18.9 C
Athens

Μεγάλο εταιρικό σκάνδαλο με εμπλοκή στελεχών της Jumbo και της Εθνικής Τράπεζας

Πώς έστησαν κομπίνα με Κινέζους και ακίνητα μέσω POS τα στελέχη της εταιρείας και της τράπεζας • Πώς έσπασαν τα κινέζικα capital controls • Παρελθόν από το Δ.Σ. της εταιρείας ο αντιπρόεδρος της Jumbo

Eνα πολύ σοβαρό εταιρικό σκάνδαλο με εμπλοκή κορυφαίων στελεχών της Jumbo και της Εθνικής Τράπεζας είδε το φως της δημοσιότητας. Διαπιστώθηκε σωρεία παρατυπιών και παραβιάσεων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων «σπάσιμο» των κινεζικών capital contols, αλλά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πρόκειται για υπόθεση πολλών εκατομμυρίων ευρώ και είναι χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της υπόθεσης ότι εκτός από την Τράπεζα της Ελλάδος, έρευνες πραγματοποιεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η απάτη, ύψους τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ, αφορά κεφάλαια που βγήκαν παράνομα από την Κίνα και μέσω POS της Εθνικής Τράπεζας έφτασαν στην Ελλάδα. Για να «ξεπλυθούν» χρησιμοποιήθηκαν για αγορά ακινήτων από Κινέζους, οι οποίοι παραλλήλως επιβραβεύτηκαν με την λεγόμενη «χρυσή βίζα πολίτη της Ελληνικής Δημοκρατίας» και άρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι εμπλεκόμενοι υπερτιμούσαν ακίνητα στην Ελλάδα και επέστρεφαν τη διαφορά στους Κινέζους σε μετρητά, «σπάζοντας» τα capital controls.

Οι Κινέζοι, τα υπερτιμημένα ακίνητα, η «χρυσή βίζα» και τα POS της Εθνικής Τράπεζας

Για να στηθεί η απάτη, αξιοποιήθηκε ο θεσμός της «χρυσής βίζας», η οποία απονέμεται σε όσους πολίτες τρίτων χωρών αγοράσουν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ εντός της ελληνικής επικράτειας και η τεχνολογία των POS, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφερθούν παρανόμως εκτός Κίνας κεφάλαια που κατέχουν Κινέζοι επιχειρηματίες, αλλά λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής από το Πεκίνο (ένα είδος capital controls) δεν μπορούν να μεταφέρουν σε δυτικές τράπεζες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τέως αντιπρόεδρος της Jumbo, Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, ήταν το πρόσωπο που εντόπιζε ή ερχόταν σε συνεννόηση με τους Κινέζους που επιθυμούσαν να μεταφέρουν στην Ευρώπη χρήματα που είχαν εγκλωβισμένα στο κινεζικό τραπεζικό σύστημα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απάτη αποκαλύφθηκε όταν ενεργοποιήθηκαν ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Κίνα που ενημέρωσαν τις ελληνικές αρχές για τις παράνομες μεταφορές κεφαλαίων μέσα από τις περίεργες συναλλαγές που γίνονταν μέσω POS.

Όταν οι συναλλαγές των Κινέζων συνεργατών του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου μέσω των POS της Εθνικής Τράπεζας έφτασαν τα 40 εκατ. ευρώ, ήταν η χρονική στιγμή που οι αρχές της Κίνας ερεύνησαν τις μεταφορές κεφαλαίων και εντόπισαν το πρόβλημα.

Η επιμονή των Κινέζων αποκάλυψε την κομπίνα

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι αφού αποκαλύφθηκε η κομπίνα, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προσπάθησε να υποβαθμίσει και να συγκαλύψει την υπόθεση, όμως οι Κινέζοι επέμειναν, ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και το τεράστιο πρόβλημα αποκαλύφθηκε.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η παράνομη μεταφορά κεφαλαίων από την Κίνα στην Ελλάδα με πρόσχημα την αγορά ακινήτων για την εξασφάλιση χρυσής βίζας, επιχειρήθηκε μέσω POS κι άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων. Στις άλλες τράπεζες όμως, πλην της Εθνικής, οι εσωτερικοί μηχανισμοί ελέγχου λειτούργησαν, η αύξηση των συναλλαγών μέσω POS εντοπίστηκε, οι τραπεζίτες παρενέβαιναν και οι συναλλαγές ακυρώνονταν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Kάτι βεβαίως που αναδεικνύει και το τεράστιο πρόβλημα διοίκησης και οργάνωσης της Εθνικής Τράπεζας.

Η απάτη συγκλονίζει τον επιχειρηματικό κόσμο και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς στην κομπίνα εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Jumbo, Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, ένας επιχειρηματίας υπεράνω πάσης υποψίας, εκ των βασικών μετόχων της εταιρείας παιχνιδιών που παραλλήλως διατηρεί μια εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων και η Νέλλη Τζάκου, γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας.

Καρατομείται η Τζάκου, παραιτήθηκε ο Παπαευαγγέλου

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα προχωρήσει άμεσα στην καρατόμηση της Νέλλης Τζάκου, Γενικής Διευθύντριας Λιανικής Τραπεζικής και Μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας, καθώς και του Διευθυντή της Διεύθυνσης Καρτών της Εθνικής Τράπεζας, στους οποίους καταλογίζονται σοβαρές ευθύνες.

Νωρίτερα έγινε γνωστή η απομάκρυνση του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου από τη θέση αντιπροέδρου της εισηγμένης Jumbo, επιβεβαιώνοντας έτσι δημοσιεύματα περί εμπλοκής του σε σκάνδαλο πώλησης ακινήτων σε Κινέζους ενδιαφερόμενους, μέσω POS της Εθνικής Τράπεζας.

Το νέο ιδιαίτερα σοβαρό εταιρικό σκάνδαλο με την εμπλοκή ανωτάτων της Jumbo και της Εθνικής Τράπεζας, δυο από τις μεγαλύτερες εταιρίες της χώρας, έρχεται να προστεθεί στο σκάνδαλο της Folli Follie, το οποίο έπληξε την αξιοπιστία της χώρας και της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, αναδεικνύοντας σοβαρά προβλήματα στην εταιρική διακυβέρνηση των ελληνικών εταιρειών.

Το μέγα εταιρικό σκάνδαλο με την συμμετοχή ανώτατων διοικητικών στελεχών της Jumbo και της Εθνικής Τράπεζας εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει μέχρι τα 100 εκατ. ευρώ. Το ακριβές ύψος της απάτης θα αποκαλυφθεί μετά την ολοκλήρωση του εποπτικού ελέγχουν που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος.

Jumbo: Δεν έχουμε καμία εμπλοκή με τις δραστηριότητες Παπαευαγγέλου

Κάθε εμπλοκή της εταιρείας ή συναλλαγή μέσω των τραπεζικών της λογαριασμών και των συστημάτων πληρωμών της στην υπόθεση Παπαευαγγέλου διαψεύδει με ανακοίνωσή της η Jumbo.

Ειδικότερα, η Jumbo AEE, ανακοίνωσε ότι «σε απάντηση σημερινού σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προς άμεση και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, με την παρούσα διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά, ως αναληθή και αβάσιμα, σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου περί ενδεχόμενης εμπλοκής της, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, σε φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρείας του ήδη παραιτηθέντος μικρομετόχου, αναπληρωτή Αντιπροέδρου και Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου.

Ειδικότερα:

  1. Η εταιρεία ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση έχει με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του ανωτέρω στον τομέα των ακινήτων ή άλλες.
  2. Ουδεμία συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε μέσω των τραπεζικών λογαριασμών και των συστημάτων πληρωμών της εταιρείας, πλην αποκλειστικά και μόνον όσων αφορούν στην καθημερινότητα της πραγματικής εμπορικής δραστηριότητα αυτής.
  3. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπαευαγγέλου δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας, καθώς η μόνη του αρμοδιότητα ήταν αγορανομικώς υπεύθυνος και αρμόδιος για τις καθημερινές τρέχουσες συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, αρχές και οργανισμούς».

Δεκτή η παραίτηση Παπαευαγγέλου

Παράλληλα, στην έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου έγινε δεκτή η παραίτηση του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, ο οποίος δεν θα αντικατασταθεί και η εταιρεία θα συνεχίσει με επταμελή σύνθεση στο διοικητικό της συμβούλιο έως τη λήξη της θητείας του.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς