24.2 C
Athens

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το σκάνδαλο Jumbo με τις πωλήσεις ακινήτων

Εξελίξεις με... άρωμα Δικαιοσύνης στην υπόθεση του πρώην -εδώ και λίγες ώρες- αντιπροέδρου των Jumbo, Ευάγγελου Παπαευαγγέλου

Εντολή για τη διενέργεια έρευνας έδωσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, μετά τις αποκαλύψεις για τις πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές από τον -μέχρι προ ολίγων ωρών- αντιπρόεδρο της Jumbo, Ευάγγελο Παπαευαγγέλου.

Η παρέμβαση της κ. Δημητρίου ήρθε μετά τα δημοσιεύματα για τις έρευνες της κινεζικής δικαιοσύνης σύμφωνα με τα οποία ο κ. Παπαευαγγέλου είχε συστήσει προσωπική εταιρεία μέσω της οποίας έκανε πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους, αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της χρήσης POS.

Την ίδια περίοδο που γίνονταν οι πωλήσεις ακινήτων, ωστόσο, στην Κίνα είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls), με αποτέλεσμα αυτή η πρακτική να είναι παράνομη.

Οι αγοραστές φέρονται ότι ξεπερνούσαν τα εμπόδια στην κίνηση κεφαλαίων μέσω της χρήσης των POS, και παράλληλα έμπαιναν στο πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» (και των προνομίων της), που προσφέρει το ελληνικό κράτος σε όσους ξένους υπηκόους αγοράζουν ακίνητο αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Έρευνα για το θέμα διενεργεί και η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η διοίκηση της Jumbo πάντως ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση αφορά προσωπική δραστηριότητα του κ. Παπαευαγγέλου και δεν σχετίζεται με την εταιρεία.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς