20.5 C
Athens

Nέος ισχυρός μετασεισμός 5,6 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο – Ισως δεν είναι ο μεγάλος μετασεισμός

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Είναι ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα αλλά ίσως να μην είναι ο μεγάλος μετασεισμός που περιμένουμε • Ακόμα και μετασεισμός 6,2 Ρίχτερ είναι πιθανός

Ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 17.12 την Τρίτη στο νησί της Ζακύνθου.

Ο νέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, 41 χλμ νοτιοδυτικά από τη Ζάκυνθο  και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11 χλμ.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού-Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου (EMSC), ο ισχυρός μετασεισμός είχε ένταση 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίζεται 46χλμ νοτιοδυτικά του νησιού της Ζακύνθου, ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10χλμ.

H σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στον Πύργο και την Κεφαλονιά.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: H περιοχή μπορεί να δώσει μετασεισμό ακόμα και 6,2 Ρίχτερ

Kι όμως, αυτός ο σεισμός, ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα μετασεισμός στη Ζάκυνθο, ενδέχεται να μην είναι ο μεγάλος μετασεισμός που περιμένουν οι επιστήμονες.

Όπως δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην ιστοσελίδα newsit, o συγκεκριμένος μετασεισμός είναι μεν ο μεγαλύτερος των τελευταίων ημερών, ωστόσο η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να δώσει μετασεισμό μέχρι και 6,2 Ρίχτερ!

«Στις 5.10 απόψε το απόγευμα έκανε και άλλον ισχυρό μετασεισμό στη περιοχή νότια της Ζακύνθου με μέγεθος, προκαταρκτικό μέγεθος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου 5,6 ρίχτερ, που είναι ο μεγαλύτερος μετασεισμός που έχει γίνει όλες τις τελευταίες μέρες από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας. Επαληθεύεται αυτό που πολλές φορές έχω επαναλάβει τις τελευταίες μέρες, ότι το ενδεχόμενο για ισχυρούς μετασεισμούς είναι πάντα ανοιχτό. Σήμερα το ξημέρωμα είχαμε 5,3 Ρίχτερ, ήταν ο μεγαλύτερος μέχρι τότε, τώρα ανεβαίνει το μέγεθος και άλλο, πηγαίνει στο 5,6 και θα επαναλάβω για μια ακόμα φορά ότι για μέγεθος κύριου σεισμού 6,4, αυτό ήταν το μέγεθος του κύριου σεισμού, το ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερων μετασεισμών είναι πάντα ανοιχτό, παραμένει πάντα ανοιχτό».

Και ο κύριος Παπαδόπουλος συμπληρώνει: «Δεν είναι απαραίτητο να γίνει και άλλος ακόμα μεγαλύτερος, το ενδεχόμενο όμως είναι ανοιχτό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτοί οι ισχυροί μετασεισμοί δε μπορούν να βλάψουν τους κατοίκους, να βλάψουν τις περιοχές, δεδομένου ότι δε μπόρεσε να βλάψει σοβαρά τη περιοχή της Ζακύνθου, ούτως ή άλλως, ο κύριος σεισμός, που ήταν πολύ μεγάλος, πολύ περισσότερο δε μπορούν να τη βλάψουν αυτοί οι μετασεισμοί, έστω και αν είναι ισχυροί. Σύμφωνα με τη διεθνή στατιστική, από πολλές έρευνες, για τους μετασεισμούς, το μέγεθος του μεγαλύτερου μετασεισμού μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και το μέγεθος του κύριου. Άρα εδώ έχουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο για 5,8, ακόμα και για 6, ακόμα και για 6,2. Δεν είναι απαραίτητο, ωστόσο, να γίνει ο μεγάλος. Είναι όμως πιθανό να γίνει. Άρα είναι το ενδεχόμενο εκεί ακόμα ανοιχτό».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς