21.7 C
Athens

Μην τα «θαλασσώσει» πάλι ο ΠΑΟΚ…

Την κακιά συνήθεια που τον θέλει να χάνει στην Τούμπα προκρίσεις επί μεγάλων ομάδων για τις οποίες είχε μοχθήσει στο εξωτερικό, θέλει να κόψει απόψε ο ΠΑΟΚ.

Μόλις κόπασε ο ενθουσιασμός από το 1-1 του ΠΑΟΚ με την Μπενφίκα στη Λισαβώνα, πολλοί θυμήθηκαν προβληματισμένοι τις ουκ ολίγες προκρίσεις που έχασε όταν βρέθηκε σε αντίστοιχη θέση. Όλες απέναντι σε σημαντικά ευρωπαϊκά μεγέθη, παρότι είχε αποσπάσει ισοπαλία (συνήθως με γκολ) στο πρώτο ματς.

Το πιο παράδοξο είναι ότι ο «Δικέφαλος» του Βορρά άρχισε την κακιά αυτή «συνήθεια» την τρέχουσα δεκαετία! Και έχει προλάβει να την «πατήσει» έτσι ούτε μία ούτε δύο ούτε τρεις, αλλά τέσσερις φορές. Ίσως έχετε ξεχάσει κάποια από αυτές, ιδίως αν είστε κάποιας ηλικίας και η μνήμη σας δεν συγκρατεί εύκολα όλα τα πρόσφατα γεγονότα (συμβαίνει). Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ, για να σας τα υπενθυμίσουμε.

Το καλοκαίρι του 2010, ο ΠΑΟΚ είχε αποσπάσει ισοπαλία 1-1 από τον Άγιαξ, στον οποίο έπαιζε ακόμα (μεταξύ άλλων) ο Λουίς Σουάρες, με νωπές τις δάφνες από την παρουσία του στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής με την Ουρουγουάη. Αυτός άνοιξε το σκορ στο 13’ του ματς του Άμστερνταμ, πριν ισοφαρίσει ο Βλάνταν Ίβιτς στο 72’ και δώσει προβάδισμα πρόκρισης στον «Δικέφαλο».

Όλοι πίστεψαν ότι η «καυτή» Τούμπα θα χάριζε στον ΠΑΟΚ την πρόκριση, ιδίως όταν ο Βιεϊρίνια άνοιξε το σκορ στο 16’. Όμως, ένα… μπλακ άουτ στο πρώτο δεκάλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου ήταν αρκετό για να κάνει τη ζημιά. Ο Άγιαξ πέτυχε τρία γκολ με τους Σουάρες (48’), Ντε Γιονγκ (50’) και Λίνγκρεν (55’), αλλά το ματς δεν είχε τελειώσει. Ο Σαλπιγγίδης μείωσε αμέσως (56’) σε 2-3, στη συνέχεια χάθηκαν ευκαιρίες, μέχρι και πέναλτι στο 78’ από τον Ίβιτς και η διαμόρφωση του τελικού 3-3 στην εκπνοή (Ίβιτς), μεγάλωσε την αίσθηση της χαμένης ευκαιρίας, παρά γλύκανε την πίκρα.

Το 2011-12, οι πληγές του αποκλεισμού από τον «Αίαντα» είχαν κλείσει. Ο ΠΑΟΚ είχε πραγματοποιήσει αήττητη πορεία στο Γιουρόπα Λιγκ και με κορυφαία στιγμή τη νίκη επί της Τότεναμ στο Λονδίνο (2-1), έμοιαζε ικανός για την ευρωπαϊκή υπέρβαση, ιδίως μετά το 0-0 που απέσπασε στο «Φρίουλι» από την Ουντινέζε στο πρώτο ματς της φάσης των «32», με κορυφαίο τον τερματοφύλακα, Ντάριο Κρέσιτς.

Δυστυχώς, ο ΠΑΟΚ δεν εμφανίστηκε ποτέ στη ρεβάνς της Τούμπας. Ο Ντανίλο στο 6’ και ο Φλόρο Φλόρες στο 15’ έδωσαν προβάδισμα 2-0 στην Ουντινέζε και ο «Δικέφαλος» δεν είχε κουράγιο να βγάλει αντίδραση σαν αυτήν κόντρα στη Σπαρτάκ, φέτος, όταν έμεινε πίσω με το ίδιο σκορ. Τουναντίον, δέχθηκε και το 3-0 από τον Ντομίτσι, με πέναλτι στο 50’, που ήταν και το τελικό σκορ. Εκείνη τη μέρα μπήκε τέλος και στο σερί των 12 ευρωπαϊκών αγώνων χωρίς ήττα –ρεκόρ μέχρι να το καταρρίψει φέτος η ΑΕΚ, που έφτασε ήδη και τους 14 με το χθεσινό 1-1 κόντρα στη Βίντι.

Μία από τα ίδια είχαμε και το καλοκαίρι του 2013. Για τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ αυτήν τη φορά, ύστερα το «δώρο» του αποκλεισμού της Μέταλιστ από την ΟΥΕΦΑ, αλλά με την ίδια πονεμένη ιστορία να διαδραματίζεται στην Τούμπα, μετά το 1-1 κόντρα στη Σάλκε στο Γκελζενκίρχεν (με το ωραίο γκολ του Μίροσλαβ Στοχ στο 73’).

Οι Γερμανοί υπερείχαν, ο ΠΑΟΚ δεν ήταν δυνατόν να παίξει για να κρατήσει το μηδέν και όταν δέχθηκε το γκολ από τον Σάλαϊ στο 43’, τα έπαιξε όλα για όλα χωρίς αποτέλεσμα. Αν και η Σάλκε έμεινε με παίκτη λιγότερο στο 64’, λόγω αποβολής του Τζόουνς, έβαλε άλλα δύο γκολ (67’ Ντράξλερ, 90’ Σάλαϊ), με τα οποία απάντησε στις ισοφαρίσεις του ΠΑΟΚ (53’ Αθανασιάδης, 79’ Σαλπιγγίδης), ο οποίος πάντως έχασε ευκαιρίες πριν δεχθεί την «ταφόπλακα» του 2-3 στην εκπνοή.

Πιο πολύ, πάντως, πόνεσε ο δεύτερος αποκλεισμός από τον Άγιαξ, τον Αύγουστο του 2016 για τον 3ο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Μετά το 1-1 του Άμστερνταμ, ματς στο οποίο προηγήθηκε με τον Τζάλμα Κάμπος και θα μπορούσε να είχε πάρει τη νίκη, ο ΠΑΟΚ έπαιξε πραγματικά καλό ποδόσφαιρο στη ρεβάνς της Τούμπας και έχασε το ματς (1-2) και την πρόκριση από καθαρή «αυτοκτονία».

Ο Κλάους Αθανασιάδης άνοιξε το σκορ στο 4’, αλλά μετά έχασε τα άχαστα (όχι μόνο αυτός) για να «κλειδώσει» την πρόκριση κι ένα ανόητο πέναλτι του Λέοβατς στον Ντόλμπεργκ, έδωσε την ευκαιρία στους Ολλανδούς να ισοφαρίσουν με τον Κλάσεν, τη στιγμή που θα ήταν ευτυχείς αν το ημίχρονο έληγε ακόμα και με το 1-0 εις βάρος τους. Οι χαμένες ευκαιρίες του ΠΑΟΚ συνεχίστηκαν στο δεύτερο ημίχρονο (είχε και δοκάρι με τον Μυστακίδη) και στο τέλος το ματς δεν πήγε καν στην παράταση, μια και ο Κλάσεν πέτυχε και δεύτερο γκολ στο 87’.

Δύο αποκλεισμοί από την Μπενφίκα

Κακή είναι η παράδοση και κόντρα στην Μπενφίκα, από την οποία ο ΠΑΟΚ έχει γνωρίσει δύο αποκλεισμούς, χάνοντας μάλιστα και τα δύο παιχνίδια που διεξήχθησαν στην έδρα του. Το 1999-2000, στο πλαίσιο του 2ου γύρου του Κύπελλου ΟΥΕΦΑ, ηττήθηκε 2-1 στην Τούμπα και παρά την ηρωική προσπάθειά του στη ρεβάνς (νίκη με το ίδιο σκορ, που έστειλε το ματς στην παράταση), αποκλείστηκε στα πέναλτι. Το 2013-14, για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, η μάχη χάθηκε πιο εύκολα, με ήττες 1-0 στην Τούμπα και 3-0 στο «Ντα Λουζ».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς