18.6 C
Athens

Πρωταθλητής… απ’ το 19′! (vid, pics)

Βιεϊρίνια και Μπίσεσβαρ «τελείωσαν» το ματς στο εικοσάλεπτο, απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που δεν ήταν αντάξιος των προσδοκιών αλλά και των απαιτήσεων (3-1) - Αγκαλιά με τον τίτλο ο ΠΑΟΚ μετά από 34 χρόνια

«Αυτό που το θέλει περισσότερο, το παίρνει» λέει το κλισέ. Παρότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, στο χορτάρι της Τούμπας αποδείχτηκε ότι η μια ομάδα το ήθελε περισσότερο από την άλλη. Ο ΠΑΟΚ θα είναι ο νέος πρωταθλητής της Super League, όντας πειστικότερος στην πιο κρίσιμη στιγμή. Και κυρίως, τυχερός που ο αντίπαλός του μάλλον υποτίμησε την κατάσταση…

Ο Πέδρο Μάρτινς διαλαλούσε εδώ και μέρες τη μεγάλη αυτοπεποίθησή του για αποτέλεσμα στην Τούμπα και ίσως να ήταν αυτή τελικά που τον πρόδωσε. Αν και το να κρίνεις εκ του αποτελέσματος είναι πάντοτε εύκολο, η επιλογή μιας ενδεκάδας με περίσσευμα μυαλού αλλά παντελή έλλειψη μπράτσων, φαίνεται ότι ήταν καθοριστική. Το ότι ο Νάτχο (που πήρε θέση στο αρχικό σχήμα αντί του Καμαρά) ενεπλάκη στη φάση του 1-0, μάλλον θα πρέπει να λογίζεται ως τραγική ειρωνεία.

Με τον ερυθρόλευκο άξονα να αδυνατεί να αναχαιτίσει, όλη η πίεση μεταφέρθηκε στα μετόπισθεν. Κι εκεί, η ερυθρόλευκη άμυνα είχε ανθεκτικότητα βουτύρου που εκτέθηκε σε αυγουστιάτικο καύσωνα. Ο ΠΑΟΚ είδε τον Μαουρίσιο να αδρανεί στο πρώτο λεπτό, αλλά λίγα δευτερόλεπτα αργότερα οι γηπεδούχοι επιβεβαίωσαν τη ρέντα που τους ακολουθεί από την πρώτη κιόλας αγωνιστική: ο Βιεϊρίνια σούταρε από μακριά, ο Νάτχο έβαλε την προβολή, η μπάλα πήρε ύψος και «κρέμασε» τον Σα που αν και έβαλε το αριστερό του χέρι, δεν ήταν δυνατόν να σταματήσει την πορεία της προς τα δίχτυα.

Θυμηθείτε το LIVE της αναμέτρησης

Πριν καν συμπληρωθεί τρίλεπτο, ό,τι πλάνο είχε στο μυαλό του ο Μαρτίνς πήγε περίπατο. Το σχέδιο του Πορτογάλου ήταν προφανώς να πάρει η δική του ομάδα το προβάδισμα και όχι το ανάποδο. Από τη στιγμή που το σχέδιο αυτό προδόθηκε τόσο γρήγορα, εκείνο που θα είχε ενδιαφέρον ήταν η αντίδραση. Όσο κι αν προσπάθησαν να ανακτήσουν την αυτοκυριαρχία τους οι Πειραιώτες, δεν τα κατάφεραν. Οι κατοχές τους ήταν ανούσιες, σε αντίθεση με αυτές του ΠΑΟΚ που κατά κανόνα κατέληγαν σε ευκαιρία ή γκολ.

ΠΑΟΚ, ΟλυμπιακόςΌπως στο 19’ που ο Μπίσεσβαρ μπήκε ουσιαστικά με την μπάλα στα δίχτυα μετά τη σέντρα του Ζαμπά και την κεφαλιά του Άκπομ. Ή όπως στο 28’ όταν ο Σάκχοφ σημάδεψε το αριστερό δοκάρι έχοντας το τέρμα πιάτο μπροστά του. Όταν σε μια τόσο ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα είσαι δυο γκολ πίσω πριν το 20’, πιο λογικό είναι να σκέφτεσαι τα χειρότερα παρά ενδεχόμενη επιστροφή. Ο Ολυμπιακός έκλεισε το ημίχρονο έχοντας τις ίδιες τελικές με τον ΠΑΟΚ και ένα μικρό προβάδισμα στην κατοχή, αλλά καμία σχέση η στατιστική εικόνα με την πραγματική.

Ξεθύμανε νωρίς στο β’

Οι Πειραιώτες μπήκαν δυνατά στο δεύτερο μέρος και λίγα δευτερόλεπτα μετά τη σέντρα είδαν Φορτούνη και Ντίας να δημιουργούν μια σπάνια ευκαιρία, δίχως όμως να προλαβαίνει ο Γκερέρο να κάνει επαφή και να σκοράρει από το ένα μέτρο. Η ερυθρόλευκη ενδεκάδα που βγήκε από τα αποδυτήρια είχε ήδη δυο αλλαγές: ο Καμαρά στη θέση του Νάτχο και ο Ζιλ Ντίας στη θέση του Λάζαρου. Εδώ έρχεται και το οξύμωρο, που συνιστά μια έμμεση παραδοχή λάθους από τον Μαρτίνς. Όταν στο 2-0 βγάζεις τον θεωρητικά πιο επιθετικογενή Νάτχο για να περάσεις τον πιο αμυντικογενή Καμαρά, σημαίνει ξεκάθαρα ότι αξιολόγησες λάθος την κατάσταση. Τόσο απλά…

Πάντα χρειάζεσαι και λίγη τύχη, πόσο μάλλον σε περιπτώσεις που ο αντίπαλος έχει αποδεδειγμένα κάμποση παραπάνω από σένα. Ο ΠΑΟΚ πολλές φορές μέσα στη σεζόν είχε ρέντα και ειδικά μέσα στο Καραϊσκάκη ακούστηκε ακόμη και ο θεός να ροχαλίζει. Ο Ολυμπιακός απέτυχε να ξαναμπεί στο ματς στη φάση του Γκερέρο και η τελευταία του ελπίδα εξανενμίστηκε λίγα λεπτά αργότερα. Ο Χιλ Μανθάνο έκανε τα στραβά μάτια στη δεύτερη κίτρινη του Σάκχοφ, ο ΠΑΟΚ έμεινε με έντεκα παίκτες ως το τέλος και… τέλος.

ΠΑΟΚ, ΟλυμπιακόςΑπέναντι σε οργανωμένη άμυνα οι παίκτες του Μαρτίνς τα βρήκαν πραγματικά σκούρα. Την ίδια στιγμή ήταν εκτεθειμένοι στα μετόπισθεν και από ένα σημείο και μετά φαινόταν πιο πιθανό το 3-0 παρά το 2-1. Έτσι κι έγινε. Ο Άκπομ τελείωσε ιδανικά την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε στο 82′ και το μόνο που μπορούσε να κάνει ο Ολυμπιακός ήταν απλώς να περιορίσει την έκταση του σκορ με τον Ποντένσε.

Με τον Σα να είναι σε καλή βραδιά, μπορεί κάποιος να καταλάβει πως κύλησαν τα πράγματα. Οι Πειραιώτες περιορίστηκαν σε μακρινά σουτ κυρίως και απόπειρες απειλής από γεμίσματα στημένων φάσεων, αλλά όπως αποδείχθηκε, εναλλακτική δεν είχαν. Αυτό ουσιαστικά παραδέχθηκε ο Μαρτίνς δηλώνοντας «ό,τι είχαμε προγραμματίσει, τελείωσε στο 3ο λεπτό». Όταν λοιπόν, πηγαίνεις σε ένα τόσο μεγάλο, τόσο κρίσιμο ματς χωρίς να έχεις καταρτίσει πλάνο αντίδρασης, η μοίρα που σε περιμένει δύσκολα θα σου κάνει χάρες…

Διαιτητής: Χεσούς Χιλ Μανθάνο (Ισπανία)

Βοηθοί: Ραούλ Καμπανέρο Μαρτίνεζ (Ισπανία), Ντιέγο Μπαρμπέρο Σεβίγια (Ισπανία)

Τέταρτος: Αναστάσιος Σιδηρόπουλος

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Μάτος, Βιεϊρίνια (80′ Γιαννούλης), Κρέσπο, Βαρέλα, Μαουρίσιο, Σάκχοφ (52′ Ολιβέιρα), Μπίσεσβαρ (84′ Πέλκας), Ελ Καντουρί, Ζαμπά, Άκπομ.

Ολυμπιακός: Σα, Τοροσίδης, Βούκοβιτς, Σισέ, Κούτρης, Γκιλιέρμε, Νάτχο (46′ Καμαρά), Χριστοδουλόπουλος (46′ Ζιλ Ντίας), Ποντένσε, Φορτούνης, Γκερέρο.

Γκολ: 3′ Βιεϊρίνια, 19′ Μπίσεσβαρ, 82′ Άκπομ / 87′ Ποντένσε

Κίτρινες: 42′ Σάκχοφ, 77′ Ελ Καντουρί / 31′ Βούκοβιτς, 40′ Γκερέρο, 60′ Τοροσίδης.

ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός

ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός

ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός

ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός

ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός

ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός

ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός

ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός

ΠΑΟΚ, ΟλυμπιακόςΠΑΟΚ, ΟλυμπιακόςΠΑΟΚ, ΟλυμπιακόςΠΑΟΚ, Ολυμπιακός

ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός

ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς