24 C
Athens

ΤΣΣΚΑ – Παναθηναϊκός 102-106: Μεγάλο διπλό με MVP τον… Τζέιμς!

Δεν υπάρχει κάποιο λάθος στον τίτλο που διαβάσατε. Ο Μάικ Τζέιμς μπορεί να μη φορά πλέον τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ωστόσο κατάφερε να χριστεί MVP της μεγάλης νίκης των Πράσινων μέσα στο Καλίνινγκραντ. Ο πρώην παίκτης του ΠΑΟ έκανε ό,τι μπορούσε ώστε να σβήσει τη δική του καλή εμφάνιση για 30 λεπτά, αλλά και τη σπουδαία του Ντάνιελ Χάκετ που φαινόταν αρκετή για να καμφθεί η ισχυρή αντίσταση της ελληνικής ομάδας.

Στο πιο κομβικό σημείο του ματς, οι Πράσινοι δεν κατάφεραν να διαχειριστούν το διψήφιο προβάδισμά τους. Από το 49-60 στο 24′, το σκορ είχε γίνει 63-62 στα επόμενα δυόμισι λεπτά. Κάπου εκεί, έστω και πρόωρα, φαινόταν πως είχε αρχίσει να γράφεται ο επίλογος του ματς. Κανείς δεν υπολόγιζε όμως στα σοβαρά λάθη της ΤΣΣΚΑ και κυρίως, στην επιπολαιότητα του Μάικ Τζέιμς αλλά και στον εμμονικό τρόπο επίθεσης που επέλεξε(;) ο Δημήτρης Ιτούδης για την ομάδα του κατά τη διάρκεια της παράτασης.

Μέσα σε κάτι παραπάνω από 7 δευτερόλεπτα ο Παναθηναϊκός έφτασε από το -3 σε θέση να διεκδικεί ακόμα και τη νίκη. Ήταν εκεί που η ΤΣΣΚΑ ουσιαστικά αυτοκτόνησε, αρχικά με το να μη γίνει φάουλ και να επιτραπεί στον Καλάθη να σουτάρει μόνος του για την ισοφάριση 7” πριν το τέλος και στη συνέχεια, με τα βήματα του Τζέιμς να δίνουν μια ακόμη σύντομη επίθεση στον Παναθηναϊκό και μαζί τη δυνατότητα να κλέψει το ματς από την κανονική διάρκεια. Ο εκπληκτικός Μήτογλου (που έκανε ρεκόρ καριέρας σε πόντους και ριμπάουντ με ένα καταπληκτικό πρώτο ημίχρονο!) αστόχησε στο τελευταίο σουτ, αλλά στην παράταση οι Ρώσοι έκαναν ακριβώς ό,τι έπρεπε προκειμένου να χάσουν κάθε πιθανότητα νίκης.

Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη ολοκλήρωσε τα… εγκλήματα στο έξτρα πεντάλεπτο. Αρχικά με το να χάνει αλλεπάλληλες βολές (Βόιτμαν και Τζέιμς έχασαν τέσσερις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα) και στη συνέχεια με το να γίνεται τρομερά προβλέψιμη στην προσπάθειά της να ισοφαρίσει. Οι Ρώσοι σπατάλησαν χρόνο και επιθέσεις αναζητώντας διαρκώς σουτ τριών πόντων, σνομπάροντας δίποντα υπό πολύ καλές προϋποθέσεις. Ο Παναθηναϊκός πήρε γρήγορα χαμπάρι αυτό το μονότονο τροπάρι, περιορίζοντας διαρκώς τις επιλογές του Τζέιμς που, στην προσπάθειά του να πάρει το αίμα του πίσω, τα έκανε όλο και χειρότερα.

Η ΤΣΣΚΑ βρήκε το πρώτο της τρίποντο στην παράταση μόλις 10 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, μετά από πέντε σερί άστοχα και όταν τα πάντα είχαν ουσιαστικά κριθεί. Οι Πράσινοι έδειξαν σαφώς μεγαλύτερη ψυχραιμία στις βολές από τους Ρώσους και κάπως έτσι κατάφεραν να φύγουν για δεύτερη σερί χρονιά νικητές ως φιλοξενούμενοι της ομάδας του Ιτούδη. Όχι στη Μόσχα αυτή τη φορά, αλλά στο Καλίνινγκραντ. Με τον Καλάθη ωστόσο να πετυχαίνει ξανά το κρισιμότερο τρίποντο της βραδιάς: όχι το νικητήριο όπως πέρυσι, αλλά το… ισοφαριστήριο που έστειλε το παιχνίδι στην παράταση. Κάπως έτσι, ο Ρικ Πιτίνο έκανε το 3-0 έναντι του Ιτούδη, τον οποίο έχει μετατρέψει σε κανονικότατο πελάτη!

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς