22.6 C
Athens

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 73-66: Ερυθρόλευκο έπος με το βλέμμα στο Βελιγράδι!

Οι σαρωτικοί Ερυθρόλευκοι υπέταξαν παρά τις απουσίες των Σλούκα και Φαλ την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα στο καυτό ΣΕΦ και με έναν μαγικό ΜακΚίσικ κλείδωσαν την 3η θέση στην κανονική περίοδο, ενώ παραμένει ανοιχτή και η δεύτερη!

Ολυμπιακός για… Βελιγράδι! Οι εντυπωσιακοί Ερυθρόλευκοι που αγωνίστηκαν χωρίς τους Κώστα Σλούκα και Μουσταφά Φαλ υπέταξαν την Μπαρτσελόνα στο «καυτό» ΣΕΦ με 73-66 για να κλειδώσουν την 3η θέση που τους φέρνει αντιμέτωπους (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Τι μπορεί να αλλάξει; Να χάσει την τελευταία αγωνιστική στη Μαδρίτη η Ρεάλ από την Μπάγερν. Μόνο τότε ο Ολυμπιακός θα τερματίσει δεύτερος. Όλα είναι σενάρια και το βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι πως οι Ερυθρόλευκοι έκλεισαν με τον καλύτερο τρόπο την κανονική περίοδο γνωρίζοντας μόλις μια ήττα στο ΣΕΦ, αυτή από τον Ερυθρό Αστέρα σε ματς… ειδικών συνθηκών λόγω απουσιών. Πώς μπορεί η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα να μη βλέπει Βελιγράδι με τέτοια έδρα ΚΑΙ με πλεονέκτημα όταν πείθει ακόμα και στα δύσκολα με την αγωνιστική της εικόνα;

Πρωταγωνίστρια ήταν η ατσάλινη άμυνα στα δύο τελευταία δεκάλεπτα, αλλά και ο ψυχωμένος Σακίλ ΜακΚίσικ των 20 πόντων, με τον Βεζένκοβ να προσθέτει 13 και τους Γουόκαπ, Παπανικολάου και Μάρτιν να βοηθούν τα μέγιστα στα κρίσιμα σημεία ώστε οι Ερυθρόλευκοι να κλείσουν με 19-9 την κανονική περίοδο, να στραφούν για λίγο στο ελληνικό πρωτάθλημα πριν την έναρξη των πλέι οφ με φόντο την επιστροφή σε Final Four!

ΤΟ ΜΑΤΣ

Η μεγάλη πληγή του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο ήταν τα χαμένα ριμπάουντ. Η Μπαρτσελόνα μάζεψε πολλά επιθετικά παρότι δεν είχε τον Ντέιβις, ενώ η απουσία του Μουσταφά Φαλ ήταν εμφανής και στις δύο πλευρές του παρκέ για τους Ερυθρόλευκους. Οι Καταλανοί άνοιξαν τη διαφορά με το καλησπέρα (2-10) εκμεταλλευόμενοι και τις νευρικές επιλογές και την αστοχία των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα, ωστόσο τα λάθη από πλευράς φιλοξενούμενων και τα μεγάλα σουτ των Ντόρσεϊ και Βεζένκοβ έβαλαν τον Ολυμπιακό στον σωστό δρόμο.

Η πρωτοπόρος της Euroleague δεν έκανε κάτι εντυπωσιακό για να κρατήσει το προβάδισμα της. Ο Ολυμπιακός ήταν εκείνος που απόντος του Φαλ έχασε μπόλικα ριμπάουντ και έτσι η Μπαρτσελόνα έβρισκε δεύτερες ευκαιρίες για καλάθι. Είναι ενδεικτικό πως στο πρώτο μέρος οι Ερυθρόλευκοι είχαν 10 ριμπάουντ, όσα επιθετικά είχε δηλαδή η ομάδα του Γιασικεβίτσιους! Αυτή ήταν και η μεγάλη πληγή, με τον Ολυμπιακό να στέκεται και άτυχος στο τέλος του δευτέρου δεκαλέπτου όταν ο Καλάθης έβαλε ένα τρελό μακρινό τρίποντο για να στείλει την ομάδα του στα αποδυτήρια με προβάδισμα επτά πόντων.

Ο Μπαρτζώκας είχε διαγνώσει από νωρίς τα προβλήματα και φρόντισε σταδιακά στο τρίτο δεκάλεπτο να καλύψει τα όποια θέματα δημιουργήθηκαν (και) από τις απουσίες. Η Μπαρτσελόνα κράτησε στην άμυνα, αλλά ο Ολυμπιακός δέχθηκε σε όλο το τρίτο δεκάλεπτο μόλις 8 (!) και με τους Μάρτιν – Βεζένκοβ έφτασε στην ισοπαλία και στο προσπέρασμα για να δώσει με το 51-48 τεράστιο ενδιαφέρον στο τελευταίο μέρος του αγώνα.

Ο ΜακΚίσικ συνέχισε από εκεί που σταμάτησε στο τρίτο δεκάλεπτο και έμοιαζε σε μεγάλο μέρος της τελευταίας περιόδου να παίζει… μόνος εναντίον όλων! Ο Αμερικανός έδωσε την ενέργεια και έβαλε τα σουτ με το ΣΕΦ να… βράζει και δύο τρίποντα των Παπανικολάου και Γουόκαπ ήταν αυτά που έδωσαν τη χαριστική βολή στην Μπαρτσελόνα την ώρα που ο Ολυμπιακός έκλεισε το μάτι στο Βελιγράδι!

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπελόσεβιτς – Γιαβόρ – Πάντερ

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 13-19, 33-40, 51-48, 73-66.

Τα ομαδικά στατιστικά του Ολυμπιακού: 18/30 δίποντα, 7/18 τρίποντα, 16/27 βολές, 28 ριμπάουντ (25 αμυντικά – 3 επιθετικά), 13 ασίστ, 8 κλεψίματα 4 μπλοκ, 14 λάθη

Τα ομαδικά στατιστικά της Μπαρτσελόνα: 22/40 δίποντα, 4/23 τρίποντα, 10/15 βολές, 44 ριμπάουντ (27 αμυντικά – 17 επιθετικά), 16 ασίστ, 9 κλεψίματα, 19 λάθη

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 6 (2/3 τρίποντα), Ντόρσεϊ 9 (2/4 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 2/7 βολές), Λούντζης, Λαρεντζάκης, Μάρτιν 8 (3/3 δίποντα, 2/4 βολές), Βεζένκοβ 13 (1/3 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 5/6 βολές, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Πρίντεζης 4, Παπανικολάου 6 (3/4 δίποντα, 0/4 τρίποντα, 0/2 βολές, 5 ριμπάουντ,. 3 ασίστ, 2 κλεψίματα), Ζαν-Σαρλ 7 (1), ΜακΚίσικ 20 (6/9 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 5/6 βολές, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα)

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Γιασικεβίτσιους): Έξουμ 2, Σανλί 13 (4/8 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 2/5 βολές, 5 ριμπάουντ), Μαρτίνεθ 2, Σμιτς 6 (6 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Χέιζ 6 (2/6 σουτ, 2/2 βολές), Λαπροβίτολα 3 (1/4 σουτ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα, 5 λάθη), Αμπρίνες 6 (2), Κούριτς 6, Μίροτιτς 11 (4/5 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 3/4 βολές, 6 ριμπάουντ), Καϊσέδο 2, Νάτζι 2 (7 ριμπάουντ), Καλάθης 7 (2/3 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 5 ασίστ, 2 κλεψίματα, 3 λάθη)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς