20.8 C
Athens

Τα συν, τα πλην και το ταβάνι της Μπασακσεχίρ

Το FWS.gr ακτινογραφεί την εμφάνιση της Μπασακσεχίρ στο ΟΑΚΑ: Η ατομική ποιότητα στην επίθεση και η προβληματική αμυντική λειτουργία

Ο Πέδρο Μαρτίνς είχε τους στενούς συνεργάτες του στο ΟΑΚΑ το βράδυ της Τρίτης προκειμένου να σκανάρουν διά ζώσης την Μπασακσεχίρ.

Η αλήθεια είναι πως κόντρα στην ΑΕΚ οι Τούρκοι έβγαλαν στο γήπεδο τα στοιχεία που λίγο πολύ περίμεναν οι περισσότεροι: Μπόλικη ατομική ποιότητα σε βαθμό αυτοκαταστροφής (Ρομπίνιο), κάποιες καλές συνεργασίες και ταχύτητα στην επίθεση, αλλά και τεράστιες αποστάσεις ανάμεσα σε μεσαία και αμυντική γραμμή που είναι… βούτυρο στο ψωμί γρήγορων μεσοεπιθετικών.

Αθλητικοί στόπερ, καλά δείγματα ο Πονκ

Ο Σετζού εν τη απώλεια του Επουρεάνου είναι ο πιο «σίγουρος» στόπερ. Μπορεί να μην έχει την απόλυτη ψυχραιμία στις αντιδράσεις του, αλλά με τον νεοαποκτηθέντα Πονκ αποδείχθηκε στην πράξη πως ειδικά στον αέρα η Μπασάκ μπορεί να είναι… σχετικά ασφαλής αφού πρόκειται για ένα αθλητικό δίδυμο.

Ο Πορτογάλος πρώην στόπερ της Άβες στο (ανεπίσημο) ντεμπούτο του έδειξε πως μπορεί να κουβαλήσει την μπάλα και ταυτόχρονα να βοηθήσει στο χτίσιμο των επιθέσεων τους Καχβετσί και Τεκντεμίρ που έκοβαν και… έραβαν στη μεσαία γραμμή.

Βίτσκα – Γκούλμπραντσεν οι ουσιαστικά επικίνδυνοι

Ειδική μνεία αξίζει να κάνουμε στον Φρέντικ Γκούλμπραντσεν: Ο Νορβηγός επιθετικός κινήθηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη της επίθεσης, ζητώντας την μπάλα και κάνοντας μέτρα με αυτήν. Το ταλέντο του είχε φροντίσει να το δείξει από την εποχή που αγωνιζόταν στη Σάλτσμπουργκ (με την οποία έφτασε μια ανάσα από τον τελικό του Europa League).

Για τον Βίτσκα τα πράγματα ήταν πιο γνωστά. Ο διεθνής μεσοεπιθετικός με την εθνική ομάδα της Βοσνίας διαθέτει το απρόβλεπτο στο παιχνίδι του, εκτελεί εξαιρετικά τις στημένες φάσεις και αποτελεί το ατού στην επίθεση της Μπασακσεχίρ, αφού με μια ατομική ενέργεια του μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα. Ειδικά ο Έλντερ Λόπες ταλαιπωρήθηκε αρκετά από τον 29χρονο που είναι και το μεγάλο αστέρι του συλλόγου.

Ο Κριβελί που αγωνίστηκε στην κορυφή της επίθεσης έδωσε μάχες, έδειξε πως είναι φορ που μπορεί να παίξει με πλάτη αλλά και να βγει από το κουτί. Θα έχει ενδιαφέρον να τον δούμε κόντρα στον Σεμέδο, αφού ο Πορτογάλος στόπερ το βράδυ της Τρίτης… έσβησε από τον χάρτη τον φορ της Βικτόρια Πλζεν, Μίχαλ Κρμέντσικ, ο οποίος στο σουλούπι και στο αγωνιστικό στυλ θυμίζει αρκετά τον Γάλλο στράικερ.

Αν παίξει με ψηλά τις γραμμές κόντρα στον Ολυμπιακό, θα το πληρώσει

Η εικόνα της κόντρα στην ΑΕΚ ήταν προβληματική. Οι αποστάσεις μεταξύ μεσαίας και αμυντικής γραμμής ήταν τεράστιες. Τόσο ψηλά οι γραμμές σε επίσημο παιχνίδι μπορεί να είναι αυτοκτονικό.

Θυμηθείτε το παιχνίδι του Ολυμπιακού κόντρα στη Βικτόρια Πλζεν όταν άνοιξαν οι γραμμές. Η ομάδα του Πάβελ Βρμπα δεν είχε τους παίκτες να υποστηρίξει τέτοιο στυλ παιχνιδιού. Κάτι ανάλογο ισχύει και στην περίπτωση του συλλόγου της Τουρκίας. Και σίγουρα, όση ατομική ποιότητα κι αν έχει μια ομάδα, σε νοκ άουτ παιχνίδια αυτό που μετράει περισσότερο είναι η συνολική λειτουργία. Εκεί θα φανεί ποια ομάδα έχει δουλευτεί καλύτερα από τον προπονητή της.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς