Λούκας Μπογέ: Ελεύθερο πνεύμα, ανώτερος του Αραούχο (vids)

Ο Αργεντινός επιθετικός Λούκας Πογιέ που έρχεται για την ΑΕΚ, είναι πλασμένος «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση» του θρυλικού Ραμόν Ντίας

Ο νεαρός Αργεντινός στράικερ Λούκας Μπογέ που αναμένεται στην ΑΕΚ για να ρίξει στη λήθη των οπαδών της τον συμπατριώτη του Σέρχιο Αραούχο, είναι «τέκνο» του διάσημου ποδοσφαιρικού «μπαμπά» Ραμόν Ντίας, μία κλάση πιο κάτω από τον Ντιέγκο Μαραντόνα! Και μοιάζουν τόσο πολύ στο παιχνίδι, που λες κι ο Ραμόν… «εγέννησε» τον Λούκας, όπως μπορείτε να δείτε στα σχετικά βίντεο.

Ο Ραμόν Ντίας ήταν εκείνος που το 2014 «κατασκόπευσε» στους πιτσιρικάδες της Ρίβερ Πλέιτ τον Μπογέ και την ίδια χρόνια τον προβίβασε στην πρώτη ομάδα. Προφανώς διείδε κάτι. Τι; Τον εαυτό του, προφανώς. Ο Λούκας έπαιζε στο χώρο όπως αυτός κι όταν τον έφερε, δεν είχε κανέναν ενδοιασμό για τη θέση που θα τον χρησιμοποιούσε. Όπως κι έγινε.

Ο Ντίας δημιούργησε έναν παίκτη κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση. Δεύτερος επιθετικός, με έκρηξη, προσποίηση και ζογκλερισμός. Αυτά ήταν τα στοιχεία που είχε ο Ντίαζ την εποχή του έπαιζε μπάλα. Αφού ο Λούκας σαν καλός μαθητής πήρε από το δάσκαλο, δόθηκε δανεικός στο… παράρτημα της Νιούελς Όλντ Μπόις, με την προοπτική ότι θα γυρνούσε πίσω. Δε γύρισε ποτέ.

Τον Λούκας Μπογέ άρπαξε η Τορίνο. Στην Ιταλία, ωστόσο, είχε πρόβλημα, γιατί σαν γνήσιος Αργεντινός δεν εντάχθηκε ποτέ στα γνωστά στεγανά του καμπιονάτο, πως το γήπεδο είναι ένας χώρος που αποφασίζει ο προπονητής πως θα παίζει ο παίκτης, μπορεί και σε ποσοστό 100%. Ένας Αργεντινός, ελεύθερο πνεύμα από κούνια, δεν θα μπορούσε ποτέ να υπηρετήσει το… σύστημα, περισσότερο από τον εαυτό του.

Το Καμπιονάτο είναι το πιο κλισαρισμένο πρωτάθλημα του κόσμου. Ο παίκτης πρώτα μαθαίνει μ’ αμύνεται και μετά να παίζει. Οι περισσότεροι Λατινοαμερικάνοι, συμμορφώνονται. Συμμορφώνονται, αλλά δεν συμβιβάζονται. Ο Λούκας Μπογέ ούτε συμμορφώθηκε, ούτε συμβιβάστηκε. Διότι το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι πάνω απ όλα και όχι… εργασία, όπως το βλέπουν οι Ευρωπαίοι. Δόθηκε δανεικός στη Θέλτα.

 

Προσωπική εκτίμηση είναι πως ο Μπογέ είναι κατά πολύ ανώτερος του Αραούχο σε τεχνική κατάρτιση. Είναι όμως κι ένας δεύτερος επιθετικός, δεν μπορεί να παίξει όπως ξέρει, εγκλωβισμένος από αμυντικούς τύπου Μανωλά, που δαγκώνουν τ’ αντίπαλα σέντερ φορ όπως η ύαινα το τσακάλι.

Ο Μπογέ είναι ένας παίκτης που μπορεί να ξεφύγει από τις ράγες του… προπονητή και να ευχαριστήσει την κερκίδα της ΑΕΚ κι όχι μόνο αυτούς. Να μην ξεχνάμε, ποιος είναι ο «μπαμπάς» του…