12 C
Athens

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-0: Ούτε τώρα, ούτε ποτέ!

Ο Εμβιλά «χτύπησε» στο φινάλε και με «χρυσό» γκολ στο 84ο λεπτό έβαλε την υπογραφή του σε μία ακόμα νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στην ΑΕΚ

Για μία ακόμα φορά, ο Ολυμπιακός νίκησε την ΑΕΚ, επικρατώντας δύσκολα με 1-0 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για την 23η αγωνιστική του Πρωταθλήματος της Super League. Ο Πρωταθλητής Ελλάδας διατήρησε το αήττητο στην ελληνική Λίγκα (17-5-0), έφτασε τους 56 βαθμούς και κράτησε την πολύτιμη διαφορά των 9 πόντων από τον ΠΑΟΚ, που βρίσκεται στη 2η θέση με 47 βαθμούς.

Ο Ολυμπιακός έδειξε χαρακτήρα και κέρδισε ξανά την ΑΕΚ χωρίς να πιάσει υψηλό επίπεδο απόδοσης και αντιμετωπίζοντας προβλήματα από την πίεση ψηλά των Κιτρινόμαυρων, που απείλησε στο τρανζίσιον. Ο Γιαν Εμβιλά καθόρισε την αναμέτρηση στο φαληρικό γήπεδο, όπου έδωσαν το «παρών» 1.000 οπαδοί της ομάδας βάσει των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο Γάλλος κεντρικός μέσος σκόραρε με διπλή προσπάθεια στο 84′ μετά την εκτέλεση κόρνερ του Ματιέ Βαλμπουενά και την… παρέμβαση του Κώστα Μανωλά, ο οποίος έστρωσε την μπάλα στον μετέπειτα σκόρερ.

Η εικόνα του Ολυμπιακού στο δεύτερο ημίχρονο και ιδιαίτερα μετά το 60′ ήταν νωχελική και προβληματική, καθώς η ΑΕΚ ακολούθησε την τακτική των αντεπιθέσεων και απείλησε την εστία του Τόμας Βατσλίκ. Οι Ερυθρόλευκοι είχαν ανεβάσει τις γραμμές τους για να πιέσουν περισσότερο προκειμένου να πάρουν προβάδισμα στο σκορ, αλλά υπέπεσαν σε αρκετά λάθη και οι φιλοξενούμενοι έβγαιναν ταχύτατα στην κόντρα.

Ο Θρύλος έγραψε ιστορία, καθώς έφτασε για πρώτη φορά τις 6 συνεχόμενες εντός έδρας νίκες κόντρα στην ΑΕΚ, ενώ ο Πέδρο Μαρτίνς παραμένει αήττητος κόντρα στην Ένωση με 10 νίκες και τρεις ισοπαλίες σε 13 συνολικά παιχνίδια…

Ο αγώνας

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με σύστημα 4-3-3, επαναφέροντας το σχήμα με τους τρεις κεντρικούς χαφ (Εμβιλά, Μπουχαλάκη, Μαντί Καμαρά). Την εστία υπερασπίστηκε ο Βατσλίκ. Από δεξιά προς αριστερά στην άμυνα, αγωνίστηκαν οι Λαλά, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος και Ρέαμπτσιουκ. Ο Εμβιλά ήταν ο καθαρόαιμος αμυντικός μέσος, έχοντας τους Μαντί Καμαρά και Μπουχαλάκη δεξιά και αριστερά αντίστοιχα στη μεσαία γραμμή. Ο Μασούρας κάλυψε τη δεξιά πλευρά της μεσοεπιθετικής γραμμής, ο Αγκιμπού Καμαρά την αριστερή και ο Τικίνιο έπαιξε στην κορυφή της επίθεσης. Την 20άδα συμπλήρωσαν οι Τζολάκης, Ονιεκούρου, Ελ Αραμπί, Βρουσάι, Καρβάλιο, Φαντιγκά, Ουσεϊνού Μπα, Βαλμπουενά, Κανέ. Ο κόουτς των Πειραιωτών είχε συμπεριλάβει 24 παίκτες στην αποστολή και πριν από τη σέντρα απέκλεισε τους Κρίστινσον, Κίτσο, Παπαδόπουλο και Λόπες.

Από την πλευρά του, ο Αργύρης Γιαννίκης παρέταξε την ΑΕΚ με διάταξη 4-2-3-1. Την εστία υπερασπίστηκε ο Τσιντώτας. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, έπαιξαν οι Ρότα, Μήτογλου, Τζαβέλλας, Χατζισαφί. Οι Σιμάνσκι και Σιμόες αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Ο Λιβάι Γκαρσία κάλυψε τη δεξιά πτέρυγα της μεσοεπιθετικής γραμμής, ο Τσούμπερ την αριστερή, ενώ ο Άμραμπατ αγωνίστηκε σε επιτελικό ρόλο πίσω από τον Ανσαριφάρντ, ο οποίος ηγήθηκε της επίθεσης. Στον πάγκο ήταν οι Χατζηεμμανουήλ, Μοχαμάντι, Σβάρνας, Μισελέν, Βράνιες, Λε Ταλέκ, Σάκχοφ, Γέβτιτς, Τάνκοβιτς.

Απείλησε ο Τσούμπερ, δοκάρι ο Μαντί

Ύστερα από ένα λάθος του Αγκιμπού στη μεγάλη περιοχή της ΑΕΚ, οι φιλοξενούμενοι βγήκαν στην αντεπίθεση και απείλησαν. Ο Ανσαριφάρντ, με κάθετη πάσα, έβγαλε τον Άμραμπατ στην πλάτη της άμυνας, ο Μαροκινός έκανε το γύρισμα από δεξιά στην περιοχή, αλλά ο Τσούμπερ δεν έπιασε καλά την κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής προ του Λαλά και η μπάλα πέρασε παράλληλα με την εστία. Αν ο Ελβετός έβρισκε «γεμάτα» την μπάλα, ο Βατσλίκ δεν θα μπορούσε να κάνει και πολλά πράγματα.

Ο Ολυμπιακός «απάντησε» στην ευκαιρία της φιλοξενούμενης ομάδας στο 8′, αλλά το σουτ του Μπουχαλάκη από θέση μέσα αριστερά στην περιοχή δεν βρήκε στόχο, καθώς η μπάλα κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των διχτυών. Ωστόσο, η πρώτη μεγάλη ευκαιρία των Πειραιωτών σημειώθηκε στο 11′, όταν ο Μπουχαλάκης με το δεξί πάσαρε κάθετα και υπέροχα στον Μαντί Καμαρά, ο οποίος μπήκε στη μεγάλη περιοχή από δεξιά και σούταρε με το αριστερό, αλλά η μπάλα κόντραρε στον Χατζισαφί, που έκανε τάκλιν, και στη συνέχεια προσέκρουσε στο οριζόντιο δοκάρι.

Σκόραρε από θέση οφσάιντ ο Μασούρας

Οι Κιτρινόμαυροι μπήκαν με διάθεση να πιέσουν ψηλά και να μην επιτρέψουν στον Ολυμπιακό να κυκλοφορήσει την μπάλα όπως θέλει να κάνει στα παιχνίδια του. Η ΑΕΚ είχε επιλέξει να «χτυπήσει» την αριστερή πλευρά των αντιπάλων, «σημαδεύοντας» τον Ρέαμπτσιουκ με τους Γκαρσία και Άμραμπατ. Πάντως, μετά το έντονο πρώτο δεκάλεπτο δεν υπήρχαν φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες. Έπρεπε να φτάσουμε στο 25ο λεπτό για την επόμενη φάση, όπου ο Θρύλος σκόραρε, αλλά το γκολ δεν μέτρησε λόγω οφσάιντ. Ο Μαντί Καμαρά έβγαλε «συστημένη» σέντρα από δεξιά, ο Μασούρας σκόραρε «σεντερφορίσιο» γκολ με δεξί πλασέ στην κίνηση, όμως ήταν εκτεθειμένος. Ο πρώτος βοηθός σήκωσε τη σημαία και η παράβαση επιβεβαιώθηκε μέσω VAR.

Το σουτ του Τικίνιο στο 31′ σε αντεπίθεση δεν ανησύχησε τον Τσιντώτα, ο οποίος μπλόκαρε σταθερά. Η ΑΕΚ είχε πετύχει τον σκοπό της, που ήταν να μη δεχθεί γρήγορο γκολ. Ο Βατσλίκ δεν είχε πρόβλημα και μπλόκαρε την μπάλα στο μακρινό σουτ του Ρότα, στο 33′. Σε εκείνο το σημείο, οι δύο ομάδες είχαν από τρεις τελικές προσπάθειες και ο Ολυμπιακός συντριπτικά με το μέρος του την κατοχή μπάλας και ποσοστό 64% (έναντι 36% των αντιπάλων). Ο δεύτερος βοηθός άφησε τη φάση σε κραυγαλέο οφσάιντ του Άμραμπατ και στην εξέλιξη ο Μαροκινός μεσοεπιθετικός σούταρε με το αριστερό στο 37′ και ο Βατσλίκ έδιωξε με το δεξί χέρι σε κόρνερ. Από δύο κόρνερ είχαν οι δύο ομάδες.

Οι Ερυθρόλευκοι είχαν τον έλεγχο, δημιουργούσαν προϋποθέσεις, αλλά όχι και ευκαιρίες μετά το δοκάρι στο 11′. Οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν τρία ακόμα κόρνερ προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, δίχως αποτέλεσμα. Η πίεση της ομάδας του Γιαννίκη στη μεσαία γραμμή είχε θετικό αντίκτυπο για την ίδια και το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε χωρίς σκορ (0-0). Ο Ολυμπιακός είχε την κατοχή με το μέρος του (60%-40% ύστερα από 45 αγωνιστικά λεπτά) και τρεις τελικές προσπάθειες (οι 2 εντός εστίας). Η ΑΕΚ μέτρησε 5 τελικές προσπάθειες (οι τρεις στο στόχο). Τα φάουλ ήταν 13-7…

Αλλαγή διάταξης και… Ονιεκούρου

Ο Ολυμπιακός πήρε λίγα πράγματα στο πρώτο ημίχρονο από τη μέση και μπροστά. Έτσι, ο Μαρτίνς έκανε την πρώτη διορθωτική κίνηση με την έναρξη στο δεύτερο ημίχρονο. Η επιλογή του Πορτογάλου προπονητή ήταν ο Ονιεκούρου, ο οποίος αντικατέστησε τον Μαντί Καμαρά, ενώ άλλαξε και η διάταξη σε 4-2-3-1. Ο Αγκιμπού πέρασε σε κεντρικό ρόλο και ο Νιγηριανός εξτρέμ στο αριστερό «φτερό».

Ο Ολυμπιακός είχε την πρώτη τελική προσπάθεια στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Λαλά σέντραρε με ακρίβεια από δεξιά με το αριστερό πόδι, ο Τικίνιο πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας και έπιασε την κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι (χωρίς να έχει ισορροπία) και ο Τσιντώτας μπλόκαρε σταθερά. Στο 56′, ο Μπουχαλάκης είχε νέα εξαιρετική κάθετη πάσα στην πλάτη της άμυνας, αλλά ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ βγήκε γρήγορα και πρόλαβε τον Ονιεκούρου. Στο 57′, η ΑΕΚ απείλησε: ο Άμραμπατ «γέμισε» προς τη μεγάλη περιοχή, ο Μανωλάς δεν έδιωξε με σιγουριά, με το κεφάλι, έτσι η μπάλα στρώθηκε στον Ανσαριφάρντ, ο οποίος έπιασε βολέ στην κίνηση με το αριστερό από το ύψος του πέναλτι και ο Βατσλίκ μπλόκαρε σταθερά. Ο Τσέχος ήταν σε σωστή θέση και η μπάλα πήγε πάνω του.

Δυνατή στην επιθετική μετάβαση η ΑΕΚ, διαδοχικά λάθη ο Ολυμπιακός

Οι Ερυθρόλευκοι παρουσίασαν έλλειμμα δημιουργίας, την ώρα που οι παίκτες της ΑΕΚ συνέχιζαν να πιέζουν ψηλά, χαλώντας την κυκλοφορία της μπάλας στον αντίπαλο. Στο 59′, οι Αγκιμπού και Σιμόες συγκρούστηκαν στον αέρα, στο χώρο της μεσαίας γραμμής, αλλά ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς. Στο 62′, μετά το λάθος στη μεσαία γραμμή από τους Εμβιλά και Μπουχαλάκη, οι φιλοξενούμενοι βγήκαν στην αντεπίθεση. Ο Ανσαριφάρντ συνδυάστηκε με τον Άμραμπατ, ο οποίος επέλεξε να σουτάρει από το ύψος της μεγάλης περιοχής αντί να σπάσει την μπάλα και αυτή κόντραρε στα σώματα. Πολλά ήταν φάουλ στην αναμέτρηση, ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο.

Στο 65′, λίγο έλειψε ο Ολυμπιακός να σημειώσει το αυτογκόλ της σεζόν. Ο Σιμάνσκι κέρδισε την μπάλα από τον Μπουχαλάκη και από το ύψος της μεσαίας γραμμής επιχείρησε βαθιά μπαλιά. Ο Μανωλάς έκανε την προβολή, βρίσκοντας άσχημα με το δεξί την μπάλα, η οποία μετά το «τσαφ» του Έλληνα στόπερ πήρε τροχιά προς την εστία και κατέληξε σε κόρνερ, δίπλα από το δεξί δοκάρι, μετά την παρέμβαση του Βατσλίκ. Μετά την εκτέλεση κόρνερ, ο Σιμόες έπιασε δεξί σουτ στην κίνηση και ο Βατσλίκ μπλόκαρε στο 66′. Στο 68′, ο Βαλμπουενά αντικατέστησε τον Μασούρα.

Οι Ερυθρόλευκοι έχαναν εύκολα την μπάλα και οι Κιτρινόμαυροι έβγαιναν γρήγορα στις αντεπιθέσεις, δημιουργώντας προβλήματα στο τρανζίσιον. Στο 71′, πάλι σε κόντρα επίθεση, ο Τσούμπερ έκανε το γύρισμα από αριστερά και ο Σωκράτης έδιωξε την τελευταία στιγμή σε κόρνερ προ του Ανσαριφάρντ. Από το 60′ και μετά, οι φιλοξενούμενοι έβγαιναν όποτε ήθελαν στην αντεπίθεση, εκμεταλλευόμενοι τα πολλά λάθη των γηπεδούχων, αλλά και το γεγονός πως ο Ολυμπιακός είχε ανεβάσει πολύ ψηλά τις τρεις γραμμές του.

Εμβιλά, ο λυτρωτής!

Ο Μαρτίνς κοιτούσε τον πάγκο του και ο Ελ Αραμπί περίμενε απλά το κάλεσμα για να μπει. Στο 78′, ο Ολυμπιακός ζήτησε πέναλτι, αλλά η μπάλα χτύπησε στον ώμο και όχι το χέρι του Μήτογλου μετά την εκτέλεση κόρνερ του Βαλμπουενά και την κεφαλιά του Τικίνιο στο δεύτερο δοκάρι. Ο Ελ Αραμπί πάτησε τελικά χορτάρι στο 80′ αντί του Τικίνιο, ενώ στο ίδιο λεπτό ο Ζοάο Καρβάλιο αντικατέστησε τον Μπουχαλάκη. Οι Πειραιώτες είχαν παραμείνει με μόλις έναν κλασικό κεντρικό χαφ, τον Εμβιλά. Στο 81′, ο Γέβτιτς πήρε τη θέση του Ανσαριφάρντ και στα τελευταία λεπτά ο Άμραμπατ πέρασε στην κορυφή της επίθεσης.

Στο 84′, ο Βαλμπουενά σέντραρε από αριστερά, ο Ελ Αραμπί πήρε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι, η μπάλα κόντραρε σε αντίπαλο και κατέληξε κόρνερ. Από την εκτέλεση, ο Ολυμπιακός βρήκε τη λύτρωση κόντρα στη ροή του αγώνα! Ο Βαλμπουενά εκτέλεσε τη στατική φάση από αριστερά, ο Μανωλάς βρήκε την μπάλα με το κεφάλι στο ύψος του πέναλτι, ο Εμβιλά σούταρε με το δεξί στην κίνηση (η μπάλα στρώθηκε μπροστά του), για να αποκρούσει ο Τσιντώτας, αλλά στην επαναφορά ο Γάλλος μέσος σούταρε ξανά στην κίνηση, αυτήν τη φορά με το αριστερό πόδι, στέλνοντας την μπάλα στη δεξιά γωνία της εστίας του Έλληνα τερματοφύλακα. Ο Ολυμπιακός έκανε το 1-0, «χτυπώντας» στο φινάλε.

Ο Σάκχοφ μπήκε στο 88′ αντί του Σιμάνσκι. Ο Μαρτίνς έβαλε και τρίτο στόπερ στο 90’+1′, με τον Ουσεϊνού Μπα να παίρνει τη θέση του Αγκιμπού. Πέντε ήταν τα λεπτά των καθυστερήσεων. Η ΑΕΚ ήταν όλη μπροστά, ο Ολυμπιακός βγήκε σε ανεπανάληπτη αντεπίθεση, μετά την κάθετη πάσα του Ελ Αραμπί στον Ονιεκούρου, αλλά ο Νιγηριανός εξτρέμ παρουσιάστηκε ξανά κατώτερος των περιστάσεων, καθώς επιχείρησε το δεξί σουτ χωρίς ιδιαίτερη ορμή και ο Τσιντώτας έδιωξε σε κόρνερ. Το 1-0 έμεινε μέχρι το τέλος και ο Ολυμπιακός με μπόλικο άγχος κατάφερε να κερδίσει για μία ακόμα φορά την ΑΕΚ. Οι Πρωταθλητές ολοκλήρωσαν τον αγώνα με ποσοστό κατοχή μπάλας 58%-42% και συνολικά 8 τελικές προσπάθειες, τις 6 εξ αυτών εντός εστίας. Η ΑΕΚ είχε και αυτή 8 τελικές προσπάθειες (οι 5 στο στόχο), ενώ τα φάουλ ήταν συνολικά 37 (21 ο Ολυμπιακός, 16 η ΑΕΚ).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΕΚ 1-0

Γήπεδο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

ΓΚΟΛ: 84′ Εμβιλά

Διαιτητής: Όρελ Γκρίνφιλντ (Ισραήλ)
Βοηθοί: Ίνταν Γιαρκόνι (Ισραήλ), Άβι Γκόλντσταϊν (Ισραήλ)
Τέταρτος: Σπυρίδων Ζαμπαλάς (ΕΠΣ Ηπείρου)
Διαιτητής VAR: Ζιβ Άντλερ (Ισραήλ)
Διαιτητής AVAR: Βασίλειος Νικολακάκης (ΕΠΣ Λασιθίου)

Κίτρινες κάρτες: 62′ Ρέαμπτσιουκ, 90’+4′ Λαλά / 82′ Ρότα

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Βατσλίκ, Λαλά, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Μπουχαλάκης (80′ Ζοάο Καρβάλιο), Μαντί Καμαρά (46′ Ονιεκούρου), Μασούρας (68′ Βαλμπουενά), Αγκιμπού Καμαρά (90’+1′ Ουσεϊνού Μπα), Τικίνιο (80′ Ελ Αραμπί).

ΑΕΚ (Γιαννίκης): Τσιντώτας, Ρότα, Μήτογλου, Τζαβέλλας, Χατζισαφί, Σιμάνσκι (68′ Σάκχοφ), Σιμόες, Γκαρσία, Άμραμπατ, Τσούμπερ, Ανσαριφάρντ (81′ Γέβτιτς).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς