19.6 C
Athens

Μπερτομέου: Πλάνο να βγει πρωταθλητής στη Euroleague με Final 8

Για το μέλλον της Euroleague μετά τη διακοπή της αγωνιστικής δράσης εξαιτίας της πανδημίας μίλησε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Τζόρντι Μπερτομέου, απαντώντας αναλυτικά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για 1,5 ώρα.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας τόνισε πως απόφαση για τη συνέχεια της διοργάνωσης θα ληφθεί το αργότερο στα τέλη Μαΐου, κάνοντας πάντως λόγο για σενάριο που θέλει τον πρωταθλητή να προκύπτει από Final 8 που θα διεξαχθεί σε πόλη η οποία θα πληροί τις προϋποθέσεις.

«Θέλουμε να συνεχιστούν οι διοργανώσεις μας. Μπορεί οι φίλαθλοι να μην είναι σε θέση να βρίσκονται στο γήπεδο, αλλά η τηλεόραση και οι ομάδες θα είναι σε θέση να τους προσφέρουν προϊόν. Θέλουμε να το κάνουμε, αλλά μόνο εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία κανενός, ούτε παίκτη, ούτε προπονητή, ούτε κανενός. Θέλουμε να ολοκληρωθεί η σεζόν με το υπάρχον σύστημα διεξαγωγής. Έχουμε ένα πρωτόκολλο, που προσφέρει τρεις ημέρες προθεσμία για επιστροφή όλων στις πόλεις, δύο εβδομάδες καραντίνας και δύο εβδομάδες προπονήσεων πριν αρχίσουν πάλι οι αγώνες», είπε ο Τζόρντι Μπερτομέου και πρόσθεσε για το εναλλακτικό πλάνο συνέχειας της διοργάνωσης:

«Πρέπει να περιμένουμε ότι ίσως δεν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τη σεζόν με το υπάρχον σύστημα διεξαγωγής. Είναι προφανές ότι έχουμε περισσότερους περιορισμούς από τα εθνικά πρωταθλήματα. Υπάρχει ένα εναλλακτικό πλάνο για να γίνουν οι αγώνες σε μία πόλη που πληροί τις προϋποθέσεις και να πάμε σε Final Eight για να βγει ο πρωταθλητής. Προτεραιότητα όμως αποτελεί η υγεία όλων. Το ίδιο ισχύει για το EuroCup. Κι εδώ δουλεύουμε σε διαφορετικά σενάρια, όπως αυτό του μία περιοχή να συγκεντρώσει όλες τις ομάδες.

Πιθανότατα κατά το τέλος του μήνα, ή μέσα στον Μάιο, θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα μαζί με τις ομάδες. Η κρίση θα μας βοηθήσει να λύσουμε θέματα δομής, που είχαμε για χρόνια. Προς το παρόν όμως, προτεραιότητα είναι να μιλάμε με τις ομάδες και όλους τους εμπλεκομένους για να βρεθεί μια λύση και να είμαστε σε θέση να γυρίσουμε στο γήπεδο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων του Τύπου, ο Τζόρντι Μπερτομέου είπε για:

– Αν υπάρχουν υποψήφιες πόλεις για το Final Eight: Όχι. Έχουμε όμως κάποια προαπαιτούμενα για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Όπως τα γήπεδα να είναι σε θέση να φιλοξενήσουν αγώνες της EuroLeague, όπως επίσης ποια αγορά έχει πληγεί περισσότερο από αυτή την κρίση. Τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι αδύνατο να αξιολογήσουμε το δεύτερο. Κοιτάμε την κατάσταση και εστιάζουμε σε όλα τα βήματα: υγεία των αθλητών, εγκαταστάσεις, περιβάλλον ασφαλές για όλους. Είναι αδύνατο να κάνουμε σήμερα μια ανακοίνωση πάνω σε αυτό. Δουλεύουμε σε διαφορετικές εναλλακτικές.

– Ποια θα είναι η καταληκτική ημερομηνία για να συνεχιστεί η διοργάνωση: Πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να πάμε πιο μακριά από το τέλος του Ιουλίου. Αν πάμε σε αγώνες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την επόμενη χρονιά και το πλάνο που υπάρχει. Αν βάλουμε αγώνες εκείνη την περίοδο θα έχουμε ήδη πολλά προβλήματα, σε μια κατάσταση που ούτως ή άλλως είναι σφιχτή από θέμα ημερομηνιών για τους αγώνες. Από τους αγώνες, μέχρι τις προετοιμασίες και τις διακοπές, όλα θα επηρεαστούν αν το τραβούσαμε τόσο μακριά.

– Πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει η λίγκα τον φόβο ή την απροθυμία των ομάδων να επιστρέψουν στα γήπεδα: Πρέπει να σεβαστούμε όλες τις απόψεις και τις θέσεις. Τις καταλαβαίνουμε όλες τις ανησυχίες. Το δεύτερο είναι ότι βάσει των αρχών μας, δεν θα δώσουμε ένα πλάνο για τη συνέχεια της διοργάνωσης, πριν έχουμε κάποιες σταθερές για να συνεχιστούν οι αγώνες. Θα είναι ξεκάθαρο αυτό, πριν πάμε στη διαδικασία να γίνουν πάλι αγώνες. Πώς θα τους πείσουμε; Με ειλικρίνεια. Να δουν όλοι πώς σχεδιάζουμε το πλάνο μας και ποια θα είναι η εκτέλεσή του. Θα κάνουμε ό,τι είναι πιθανό για να νιώσουν όλοι άνετα με την απόφαση. Βασική αρχή μας θα είναι η ειλικρίνεια, κι αυτό έχει να κάνει με τα μέτρα που θα πάρουμε. Θα τα επικοινωνήσουμε στους παίκτες και τους προπονητές.

– Τι θα γίνει με τις ομάδες που έχουν κόψει συμβόλαια παικτών: Δεν μπορώ να σας πω κάτι πάνω σε αυτό, γιατί δεν ξέρω πώς κινείται κάθε ομάδα. Αν κάποια έκοψε ένα συμβόλαιο, είναι δική της ευθύνη, όχι δική μας. Τονίσαμε την ανάγκη να μεταφερθεί στους παίκτες το γεγονός ότι οι παίκτες έπρεπε να μείνουν στην πόλη για να είμαστε πιο κοντά στην επανεκκίνηση της σεζόν. Είναι λογικό σε πολλές περιπτώσεις οι παίκτες να επέστρεψαν στην πατρίδα τους, κοντά στην οικογένειά τους. Αν όμως μια ομάδα έχει κόψει ένα συμβόλαιο, δεν θα είναι σε θέση να υπογράψει νέο συμβόλαιο ή να προσθέσει παίκτη. Δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής.

– Αν υπάρχουν σχέδια για wild cards  την επόμενη σεζόν για τα πρωταθλήματα που διακόπηκαν: Δεν σκεφτόμαστε καν ακόμη κάτι τέτοιο. Έχουμε εστιάσει στο υπόλοιπο της φετινής σεζόν και στο πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Δεν πάμε στην επόμενη σεζόν, γιατί δεν ξέρουμε ακόμη τι θα γίνει με τη φετινή. Αν καταφέρουμε να τελειώσουμε για φέτος, θα πορευτούμε με βάση τα ήδη γνωστά βήματα για να δοθούν οι θέσεις στην επόμενη σεζόν. Όσον αφορά το γεγονός πως κάποια πρωταθλήματα έχουν διακοπεί οριστικά, θα έχουμε πρόβλημα να βρούμε μια λύση πάνω σε αυτό, μια λύση που θα είναι ίδια για όλους. Ελπίζω να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο, εφόσον τελειώσουμε τη φετινή σεζόν. Ειδικότερα για το EuroCup. Όσον αφορά στην EuroLeague, δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε ποιος θα είναι και ποιος δεν θα είναι στη διοργάνωση. Δεν θα αλλάξουμε την πολιτική μας να έχουμε μια ομάδα από τα Βαλκάνια στην EuroLeague.

– Το σχέδιο να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που προκύπτουν από τη διαφορετική πολιτική στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στην EuroLeague: Είναι δύσκολο να δούμε αυτή την στιγμή ότι θα γίνουν οι αγώνες κανονικά για τη regular season, λόγω των περιορισμών που υπάρχουν μεταξύ των χωρών για τις μετακινήσεις. Δεν χτίζουμε πάνω σε μια φούσκα. Εξετάζουμε τι συμβαίνει σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Αν με ρωτάς για το εναλλακτικό πλάνο, πρέπει να διαλέξουμε μια χώρα που μπορεί να αναλάβει μια τέτοια διοργάνωση. Να αξιολογήσουμε πόσο έχει πλήξει ο κορωνοϊός τη χώρα, κι αν επίσης πληρούνται οι προϋποθέσεις υγείας και ασφάλειας για όλους όσοι θα πάνε εκεί. Αυτό εξετάζουμε τώρα. Μιλάμε με διαφορετικές πόλεις, για να εξετάσουμε διαθεσιμότητα και πιθανότητες.

– Το πόσο θα επηρεάσει η κατάσταση τους παίκτες από τις ΗΠΑ, που θα χρειαστούν περισσότερες μέρες από τις δεκατέσσερις που προβλέπονται για την προετοιμασία, αφού θα πρέπει να ξαναμπούν σε καραντίνα: Αυτό δεν είναι δική μας ευθύνη, αλλά των εκάστοτε χωρών και των μέτρων που έχουν. Αν ένας παίκτης δεν μπορεί να παίξει σε έναν αγώνα, είναι ευθύνη της ομάδας και αυτή θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες. Δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Κατανοούμε τις ανησυχίες των παικτών, που θέλουν να είναι κοντά στην οικογένειά τους. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να δούμε ότι οι παίκτες θα πρέπει, εν συνεχεία, να επιστρέψουν στις ομάδες.

– Σε περίπτωση που δεν βελτιωθούν οι συνθήκες και η διοργάνωση διακοπεί οριστικά, τι θα γίνει με τις ομάδες που πρέπει να βρίσκονται στην οκτάδα, για να είναι στην EuroLeague την επόμενη σεζόν: Αυτό αφορά τα εθνικά πρωταθλήματα, για το πώς θα καταλήξουν οι θέσεις των ομάδων. Για παράδειγμα στη Λιθουανία είδαμε ότι η Ζάλγκιρις αναδείχθηκε πρωταθλήτρια, αλλά στην Ιταλία δεν δόθηκε κάπου ο τίτλος. Είναι διαφορετικές περιπτώσεις ανά χώρα. Δεν μπορώ να προδικάσω κάτι τώρα, από την στιγμή που είναι κάτι που αφορά τις λίγκες ξεχωριστά. Σήμερα είναι πολύ νωρίς να σκεφτούμε και να συζητήσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε κάτι τέτοιο.

– Το ενδεχόμενο το Final Eight να γίνει με φιλάθλους στις εξέδρες και τι θα γίνει με την παρουσία φιλάθλων στην επόμενη σεζόν: Η πιο ρεαλιστική προσέγγιση για το υπόλοιπο της φετινής σεζόν έχει να κάνει με αγώνες χωρίς την παρουσία φιλάθλων. Δεν είναι ρεαλιστικό να σκεφτόμαστε σενάρια με κόσμο στα γήπεδα για φέτος. Είμαι όμως αισιόδοξος για την επόμενη σεζόν. Θα προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, θα τηρούμε όλα τα πρωτόκολλα ασφάλειας. Ελπίζω πως θα ξεκινήσουμε τη σεζόν με κόσμο στα γήπεδα, αυτή είναι η ελπίδα μου. Αν δεν είναι εφικτό αυτό, τότε θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να βρούμε λύσεις. Ελπίζω πως όλο αυτό θα τελειώσει με την ολοκλήρωση της φετινής σεζόν και δεν θα επηρεάσει την επόμενη.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς