18.9 C
Athens

Ολυμπιακός – Άλμπα Βερολίνου 75-71: Σαρωτικός στο β’ ο Θρύλος

Όταν ανέβασε την ένταση και την ταχύτητα σε άμυνα και επίθεση, ο Ολυμπιακός ανέτρεψε το εις βάρος του σκηνικό και επικράτησε της Άλμπα Βερολίνου με 75-71 στο ΣΕΦ. Εκπληκτικοί οι Παπανικολάου, ΜακΚίσικ και Ζαν-Σαρλ, σαν τον παλιό καλό κρασί ο Σπανούλης

Ο Ολυμπιακός νίκησε την Άλμπα Βερολίνου με 75-71 στο ΣΕΦ και «έφτιαξε» ακόμα περισσότερο το ρεκόρ του στην Ευρωλίγκα, ανεβαίνοντας στο 5-3 και την 3η θέση της κατάταξης!

Ναι, στο πρώτο ημίχρονο «έσπασε» τα καλάθια. Με 8 λάθη στην πρώτη περιόδο και 11 συνολικά έπειτα από 20 λεπτά αγώνα. Στην τρίτη περίοδο, όμως, με επιμέρους σκορ 27-9, ο Ολυμπιακός γύρισε το ματς και έκανε το καθήκον του, παίρνοντας αυτό που έπρεπε στο ΣΕΦ: τη νίκη, που είναι η δεύτερη συνεχόμενη στη διοργάνωση.

Στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής, οι τρεις φορές Πρωταθλητές Ευρώπης απέφυγαν μία γκέλα-πισωγύρισμα και έφτασαν στο ζητούμενο με πολύ κόπο και μεγάλη προσπάθεια. Όταν αποφάσισαν να παίξουν πιο σκληρά στην άμυνα και με περισσότερη ενέργεια και ταχύτητα στην επίθεση, η Άλμπα Βερολίνου δεν μπορούσε να αντισταθεί και να ακολουθήσει.

Ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ συνέχισε τις «υψηλές» πτήσεις. Μπορεί να άρχισε με 3 λάθη στο πρώτο τρίλεπτο (!), αλλά στο δεύτερο ημίχρονο ήταν απολαυστικός, παίζοντας αποκλειστικά στο «5»! Έτσι, γύρισε ο αγώνας, με τον Γάλλο στη θέση του σέντερ και τον Σακίλ ΜακΚίσικ να συμπαρασύρει όλη την ομάδα, δίνοντας το ρυθμό σε άμυνα και επίθεση. Με πίεση, κλεψίματα, ασίστ, καρφώματα, τρίποντα!

Ο Ζαν-Σαρλ πέτυχε 13 πόντους, όλους στο δεύτερο ημίχρονο, κυνηγώντας κάθε αμυντικό και επιθετικό ριμπάουντ. «Αέρινος» ο ΜακΚίσικ, με 14 πόντους, 3 ασίστ και 3 κλεψίματα. «Αθόρυβη» δουλειά, που δεν φαίνεται απόλυτα στη στατιστική, από τον Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος σκόραρε 8 πόντους και μέτρησε 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 3 κλεψίματα! Δύο κρίσιμα τρίποντα προς το τέλος είχε ο Σάσα Βεζένκοβ.

Όσο για τον Βασίλη Σπανούλη; Μπορεί να έπαιξε περίπου 14 λεπτά, αλλά ήταν καθοριστικός στο τρίτο δεκάλεπτο της ολικής επιστροφής, με δύο τρίποντα-«μαχαιριές» και συνολικά 6 ασίστ στο ματς! Τέλος, ο Κώστας Σλούκας όταν σταμάτησε να σουτάρει από το τρίποντο, όπου δεν ήταν η βραδιά του, και έκανε τα γνωστά του μπασίματα και τις κλασικές κινήσεις του προς τη ρακέτα, σκόραρε για πλάκα 9 πόντους, βάζοντας και αυτός το λιθαράκι του στην επικράτηση.

Δείτε τα καλύτερα στιγμιότυπα του αγώνα Ολυμπιακός-Άλμπα Βερολίνου:

Ο αγώνας

Εκτός 12άδας έμεινε για τον Ολυμπιακό ο Κόνιαρης (και ο τραυματίας Χάρισον) και ο Μπαρτζώκας άρχισε το ματς με τους Σλούκα, Τζένκινς, Παπανικολάου, Ζαν-Σαρλ, Μάρτιν. Ίδια πεντάδα από τον κόουτς για δεύτερο σερί ματς στη διοργάνωση. Από την πλευρά της, η Άλμπα είχε τους Γκρέιντζερ, Έρικσον, Φοντέκιο, Σίκμα, Λάμερς στη βασική πεντάδα. Η γερμανική ομάδα δεν είχε στη διάθεσή της τους Σίβα, Ολίντε και Νίκιτς.

Όλα ήταν… λάθος στο πρώτο ημίχρονο. Και πήγαν λάθος. Ο Ολυμπιακός δεν μπήκε ποτέ στο «πνεύμα» της αναμέτρησης και ήταν πολύ κακός σε απόδοση. Και στις δύο πλευρές του παρκέ, αλλά κυρίως στην επίθεση. Οι φιλοξενούμενοι, χωρίς να παίξουν κάτι ιδιαίτερο και κάνοντας τα βασικά στο ΣΕΦ, έφτασαν να προηγούνται με διψήφιες διαφορές σε όλο το πρώτο 20λεπτο. Η πιεστική άμυνα με παγίδες των Γερμανών, που περιόρισε τους γηπεδούχους μόλις στους τρεις πόντους στο πρώτο επτάλεπτο, σε συνδυασμό με τις κακές επιλογές και τα υπερβολικά πολλά λάθη της ελληνικής ομάδας, έδωσαν το δικαίωμα στην Άλμπα να επιβάλει τον ρυθμό της και να κλείσει το πρώτο δεκάλεπτο στο +12 (10-22). Ο Μπαρτζώκας «ανακάτεψε την τράπουλα» στη συνέχεια, αλλά όποιο σχήμα και αν δοκίμασε δεν μπόρεσε να απειλήσει τη γερμανική ομάδα, η οποία στο 19′ ανέβασε το δείκτη της διαφοράς στους 15 πόντους (20-35).

Οι Ερυθρόλευκοι μέτρησαν 4 λάθη στο 3′ και 8 συνολικά στην πρώτη περίοδο (3 ο Ζαν-Σαρλ, 2 ο Παπανικολάου και από ένα οι Βεζένκοβ, Σπανούλης, Έλις). Η Άλμπα προηγήθηκε με 7-0 και ο Ολυμπιακός πέτυχε το πρώτο του καλάθι στο 05:52 χάρη σε τρίποντο του Παπανικολάου (3-7). Οι Πειραιώτες είδαν τους Γερμανούς να τους ανακόπτουν τη δημιουργία και το πικ εντ ρολ, ενώ η μπάλα έφτανε σπάνια στο ποστ. Πολλές κακές επιλογές στην επίθεση, με πολλή ντρίμπλα και δίχως καθαρό μυαλό. Η Άλμπα προηγήθηκε με 11-3 στο 7′ και 7-20 στο 10′ (τρίποντο Γκίφεϊ). Ένα τρίποντο του ΜακΚίσικ έκανε το 10-20, αλλά το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με φόλοου του Τίμαν (10-22) σε «νεκρό» χρόνο. Οι Ερυθρόλευκοι είχαν 2/8 δίποντα και 2/5 τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο, ενώ από την πλευρά της η Άλμπα στο ίδιο διάστημα μέτρησε 5/8 δίποντα και 3/9 τρίποντα, έχοντας και 3/5 βολές.

Στη δεύτερη περίοδο, ο Ολυμπιακός συνέχισε να έχει λανθασμένες και βεβιασμένες επιλογές στην επίθεση. Ο Μπαρτζώκας έκανε διαδοχικές αλλαγές για να βρει το κατάλληλο σχήμα, που θα ανέτρεπε το σκηνικό. Στο 15′, οι γηπεδούχοι είχαν 5/19 σουτ! Ο Χαραλαμπόπουλος έκανε καλή δουλειά στο «3», σκοράροντας και 4 πόντους. Η ομάδα του Ρενέσες, όμως, ανέβασε το δείκτη της διαφοράς στο +14 (12-26 στο 14′ και 18-32 στο 17′), που έφτασε στη μεγαλύτερη τιμή της στο 18′ με καλάθι του Φοντέκιο (20-35). Η διαφορά μαζεύτηκε με ένα σερί 4-0 χάρη σε καλάθια των Πρίντεζη και Βεζένκοβ. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τους γηπεδούχους να έχουν 8/18 δίποντα, 2/11 τρίποντα και 2/2 βολές, με 11 λάθη! Οι φιλοξενούμενοι είχαν 6 λάθη και 10/17 δίποντα, 3/13 τρίποντα, 6/9 βολές, με τον Γκίφεϊ να ξεχωρίζει (πρώτος σκόρερ με 9 πόντους). Συνολικά, στο πρώτο μέρος, ο Ολυμπιακός είχε 29/39 αποτυχημένες επιθέσεις.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε λόγο στο ημίχρονο, μιλώντας στην Ευρωλίγκα, για τη χειρότερη εμφάνιση του Ολυμπιακού στη σεζόν, εννοώντας την παρουσία της στο πρώτο κομμάτι του αγώνα. Οι Σλούκας, ΜακΚίσικ, Παπανικολάου, Ζαν-Σαρλ και Μάρτιν άρχισαν στο τρίτο δεκάλεπτο. Ο Σλούκας με ατομική ενέργεια και λέι-απ μείωσε σε μονοψήφιο αριθμό τη διαφορά (26-35). Το ευτυχές γεγονός ήταν πως η ομάδα από το Βερολίνο δεν είχε εκμεταλλευτεί απόλυτα την κακή βραδιά του Ολυμπιακού μέχρι εκείνο το σημείο, ούσα άστοχη επιθετικά. Ο ΜακΚίσικ με ένα ακόμα εντυπωσιακό κάρφωμα έπειτα από ατομική ενέργεια και διείσδυση μείωσε σε 28-37 (βρήκε ανοιχτό διάδρομο και πέρασε τον Έρικσον, καρφώνοντας με το ένα χέρι μπροστά στον Λάμερς), ενώ στην αμέσως επόμενη φάση ο Παπανικολάου έπαιξε καλή άμυνα και στον αιφνιδιασμό πάσαρε έξοχα στον Ζαν-Σαρλ, ο οποίος με κάρφωμα μείωσε ακόμα περισσότερο σε 30-37 στο 23′, αναγκάζοντας τον Αΐτο Γκαρθία Ρενέσες σε τάιμ άουτ. Στη συνέχεια, ο ΜακΚίσικ με μία εκπληκτική no look pass τροφοδότησε τον Ζαν-Σαρλ, ο οποίος με λέι-απ μείωσε σε 32-37!

Ο Ολυμπιακός ήταν πιο επιθετικός και αποφασιστικός σε κάθε του κίνηση εντός παρκέ, παίζοντας με περισσότερη ενέργεια, ταχύτητα και ένταση. Μοίρασε καλύτερα το παιχνίδι και η μπάλα άλλαζε χέρια πολύ γρήγορα. Ο εκπληκτικός ΜακΚίσικ ήταν ο εμπνευστής της αντεπίθεσης, ο Παπανικολάου έκανε μπόλικη «αθόρυβη» δουλειά, με τον Ζαν-Σαρλ να βοηθάει εξίσου σημαντικά και να σκοράρει 10 πόντους στην τρίτη περίοδο! Και ο Σπανούλης ήταν εκείνος που ολοκλήρωσε το comeback του Θρύλου!

Με σούπερ άμυνα, καλή κυκλοφορία της μπάλας και τον Ζαν-Σαρλ να κυριαρχεί στο «ζωγραφιστό», ο Ολυμπιακός έβγαλε σπουδαία αντίδραση. Με ένα επιμέρους σκορ 11-2, ο Ολυμπιακός μείωσε σε 35-37 στο 25′, με την Άλμπα να έχει σκοράρει όλο και όλο ένα δίποντο με τον Φοντέκιο σε αυτό το διάστημα. Ο Σίκμα στο 26′ έκανε το 35-39, αλλά ο ΜακΚίσικ με τρίποντο μείωσε σε απόσταση βολής (38-39). Με τρίποντο του Λο στο 27′ το σκορ έγινε 40-44, αλλά στα εναπομείναντα λεπτά οι παίκτες του Μπαρτζώκα «έτρεξαν» ένα σερί 11-0 με τρία τρίποντα (έναν από τον Παπανικολάου και δύο από τον Σπανούλη), κλείνοντας την τρίτη περίοδο μπροστά στο σκορ με 51-44!

Συγκεκριμένα, ο Παπανικολάου με τρίποντο μείωσε σε 43-44, ενώ ο Ολυμπιακός πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο 29′ με καλάθι του Ζαν-Σαρλ (45-44). Σε εκείνο το σημείο, διαδραματίστηκε μία παράξενη στιγμή. Ο Λο κέρδισε φάουλ από τον Σλούκα, αλλά στις βολές πήγε ο Γκίφεϊ! Ο Χρήστος Μπαφές εντόπισε την παράβαση και ο Ολυμπιακός πήρε την κατοχή, καθώς ο Γκίφεϊ είχε εκτελέσει την πρώτη βολή και ο κανονισμός είναι σαφής ότι η μπάλα πηγαίνει στον αντίπαλο. Κάπου εκεί, ήρθε η σειρά του αρχηγού να «μιλήσει» στο παρκέ! Με δύο σερί τρίποντα, «έγραψε» εμφατικά το 51-44. Ο παικταράς με το «7» είχε 6 πόντους και 5 ασίστ στο 30′. Ο Μπαρτζώκας γύρισε το ματς με τον Ζαν-Σαρλ σε θέση 5 (και τον Βεζένκοβ στο «4»), έχοντας αποσύρει τους δύο σέντερ της ομάδας από το παρκέ. Οι Πειραιώτες περιόρισαν τα λάθη: μόλις 3 στο τρίτο δεκάλεπτο, «τρέχοντας» ένα επιμέρους σκορ 27-9 στην τρίτη περίοδο, «στραγγαλίζοντας» τη γερμανική ομάδα.

Η Άλμπα, όμως, δεν είχε πει την τελευταία της λέξη και μείωσε στον πόντο στο 32′ με καλάθι του Γκρέιντζερ (53-52). Σε εκείνο το σημείο, ο Ολυμπιακός δεν έπρεπε να χύσει την καρδάρα με το γάλα. Δύο διαδοχικά γκολ-φάουλ από Ζαν-Σαρλ και Σλούκα έκαναν το 59-52 στο 34′ και έβαλαν το νερό στο αυλάκι. Ο Βεζένκοβ έβγαλε μία ακόμα άμυνα (πάνω στον Φοντέκιο) και πάσαρε στον ΜακΚίσικ στον αιφνιδιασμό. Ο Αμερικανός σούτινγκ γκαρντ, με νέο εντυπωσιακό κάρφωμα, «έγραψε» το 61-52 στο 34′. Οι φιλοξενούμενοι είχαν χάσει την επαφή με το σκορ και οι τρεις φορές Πρωταθλητές Ευρώπης ανέβασαν τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό με τρίποντο του Βεζένκοβ στο 36′ (66-54). Ήταν το πρώτο εύστοχο του Σάσα ύστερα από πέντε αποτυχημένες προσπάθειες!

Ο Βούλγαρος φόργουορντ ήταν ο παίκτης που ουσιαστικά «σφράγισε» τη νίκη με νέο τρίποντο (70-60) στο 38′. Οι Γερμανοί εκμεταλλεύτηκαν κάποιες βιαστικές επιλογές των Ερυθρόλευκων και μείωσαν στους 6 πόντους (71-65) στο 39′. Οι παίκτες του Μπαρτζώκα χαλάρωσαν και οι Βερολινέζοι μείωσαν με τρίποντα των Έρικσον και Γκρέιντζερ (στην εκνοή), αλλά ο Ολυμπιακός δεν απειλήθηκε ουσιαστικά σε αυτό το διάστημα. Έτσι όπως εξελίχθηκε ο αγώνας, σημασία έχει μόνο η νίκη και όχι η τελικη διαφορά των τεσσάρων πόντων (75-71).

Τα δεκάλεπτα: 10-22, 24-35, 51-44, 75-71.

Οι διαιτητές: Σρέτεν Ράντοβιτς (Κροατία), Νταμίρ Γιαβόρ (Σλοβενία), Μίλος Κόλιενσιτς (Μαυροβούνιο).

Τα συνολικά στατιστικά του Ολυμπιακού:

Τα συνολικά στατιστικά της Άλμπα Βερολίνου:

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς