσταση, αλλά το γεγονός ότι η ΤΣΣΚΑ είναι δέκατη στην λίστα με τις περισσότερες ασίστ στην διοργάνωση δείχνει ότι οι αυτοματισμοί της ομάδας χρειάζονται ακόμη δουλειά. Είναι προφανές ότι οι διορθωτικές κινήσεις του καλοκαιριού στο ρόστερ δεν έχουν μπει στο πνεύμα.

Κανένας από τους νεοφερμένους δεν έχει καταφέρει να παίξει ουσιαστικό ρόλο στους τέσσερις πρώτους αγώνες. Ο Χάκετ με μέσο όρο μόλις 2.8 πόντους και 9 λεπτά συμμετοχής είναι απογοητευτικός και απογοητευμένος. Λίγο καλύτερα έχει μπει στην σεζόν ο Πέτερς (18 λεπτά ανά αγώνα με 6.3 π.).

Εκείνος, όμως, που κινείται μακριά από τα στάνταρντ του είναι ο … παλιός Σέρχιο Ροντρίγκεθ. Ο Ισπανός σούπερ σταρ έρχεται από τον πάγκο και έχει ξεκινήσει όσο πιο χαλαρά γίνεται καθώς σε 23 λεπτά βάζει 9.5 πόντους και δίνει 4 ασίστ για 1 λάθος. Είναι σίγουρο ότι στην Μόσχα περιμένουν να ενεργοποιηθεί ο συγκεκριμένος παίκτης, τον πιέζουν για αυτό και η αλλαγή στην εικόνα του μπορεί να συμβεί από στιγμή σε στιγμή, άρα ο Ολυμπιακός θα πρέπει να είναι πολύ υποψιασμένος απόψε και να μην υπολογίσει ότι θα συνεχίσει να κινείται στην μετριότητα.

ΤΣΣΚΑ Ολυμπιακός
Επίθεση
Επίδοση Θέση   Επίδοση Θέση
105 3 Intex 98.25 6
92.25 2 points 83.75 8
39 1 Rebounds 34 6
17.25 10 Assist 20.75 3
11 13 turnovers 13.75 4
7.25 6 steals 5.65 12
2.50 8 blocks 1.50 12
50.69 7 True shooting 53.95 4

 

Η σύγκριση των βασικών στατιστικών των δύο ομάδων δείχνει ότι η ΤΣΣΚΑ (αήττητη στα τέσσερα πρώτα ματς) σε σχέση με τον Ολυμπιακό υπερτερεί σε όλους τους τομείς εκτός από τα ποσοστά που σουτάρει στην επίθεση και στις ασίστ. Αυτό ακριβώς δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη δυσλειτουργίες που μπορεί να εκμεταλλευτεί η ελληνική ομάδα με την προϋπόθεση ότι θα μειώσει τα λάθη της και θα κάνει καλύτερη δουλειά στην άμυνα, ειδικά μέσα στην ρακέτα, όπου αυτή τη στιγμή εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα στον ανασταλτικό τομέα.

Πρώτος στόχος της ερυθρόλευκης άμυνας θα πρέπει να είναι ο Ντε Κολό που όπως πάντα στην κανονική περίοδο είναι άπιαστος (και εξαφανίζεται στη συνέχεια στα ματς που κρίνουν τους τίτλους). Ο Γάλλος με 19 πόντους μέσο όρο και τον Κόρι Χίγγινς(15.5 π.) να είναι σχεδόν εξίσου παραγωγικός αποτελούν τα πρώτα βιολιά μιας επίθεσης που βάζει κάθε βράδυ 92.5 πόντους – δεύτερη πιο παραγωγική μετά την Ρεάλ).

Ο Ολυμπιακός λοιπόν, θα πρέπει να πάει το ματς στον δικό του ρυθμό, να κατεβάσει την ΤΣΣΚΑ στους 80 πόντους, για να μπορέσει να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από μια καλή εμφάνιση στην Μόσχα. Οι παίκτες του Μπλατ βάζουν 83.8 πόντους και δέχονται 81.3 και αυτά τα νούμερα πρέπει να θέσουν σαν στόχο και απόψε. Οι δύο εκτός έδρας νίκες στην Χίμκι και την Μπασκόνια δίνουν αυτοπεποίθηση στον Σπανούλη και τους συμπαίκτες τους, αλλά ξέρουν επίσης ότι ο βαθμός δυσκολίας απόψε θα είναι ακόμη μεγαλύτερος. Το σημαντικότερο όλων είναι να παίξουν απόψε όλοι οι παίκτες που θα ρίξει στην μάχη με τον βαθμό συγκέντρωσης που ορίζουν οι περιστάσεις και να βγάλουν τελικά περισσότερη ενέργεια από τον αντίπαλο.

Αν στα στατιστικά μετά την λήξη του ματς ο Ολυμπιακός έχει λιγότερα λάθη και περισσότερα ριμπάουντ από την ΤΣΣΚΑ τότε είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει με μια πολύ σημαντική νίκη στις αποσκευές του…

 

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ολυμπιακός: Υποβάλλεται σε μαγνητική ο Ορτέγκα, αισιοδοξία ότι θα προλάβει την ιστορική ρεβάνς με την Άστον Βίλα

Ο Αργεντινός μπακ γλίτωσε τη σοβαρή ζημιά και πιθανότατα θα είναι διαθέσιμος για τη μεγάλη ρεβάνς στο κατάμεστο «Γ. Καραϊσκάκης», με φόντο την πρόκριση στον τελικό του Conference League

Ολυμπιακός: Διάστρεμμα στον δεξιό αστράγαλο ο Λαρεντζάκης, αμφίβολος για το Game 5 στη Βαρκελώνη

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης τραυματίστηκε μετά το αντιαθλητικό του Αμπρίνες κατά τη διάρκεια του Game 4 στο ΣΕΦ και οι εξετάσεις του έδειξαν ότι υπέστη διάστρεμμα στον δεξιό αστράγαλο και η συμμετοχή του στον «τελικό» της Βαρκελώνης κρίνεται αμφίβολη

Euroleague: Ανακοινώθηκαν οι ημέρες και οι ώρες για τις τελικές μάχες Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στα playoffs

Ορίστηκαν οι «τελικοί» των Game 5 για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό σε Βαρκελώνη και ΟΑΚΑ αντίστοιχα, με τους Ερυθρόλευκους να διεκδικούν την τρίτη σερί πρόκρισή τους σε Final-4 και τους Πράσινους την επιστροφή τους μετά από 12 χρόνια