24 C
Athens

Καμαρά: Η αγωνιστική ωριμότητα και η εκτόξευση στον Ολυμπιακό

Όταν ο Μαντί Καμαρά αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό, κανείς δεν περίμενε πως θα εξελισσόταν σε έναν βασικό και κομβικό ποδοσφαιριστή για την ομάδα του Μαρτίνς: Η απειρία του (προερχόταν από ομάδα που αγωνιζόταν στη Β’ Γαλλίας), αλλά και τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά έδιναν την εικόνα ενός παίκτη που θα ήταν περισσότερο συμπληρωματικός.

Υπό τις οδηγίες του προπονητή του, αλλά και στην ωριμότητα που επέδειξε ο ίδιος στα κρίσιμα παιχνίδια της φετινής σεζόν τον έχουν φέρει μπροστά σε ένα… καυτό καλοκαίρι για τον ίδιο: Ομάδες της Αγγλίας με καλό πορτοφόλι (παρά τα οικονομικά προβλήματα που προκαλεί ο κορωνοϊός) είναι έτοιμες να κινηθούν δυναμικά για την απόκτηση του: Η απόδοση του άλλωστε στα ευρωπαϊκά ματς του Ολυμπιακού μάλλον αποτελεί το εφαλτήριο για το επόμενο στάδιο.

Μέσα σε μια διετία, ο Καμαρά εξέλιξε τρομερά το παιχνίδι του: Ατέλειες υπάρχουν (και πάντα θα υπάρχουν), ωστόσο έχει πάψει να αποτελεί το «εξαρο-οχτάρι» που θα τρέχει για να καλύψει χώρους και να παίξει με πάσες προς τα πίσω.

Το αντίθετο μάλιστα: Πολύ σύντομα άρχισε να παίρνει πρωτοβουλίες δημιουργικά προωθώντας το παιχνίδι και δίνοντας πλάτος πτέρυγες, κάνοντας προσπάθειες να παίξει αρκετά κάθετα.

Ο Καμαρά επέδειξε την απαραίτητη αγωνιστική ωριμότητα στην πιο κρίσιμη περίοδο για τον Ολυμπιακό: Όταν δηλαδή οι Ερυθρόλευκοι αγωνίστηκαν σε σχηματισμό 4-3-3 σε μια σειρά από πολύ σκληρά παιχνίδια και ο ίδιος ανταπεξήλθε στο έπακρον. Κάτι που απ’ ότι φαίνεται του αναγνώρισε ο Ματιέ Βαλμπουενά μιλώντας σε γαλλικό Μέσο και πλέκοντας το εγκώμιο του…

Ο μέσος από τη Γουϊνέα έπαιξε κάτι σαν… ψευτοδεκάρι, πιέζοντας μαζί με τον Ελ Αραμπί στην πρώτη πάσα των αντιπάλων. Πλάνο του Πέδρο Μαρτίνς που απέδωσε τόσο στο ματς με τον ΠΑΟΚ, όσο και με την Άρσεναλ. Εκεί δηλαδή όπου ο Ολυμπιακός έπαιξε όλη τη χρονιά.

Ο 23χρονος μεταξύ άλλων, προσέφερε τόσο την αμυντική κάλυψη και βοήθεια στους Γκιλιέρμε-Μπουχαλάκη, ενώ συμμετείχε πιο ενεργά στην ανάπτυξη έχοντας παίκτες στην «πλάτη» του. Τα περιττά εκτός περιοχής σουτ όταν υπήρχαν προϋποθέσεις για καλύτερες και πιο οργανωμένες (σετ) επιθέσεις περιορίστηκαν. Ο ίδιος ο Καμαρά δείχνει να έχει αντιληφθεί πως στο υψηλό επίπεδο αυτό που μετράει περισσότερο είναι η αξιοποίηση των ατομικών χαρακτηριστικών σου μέσα από το ομαδικό παιχνίδι.

Το καλοκαίρι θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον για τον 23χρονο που πλέον δείχνει έτοιμος για το υψηλότερο επίπεδο. Και ασφαλώς, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, ο Ολυμπιακός να βγει κερδισμένος όπως έχει συμβεί πολλάκις την τελευταία δεκαετία σε επίπεδο πωλήσεων ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι μετέπειτα διαπρέπουν στο εξωτερικό.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς