17.5 C
Athens

Το αδιανόητο φάουλ της CEV, η σιωπή της FIVB και η άρνηση του Ενγκαπέ να παίξει στη Ρωσία

Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία βόλεϊ απέφυγε να πάρει θέση για την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και προκάλεσε αντιδράσεις - Η FIVB δεν αλλάζει στάση και θέλει το παγκόσμιο πρωτάθλημα εθνικών να γίνει κανονικά στη Ρωσία με παίκτες όπως ο Ενγκαπέ και ο Ζάιτσεφ να είναι αντίθετοι να βρεθούν στη χώρα που άλλοτε αγωνίζονταν...

Με αρκετή καθυστέρηση – συγκριτικά με τις ομοσπονδίες άλλων αθλημάτων – η CEV αποφάσισε να προχωρήσει σε ορισμένα μέτρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ρώσικης εισβολής.

Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία πετοσφαίρισης προχώρησε σε ένα φάουλ με το… καλησπέρα στην ανακοίνωσή της προτού παρουσιάσει τα μέτρα αφού κάνει λόγο για «ρωσο-ουκρανική κρίση» και αποφεύγει να μιλήσει για ρώσικη εισβολή (και ως εκ τούτου να καταδικάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ρώσων), κάτι που δικαιολογημένα προκαλεί αντιδράσεις.

Την ίδια ώρα, η FIVB (διεθνής ομοσπονδία βόλεϊ) τηρεί σιγή ιχθύος και δεν προτίθεται να πάρει (ως τώρα) αποφάσεις που να αφορούν στη μετακίνηση του παγκοσμίου πρωταθλήματος εθνικών ομάδων εκτός Ρωσίας (είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στα τέλη Αυγούστου).

Αντίθετα, με… διαρροή (!) στο Reuters την Παρασκευή, υποστήριξε πως «δεν πρέπει να εμπλέκεται ο αθλητισμός με την πολιτική», ενώ παίκτες τεράστιου βεληνεκούς όπως ο Ιβάν Ζάιτσεβ και ο Έρβιν Ενγκαπέ τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ των Ουκρανών, με τον Γάλλο διεθνή ακραίο μάλιστα να αναφέρει πως δεν πρόκειται να παίξει στη Ρωσία αν γίνει εκεί το σπουδαίο τουρνουά.

Η CEV προχώρησε σε μέτρα… ημίμετρα για την ώρα – στον δρόμο που χάραξαν UEFA και Euroleague – ανακοινώνοντας αρχικά πως ακυρώνονται μέχρι νεωτέρας όλα τα προγραμματισμένα τουρνουά βόλεϊ (σάλας, beach και snow) σε ρώσικο έδαφος ενώ οι ομάδες της συγκεκριμένης χώρας θα δώσουν τα εντός έδρας παιχνίδια τους σε ουδέτερες έδρες.

Αυτό σημαίνει πως Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και Ντιναμό Μόσχας θα αγωνιστούν εκτός Ρωσίας στο Champions League για τις αναμετρήσεις με Περούτζια και Ζάκσα αντίστοιχα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον δεύτερο ημιτελικό της Ζενίτ Καζάν στο CEV Cup απέναντι στη Μόντσα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς