18.6 C
Athens

Ντέρμπι (δεν) ήταν και πάει

Ο Ανδρέας Καταχανάς είχε χρίσει τον Ολυμπιακό «απόλυτο φαβορί» ενόψει ΠΑΟΚ και τώρα αναλύει τα στοιχεία της απόλυτης ανωτερότητας των πρωταθλητών

Σε υγιεινό περίπατο μετέτρεψε το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ ο Ολυμπιακός διευρύνοντας το εντυπωσιακό σερί του, ενώ απέδειξε πως παραμένει το φαβορί για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος.

Στην Πυλαία ο Ολυμπιακός πέτυχε πολύ πιο εύκολα τη νίκη απ’ ότι στου Ρέντη τέσσερις μέρες νωρίτερα. Πώς; Η απάντηση είναι απλή. Έδειξε σοβαρός, συγκεντρωμένος και εκμεταλλεύτηκε τα πολλά (22 στον αριθμό -σχεδόν ένα σετ-) λάθη ενός ΠΑΟΚ που έβγαλε στο γήπεδο όλες τις (γνωστές) αδυναμίες που κουβαλάει από τον προβληματικό σχεδιασμό του καλοκαιριού.

Ηγέτες Τερβαπόρτι και Μπέμε, κυρίαρχοι σε φιλέ και σέρβις οι ερυθρόλευκοι

Μπλοκ και σέρβις ήταν τα «κλειδιά» της συνολικής ανωτερότητας και νίκης του Ολυμπιακού: Αρχικά, Μπέμε, Πετρέας και Σμιτ «σκέπασαν» το φιλέ με τον Γερμανό ειδικά, στη δεύτερη χρονιά του στους ερυθρόλευκους να αποδεικνύει γιατί συγκαταλέγεται στη λίστα των κορυφαίων κεντρικών στην Ευρώπη. Κόντρα στον «δικέφαλο του Βορρά» είχε και τέσσερις άσσους, «βραχυκυκλώνοντας» έτσι από κοινού με τους συμπαίκτες του, την ούτως ή άλλως κάκιστη υποδοχή του ΠΑΟΚ.

Ειδική μνεία αξίζει να κάνουμε στον Τερβαπόρτι: Όπως είχαμε επισημάνει και στην ανάλυση πριν από το πρώτο ματς των δύο ομάδων, ο Φινλανδός πέρα από εκπληκτικό σέρβις, έχει το ατού να παίζει πολύ γρήγορα και να αλλάζει εύκολα το ρυθμό του παιχνιδιού κάνοντας παράλληλα απρόβλεπτη την επίθεση της ομάδας του. Χάρις σ’ εκείνον, «μακιγιάρονται» και τα όποια ζητήματα αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός τη φετινή σεζόν με τους ακραίους του.

Οι Φράγκος, Κουμεντάκης και Ραουβέρντινκ δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα είναι σε θέση να προσφέρουν στη συνέχεια της σεζόν. Τη διαφορά μπορεί να μην την έκαναν κόντρα στον ΠΑΟΚ, όμως ο δρόμος είναι μακρύς. Και οι ερυθρόλευκοι παραμένουν αήττητοι χωρίς να έχουν πιάσει το 100% της απόδοσής τους.

Εν ολίγοις, το καλό σέρβις, το μπλοκ και η σταθερή υποδοχή των ερυθρόλευκων τους έδωσαν μια άνετη νίκη που τους κατέστησε πρωταθλητές χειμώνα. Δεν φαντάζομαι να περίμεναν στην αρχή της σεζόν ότι Φοίνικας, Παναθηναϊκός και Ηρακλής θα ήταν οι ομάδες που θα μπορούσαν να τους δυσκολέψουν στον πρώτο γύρο…

Μηδενική ψυχολογία, κάκιστη υποδοχή και διαρκής πτώση

Ας περάσουμε στον ΠΑΟΚ που σηκώνει κουβέντα. Η εικόνα των «ασπρόμαυρων» ήταν αποκαρδιωτική. Και εξηγούμαστε: Μίας ομάδας μπορεί να μη της βγει ένα παιχνίδι και να δυσκολευτεί κατά τη διάρκεια. Αυτό που προσωπικά θεωρώ πως απαγορεύεται, είναι η εικόνα που έβγαλε στο τρίτο σετ. Η αίσθηση παραίτησης κόντρα σε πρωταθλήτρια ομάδα -και στην έδρα σου- μόλις τέσσερις μέρες μετά από ήττα, δείχνει πως το πρόβλημα είναι βαθύ και ασφαλώς δεν έχει να κάνει μόνο με τις παραλείψεις και τα λάθη του καλοκαιριού.

Μία εκ των αποδείξεων για το παραπάνω, είναι η δυσφορία του Τζούριτς κατά τη διάρκεια της αλλαγής του στο δεύτερο σετ. Είναι φανερό πως ο Στάνκου πέρα από τα ζητήματα στο τακτικό σκέλος (διπλή αλλαγή όταν η ομάδα σου έχει το μομέντουμ στο 22-21 στο δεύτερο σετ;), δεν μπορεί να εμπνεύσει ούτε να ανεβάσει ψυχολογικά τους παίκτες του και δύσκολα θα παραμείνει στον πάγκο του «δικέφαλου», μετά και τις συνεχείς αποδοκιμασίες προς το πρόσωπό τους στο φινάλε του ματς.

Η εικόνα στο γήπεδο δεν ήταν εν πολλοίς διαφορετική από εκείνη που παρουσίασε ο ΠΑΟΚ την Τετάρτη στο «Μελίνα Μερκούρη». Προβληματική υποδοχή, κενά στην πίσω ζώνη και… όλα να περιστρέφονται γύρω από τον Τζούριτς.

Κανένας Μπούτος, κανένας Καπετανίδης που μπορούν να δώσουν ενέργεια και περιμένουν στωικά τις ευκαιρίες τους. O Χιμένες δεν έχει σχέση με τον παίκτη που πρωτογνωρίσαμε, ο Μάρκες έχει σκαμπανεβάσματα και καλείται συνεχώς να μπει στα παπούτσια του Έλληνα διαγώνιου, ενώ ακόμα και το εξαιρετικό δίδυμο κεντρικών Όκολιτς και Τακουρίδη φαίνεται να το έχουν συμπαρασύρει οι αρνητικές επιδόσεις των υπολοίπων.

Υ.Γ: Ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε και οι «ασπρόμαυροι» είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε αλλαγές. Όπως, άλλωστε συμβαίνει στον ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια. Οι αλλαγές είναι θεμιτές, όμως όταν αυτό επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο αποδεικνύεται πως το άθλημα δεν αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς