18.6 C
Athens

Κορωνοϊός: «Σχέδιο Μάρσαλ» από τη FIFA για την οικονομική ενίσχυση των ομάδων

Η εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο έχει φέρει δραματικές επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο και πλέον αυτές αντανακλώνται και στις ομάδες, οι οποίες υφίστανται τις ζημιές στο… πετσί τους και βλέπουν τα χέρια τους να είναι δεμένα τουλάχιστον μέχρι την επανεκκίνηση των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων.

Οι περικοπές ξεκίνησαν πριν μπει ο Απρίλιος

Ως τώρα τα δεδομένα για τις ομάδες είναι αρκετά δυσοίωνα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως βρισκόμαστε στο πρώτο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού. Ο Απρίλιος είναι ο κρίσιμος μήνας, ωστόσο οι σύλλογοι από τώρα έχουν θέσει ένα πλάνο που περιλαμβάνει περικοπές, ανάλογα με τις ανάγκες και το μέγεθος του.

Οι παίκτες της Γιουβέντους έχουν συμφωνήσει με τη διοίκηση της ομάδας σε περικοπές κι έτσι ο ιταλικός σύλλογος θα εξοικονομήσει 90.000.000 ευρώ το προσεχές διάστημα.

Η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε πως οι παίκτες θα δεχθούν περικοπές της τάξεως του 72% (αρχικά ήταν για 70%, ωστόσο οι παίκτες αποφάσισαν να μειώσουν κι άλλο τις απολαβές τους για να λάβουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι το 100% των μισθών τους). Στο ΕΡΤΕ μπήκαν παράλληλα, Ατλέτικο, Εσπανιόλ και Αλαβές, ενώ αναμένεται κάτι ανάλογο και για τη Ρεάλ, την Μπέτις και τη Θέλτα.

Η επτά φορές πρωταθλήτρια Σλοβακίας, Ζίλινα, ανακοίνωσε χρεωκοπία, ενώ η ομοσπονδία της Ουρουγουάης προχώρησε σε αναστολή συμβάσεων για 400 εργαζομένους της!

Στην Κροατία, τη Μάλτα, την Κύπρο και το Ισραήλ οι μειώσεις έγιναν με το… καλησπέρα, ενώ στα δικά μας μέρη, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έθεσε τους υπαλλήλους της σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων προκειμένου να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ από την κυβέρνηση, ως δικαιούνται. Ο Άγιαξ βάσει νόμου της ολλανδικής κυβέρνησης προχώρησε στη λύση του συμβολαίου του Χούντελαρ, ενώ η Σιόν έδιωξε τους παίκτες που δε δέχθηκαν περικοπές (μεταξύ αυτών και ο πρώην μέσος του Ολυμπιακού, Παϊτίμ Κασάμι).

Η Τότεναμ ανακοίνωσε περικοπές σε όλους τους εργαζόμενους αλλά όχι και στους ποδοσφαιριστές της, ενώ την Παρασκευή, οι αγγλικές ομάδες αναμένεται σε τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί να συμφωνήσουν σε από κοινού μειώσεις μισθών. Κι ας μιλάμε για την Πρέμιερ, το πιο πλούσιο και εν πολλοίς κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Σχέδιο οικονομικής ανακούφισης από τη FIFA

Και κάπου εδώ έρχεται η FIFA που αναγνωρίζει πλέον πως έχει να διαχειριστεί ένα βαρύ φορτίο, παρότι η ίδια βρίσκεται σε μια στιβαρή οικονομικά κατάσταση.

Ινφαντίνο

Σύμφωνα με το μακροσκελές ρεπορτάζ των New York Times, πηγές από τη FIFA διαρρέουν πως μπαίνει σε εφαρμογή ένα πλάνο οικονομικής ανακούφισης (σχέδιο Μάρσαλ) των ομάδων.

Το αποθεματικό της ανέρχεται περίπου στα 2.74 δις δολάρια και ήδη έχει δρομολογηθεί το σχέδιο να δοθεί μέρος αυτών των χρημάτων για να τονωθεί η παγκόσμια ποδοσφαιρική οικονομία. Παράλληλα, είναι διατεθειμμένη να υποθηκεύσει χρήματα από χορηγίες και τηλεοπτικές συμφωνίες για να υπάρξει ρευστότητα.

Ουσιαστικά στη γενικότερη βάση της, αυτή η κίνηση που δρομολογείται από τη FIFA θα θυμίζει τη στάση που θα ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις των χωρών για να μην καταρρεύσει η οικονομία.

Περισσότερα δεδομένα θα γίνουν γνωστά τις επόμενες ημέρες, όταν ουσιαστικά επισημοποιηθεί η απόφαση των ιθυνόντων. Πλέον μπαίνουν σε σειρά οι κινήσεις της FIFA προκειμένου να μην υπάρξει κατάρρευση των ομάδων σε οικονομικό επίπεδο, τώρα που η πανδημία είναι σε έξαρση και οι αθλητικές δραστηριότητες έχουν ανασταλεί μέχρι νεωτέρας.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς