22.4 C
Athens

Τα καλύτερα έρχονται τώρα!

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για την τεσσάρα της ΑΕΚ, το τανκ Μπογέ και το πρωτάθλημα!

Το πρώτο μεγάλο εμπόδιο από τα τρία που είχε μπροστά της η ΑΕΚ προκειμένου να μείνει γερά μέσα στο «κόλπο» του τίτλου και να εκμεταλλευτεί ενδεχόμενη γκέλα του ΠΑΟΚ ξεπεράστηκε. Μπορεί η «Ένωση» να ήταν διπρόσωπη στο ΟΑΚΑ χθες κόντρα στον Άρη, αλλά ακόμα και έτσι, όταν κερδίζεις ένα παιχνίδι με 4-0, μπορείς να καλύψεις το αρνητικό 45λεπτο και να αποδείξεις κάποια πράγματα. Αυτά που οι ειδήμονες αδυνατούσαν να δούνε. Το πιο χαρακτηριστικό; Το βάθος του πάγκου της ΑΕΚ.

Ο Άρης είναι μία ομάδα που ήρθε για να μπει σφήνα. Δεν είναι Λεβαδειακός ή Κέρκυρα. Δυσκόλεψε τον ΠΑΟΚ σε Κύπελλο και πρωτάθλημα και θα μπορούσε να τον είχε κερδίσει. Είναι μία ομάδα με χαρακτηριστικό την κυκλοφορία της μπάλας και έχει παίκτες με ποιότητα μεσοεπιθετικά.

Αυτή την ομάδα η ΑΕΚ την αντιμετώπισε με αλλαγές στο κέντρο της άμυνάς της και τους Τσιγκρίνσκι και Λαμπρόπουλο να μένουν εκτός για να παίξουν οι Οικονόμου και Τσόσιτς. Την έπαιξε χωρίς τον Σιμόες, αλλά και τον Μπακασέτα, δύο πολύ κομβικών ποδοσφαιριστών και με τον Μάνταλο στον πάγκο για σχεδόν 70′. Επίσης εκτός πλάνων ήταν και ο Κλωναρίδης, που όλοι γνωρίζουμε πόσο κομβικός έχει αποδειχθεί φέτος. Και δε θα μιλήσω για την απουσία του Λόπες και του Μοράν. Φτάνουν οι προαναφερόμενοι.

Όταν λοιπόν υποδέχεσαι μία -κατά γενική ομολογία- αρκετά καλή ομάδα του πρωταθλήματος, έχοντας παίξει μεσοβδόμαδα ευρωπαϊκό παιχνίδι με τη Μπάγερν σε ένα κατάμεστο γήπεδο, οπότε για κάποιους υπάρχει έξτρα κούραση την ώρα που ο αντίπαλος είναι πιο φρέσκος, με «δυνατό» rotation και με ένα γήπεδο «κατάψυξη» λόγω της απουσίας του κόσμου και πετυχαίνεις αυτό που θέλεις, τότε ξημερώνει μία υπέροχη μέρα!

Η ΑΕΚ έχει τρομερή ποιότητα μεσοεπιθετικά. Όσοι είδαν το παιχνίδι με τον Άρη, κατάλαβαν πόσο πολύ της έλειψε ο Μπογέ με το πρόβλημα που αποκόμισε στην προθέρμανση του αγώνα με τη Σέλτικ στη Γλασκώβη. Παίκτης με εξαιρετική τεχνική, γρήγορος με και χωρίς τη μπάλα, εξαιρετικός τακτικά αφού δεν σκέφτεται μόνο το επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού, αλλά συνεισφέρει και ανασταλτικά, βλέπει γήπεδο και έχει στο ρεπερτόριό του και γκολ και ασίστ. Τα δείγματα γραφής τα είχαμε δει σε μικρό χρόνο. Το χθεσινό όμως είναι εξαιρετικό. Και πρέπει να σκεφτεί κανείς πως ακόμα δεν είναι απόλυτα έτοιμος.

Ο Μπογέ είναι ο παίκτης που θα κάνει τη διαφορά. Αυτός που θα «καθαρίσει» μόνος του ένα παιχνίδι. Όλη η κίνησή του στο πρώτο γκολ, η συνεισφορά του στο τρίτο γκολ της ΑΕΚ, αλλά και αυτή στο γκολ του Λιβάια, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Γενικά η ΑΕΚ είναι στην ευχάριστη θέση να είναι γεμάτη σε πολλές θέσεις και να έχει την πολυτέλεια να κάνει rotation. Εσείς ξέρετε πολλές ομάδες όπου έχουν για πρώτες επιλογές τους Μπογέ, Λιβάια, Μάνταλο, Μπακασέτα και Πόνσε;

Πάμε και στον άλλο Αργεντινό τώρα. Και τι δεν έχει ακούσει ο Πόνσε από τη μέρα που ήρθε. Εντάξει όλοι έχουμε εμπεδώσει ότι Αραούχο ήταν ένας. Πρόσφερε πολλά, αλλά η ΑΕΚ δεν μπορούσε να τον ξαναπάρει. Και πήγε και έκανε μία εξαιρετική επιλογή. Ο δανεικός από τη Ρόμα παίκτης έχει σημειώσει 5 γκολ σε 15 τελικές προσπάθειες, χωρίς μάλιστα να εκτελέσει πέναλτι. Το ξεκίνημά του είναι πολύ πιο εντυπωσιακό από του «Τσίνο». Και όμως υπάρχουν τύποι που λένε ότι η ΑΕΚ δεν έχει επιθετικό. Την ώρα που έχει Πόνσε και Λιβάια. Με τον Κροάτη χθες να δίνει ειδικά στο β’ μέρος ένα ακόμα ρεσιτάλ. Αυτοί μάλλον θα προτιμούσαν να έχουν τον Τσούμπα Άκπομ και τον Χασάν ή τον Γκερέρο. Ρε τι ζούμε και τι διαβάζουμε…

Για το ματς όσοι θέλουν να διαβάσουν αναλύσεις αρκεί να διαβάσουν τις δηλώσεις του Μαρίνου Ουζουνίδη μετά το παιχνίδι. Θέλει μαγκιά και άντερα μετά από ένα 4-0 να βγεις και να πεις για την κακή εικόνα του πρώτου ημιχρόνου. Δείχνεις ότι δεν εθελοτυφλείς. Δείχνεις ότι καταλαβαίνεις που είσαι και τι πρέπει να κάνεις.

Το πιο σημαντικό για τον προπονητή της ΑΕΚ, είναι ότι και αντιλήφθηκε και άλλαξε πράγματα στο ημίχρονο. Απαίτησε από τους παίκτες του και αυτοί βγήκαν και «εκτέλεσαν». Κάτι που σημαίνει ότι ακούνε τον προπονητή τους. Η ΑΕΚ μπορεί να έχει μείνει πίσω στην κούρσα του τίτλου λόγω της αφαίρεσης βαθμών, αλλά στα αποδυτήριά της δεν έχει ούτε Ουάρντα, ούτε Χατσερίντι. Και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα της ατού.

Και κάτι για τον Άρη. Είναι άλλο πράγμα να έχεις την κατοχή και άλλο να ξέρεις τι να την κάνεις τη μπάλα όταν την έχεις στα πόδια σου. Μία φάση έβγαλε όλη και όλη ο Άρης σε όλο το ματς. Οι υπόλοιπες τελικές ήταν αλλού για αλλού. Όσο για το πόσο ψηλά θα παίξεις άμυνα έχει να κάνει και με τους παίκτες που έχεις και με τους παίκτες που έχει ο αντίπαλος.

ΥΓ: Για να πω τη μαύρη αλήθεια, κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν είχα μείνει καθόλου ικανοποιημένος από τον Μπακάκη. Είχε αρκετά λανθασμένες επιλογές κυρίως στο επιθετικό κομμάτι. Δεν είχα δώσει μεγάλη βάση, μέχρι που σκέφτηκα και ποιος παίκτης έπαιζε από την πλευρά του. Με εξαίρεση λοιπόν μία φάση σε όλο το ματς, όπου ο Ματέο (ο οποίος είχε βγάλει μάτια στις πρώτες 7 αγωνιστικές), μπήκε στην περιοχή και του έκλεψε την τελευταία στιγμή ο Άλεφ τη μπάλα, δεν υπήρξε άλλο σημείο του παιχνιδιού που να φάνηκε. Και αυτό πρέπει να πιστωθεί στον Έλληνα διεθνή μπακ. Τον έκανε από τον πλέον επικίνδυνο παίκτη του Άρη σε απλή αναφορά στο φύλλο αγώνα.

ΥΓ 2: Ο Μάνταλος έχει αδικαιολόγητα νεύρα. Κατανοώ ότι μπορεί να φοβάται μην πάθει πάλι ζημιά. Έχει περάσει πάρα πολλά. Αλλά δεν μπορεί να αντιδρά έτσι σε κάθε μαρκάρισμα που του γίνεται. Κάποια στιγμή δε θα κρατηθεί και θα κάνει κακό και στον ίδιο και στην ομάδα. Πρέπει να καθαρίσει το μυαλό του. Είναι πολύτιμος και εξαιρετικός ποδοσφαιριστής και «απαγορεύεται» να «καεί» μόνος του.

ΥΓ 3: Αλήθεια είναι… Κλαίει ο Μελισσανίδης που άφησε τον Λάζαρο να φύγει για να πάρει τον Μπογέ. Μαύρο δάκρυ ρίχνει παιδιά. Κάκιστη επιλογή έκανε. Περιμένετε λίγο ακόμα για να εκτεθείτε όσο περισσότερο μπορείτε! Απλά κάντε λίγο υπομονή για να γελάσει και ο κάθε πικραμένος.

ΥΓ 4: Αυτό το φάουλ στη σέντρα που έδωσε ο Τζήλος υπέρ του Σιώπη επειδή ο παίκτης του Άρη ανατράπηκε μόνος του καθώς σκουντούφλησε στο χόρτο είναι για σεμινάριο. Να μην ξεχάσουμε να τον επιβραβεύσουμε παιδιά. Κρίμα που η ιστορία χάλασε μόλις στο 5’…

ΥΓ 5: Ξέρεις τι είναι να περιμένεις να σου κάνει δώρο ο… Άρης και μετά να σκούζεις σα τη χήρα στο κρεβάτι; Δεν ξέρεις; Ε ρίξε μία ματιά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για να απολαύσεις. Άντε να δούμε τι μαγικά θα δούμε και απόψε…

ΥΓ 6: Πόσο πιο ωραία θα ήταν χθες αν το γήπεδο είχε κόσμο ε; Στερνή μου γνώση…

ΥΓ 7: Extra για τον Λάζαρο. Πανηγυρίζουν στο λιμάνι για την απόφαση που εξαφανίστηκε και για την οποία πανηγύριζαν και το καλοκαίρι! Η ουσία είναι ότι η προσφυγή για τη διπλή υπογραφή δεν απορρίφθηκε. Απορρίφθηκε το πρόστιμο που είχε επιβάλλει η ΑΕΚ για τις δηλώσεις. Και η απλή υπόθεση που θα τελείωνε με συνοπτικές διαδικασίες θα πάει να ξεκαθαρίσει τα… Χριστούγεννα. Αυτά για να μην τρελαθούμε κιόλας!

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς