19 C
Athens

Ολυμπιακός: Το 3-4-3 «εκτοξεύει» τον Μασούρα

Ο Γιώργος Μασούρας αισθάνεται καλύτερα και πιο βολικά κοντά στην αντίπαλη μεγάλη περιοχή και η νέα διάταξη που χρησιμοποιεί ο Πέδρο Μαρτίνς ταιριάζει απόλυτα στον Έλληνα μεσοεπιθετικό του Ολυμπιακού

Ένας από τους ποδοσφαιριστές που ευνοείται από το νέο σύστημα που εφαρμόζει ο Πέδρο Μαρτίνς, είναι ο Γιώργος Μασούρας. Στα τελευταία τρία παιχνίδια με τη διάταξη 3-4-3, έχει τρία γκολ και μία ασίστ στο ενεργητικό του! Την τελική πάσα στη ρεβάνς με την Άρσεναλ (στο νικητήριο γκολ που σημείωσε ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί) και τα τρία γκολ κόντρα σε Άρη και ΑΕΚ για τα Play Οff της Super League.

Από τη στιγμή που οι Ερυθρόλευκοι αγωνίζονται χωρίς καθαρόαιμους εξτρέμ, καθώς τις δύο πτέρυγες έχουν αναλάβει  εξ ολοκλήρου οι ακραίοι αμυντικοί, όπως επιτάσσει στο σύστημα 3-4-3, ο Μασούρας παίζει εκεί που αποδίδει καλύτερα: κοντά στο «κουτί»! Όπως έχουμε γράψει συχνά στο FWS, ο Έλληνας μεσοεπιθετικός δεν είναι κλασικός εξτρέμ. Βασικά, δεν είναι καθόλου εξτρέμ! Δεν είναι παίκτης που αρέσκεται να παίζει στη γραμμή και ακριβώς στα «φτερά», αφού συγκλίνει συνήθως προς τα μέσα και δεν έχει το ένας εναντίον ενός. Η καλή του θέση είναι να παίζει κοντά στον κεντρικό επιθετικό είτε σε περιφερειακό ρόλο είτε ως δεύτερος επιθετικός. Η τεχνική του κατάρτιση δεν είναι υψηλή και δεν έχει την ντρίμπλα στο παιχνίδι του. Προσφέρει, όμως, τόσα πολλά μέσα στο παιχνίδι, που στο νέο του ρόλο, μπροστά από τους κεντρικούς μέσους και πίσω από τον σέντερ φορ, μπορεί να δώσει ακόμα περισσότερα πράγματα. Είναι μαχητής, πιέζει ψηλά, κυνηγάει κάθε φάση, «μυρίζεται» το γκολ και έχει επιθετικό ένστικτο, ενώ βοηθάει πολύ και ανασταλτικά.

Ήδη, o 27χρονος διεθνής ποδοσφαιριστής έχει κάνει ρεκόρ παραγωγικότητας σε μία σεζόν, μετρώντας 12 γκολ και 5 ασίστ σε 40 συμμετοχές. Την περασμένη σεζόν είχε σκοράρει 11 γκολ, δίνοντας και 6 ασίστ σε 53 συνολικά συμμετοχές! Για τρίτη διαδοχική ποδοσφαιρική χρονιά είναι διψήφιος σε γκολ, καθώς τη σεζόν 2018/19 είχε 11 γκολ (και 2 ασίστ) σε 32 συμμετοχές, παίζοντας στο πρώτο μισό στον Πανιώνιο και στο δεύτερο μισό στον Ολυμπιακό. Παράλληλα, έχει φτάσει τα 40 γκολ στην καριέρα του στη Super League (τα 32 με σουτ και τα 8 με κεφαλιά), σε σύνολο 190 αγώνων, κάνοντας και προσωπικό ρεκόρ σε μία σεζόν, σε επίπεδο Πρωταθλήματος, καθώς έφτασε τα 10 σε 25 συμμετοχές. Τα 17 είναι με τον Πανιώνιο και τα 23 με τον Ολυμπιακό.

Ο Γιώργος Μασούρας έχει την ευκαιρία να λάμψει ακόμα περισσότερο με την ερυθρόλευκη ριγωτή φανέλα. Αγωνίζεται, πλέον, σε έναν πιο βολικό κομμάτι του αγωνιστικού χώρου, κοντά στη μεγάλη περιοχή, όπου μπορεί να βγάζει σε σταθερή βάση τον καλύτερό του εαυτό. Το τελείωμα στη φάση του 0-2 είναι μοναδικό. Κάθετη κίνηση στο χώρο και αριστερό δυνατό σουτ στην κίνηση χωρίς να το πολυσκεφτεί. Κάτι ανάλογο συνέβη και στη φάση του 0-4. Κίνηση στην πλάτη της άμυνας και ψύχραιμο τελείωμα με δύο απλές επαφές με την μπάλα. Βέβαια, ρόλο και στα δύο γκολ έπαιξε η τελική πάσα από τους Χολέμπας και Ελ Αραμπί.

Ο Μαροκινός δεν είναι στατικός σέντερ φορ: ανοίγει χώρους στους συμπαίκτες του και με τις κινήσεις του κάνει τη δουλειά τους πιο εύκολη εντός αγωνιστικού χώρου. Και ο Μπρούμα μπορεί να γίνει πιο ουσιαστικός στο παιχνίδι τους, ενώ η αξία των Φορτούνη και Βαλμπουενά είναι δεδομένη. Ο Ολυμπιακός μπορεί να μην έχει τον εξτρέμ που κάνει τη διαφορά (και τον οποίο πρέπει να προσθέσει στο ρόστερ του ενόψει της νέας σεζόν), αλλά το συγκεκριμένο σύστημα δεν απαιτεί καθαρόαιμους ακραίους κυνηγούς. Η δουλειά γίνεται και από τους μεσοεπιθετικούς του υπάρχοντος έμψυχου δυναμικού.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς