25.4 C
Athens

Ιδού γιατί ΔΕΝ αφαιρούνται βαθμοί από τον Ολυμπιακό

Πολύ κακό για το… τίποτα με την κλήση σε απολογία του Ολυμπιακού, καθώς υποχρεωτικά η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ θα τον καλούσε με το άρθρο 15 παρ. 4β. • Όλα δείχνουν ότι η Πειραϊκή ΠΑΕ θα τιμωρηθεί με πρόστιμο και δύο αγωνιστικές που θα εκτίσει με Παναιτωλικό και Λαμία

Πολύ κακό για το… τίποτα έγινε με την κλήση του Ολυμπιακού σε απολογία από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ, για τα επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί του στον αγώνα κυπέλλου με την Παναχαϊκή στην Πάτρα.

Το πρωταρχικής σημασία ζήτημα για τον Ολυμπιακό, είναι αν θα του επιβληθεί ποινή αφαίρεσης βαθμών. Με βάση την κλήση σε απολογία ξεκαθαρίζουν από τη βούληση της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ οι ποινές προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Κι αυτό γιατί το πρωτοβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο, κάλεσε για την Πέμπτη(16:00) τον Ολυμπιακό ν’ απολογηθεί με βάση το άρθρο 15 παρ. 4β, του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ.

Τι συνεπάγεται αυτό; Πως ο Ολυμπιακός θα τιμωρηθεί με πρόστιμο και με ποινή δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών. Η αφαίρεση τριών βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα(είτε του πρωταθλήματος, είτε του κυπέλλου), κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι. Το αντίθετο. Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν οι πιθανότητες να επιβληθεί και αυτή η ποινή είναι περιορισμένες.

Ο Ολυμπιακός ήταν ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι θα πήγαινε απολογούμενος αντιμετωπίζοντας το άρθρο 15 παρ. 4β, του Πειθαρχικού Κώδικα. Τι αναφέρει αυτό ως προς το είδος των επεισοδίων;
«β) Εάν η είσοδος των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο ή τα επεισόδια στους λοιπούς χώρους του γηπέδου κατά τα ανωτέρω, συνδέονται με σημαντικές φθορές ξένης ιδιοκτησίας, χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων ευρώ 27 (50.000) έως διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (250.000) και ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές, δύο (2) έως τέσσερις (4) αγωνιστικές, και εφόσον συνδέεται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων επιβάλλεται επιπρόσθετα ποινή αφαίρεσης τριών (3) βαθμών».

Τι επιζητεί ΠΡΟΣΘΕΤΑ ο δικαστής προκειμένου να επιβάλει ποινή αφαίρεσης βαθμών; Ότι πέρα από τις σημαντικές φθορές ξένης ιδιοκτησίας, διαπιστώθηκαν βιαιοπραγίες κατά προσώπων. Σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας, δεν τραυματίστηκε κανείς. Ούτε οπαδός της Παναχαϊκής, ούτε τρίτης ομάδας, ούτε αστυνομικός, αλλά ούτε κανείς άλλος πολίτης που βρέθηκε στον χώρο για τον ένα ή τον άλλο λόγο.

Επειδή από κάποιες πλευρές αναδεικνύεται η βεβαιότητα ότι στον Ολυμπιακό θα επιβληθεί πέραν των άλλων και η ποινή αφαίρεσης βαθμών. Τίθεται το ερώτημα. Θα μπορούσε η Πειθαρχική Επιτροπή να καλέσει την Πειραϊκή ΠΑΕ σε απολογία με κάποιο άλλο άρθρο;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Γιατί θα έκανε το άσπρο μαύρο. Κι αυτό γιατί η άλλη περίπτωση που αφορά το εδάφιο α) αφορά επεισόδια που δεν συνδέονται καν με φθορές ιδιοκτησίας. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι επιβάλλεται: «α) Χρηματική ποινή είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000) έως εκατό χιλιάδων ευρώ (100.000), εφόσον η είσοδος των οπαδών ή τα επεισόδια δεν συνδέονται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων ή φθορές ιδιοκτησίας».

Όταν έχουν καταγραφεί από επίσημες εκθέσεις οι φθορές στο Παμπελοποννησιακό στάδιο, μπορούσε η Πειθαρχική Επιτροπή να τις αγνοήσει και να καλέσει τον Ολυμπιακό σε απολογία με αυτό το άρθρο; Η απάντηση είναι αυτονόητη. Όσον αφορά το εδάφιο γ) του ίδιου άρθρου, αφορά ποινές που σχετίζονται με ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ αγώνα.

Συνεπώς με ποιο άλλο άρθρο από αυτό που κλήθηκε θα μπορούσε να κληθεί ο Ολυμπιακός; Η απάντηση είναι πολύ εύκολη. Με κανένα. Ο δρόμος για τον αθλητικό δικαστή ήταν ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.

Ως εκ τούτου αυτό που θα εξετάσουν τα δικαιοδοτικά όργανα στους δύο βαθμούς που θα δικάσουν στην ΕΠΟ για την επιβολή της ποινής αφαίρεσης βαθμών, είναι το κατά πόσον υπήρξαν βιαιοπραγίες κατά προσώπων. Κι εκεί η πλάστιγγα γέρνει σαφώς υπέρ του Ολυμπιακού.

Αντίθετα όπως από την πρώτη στιγμή έγραψε το fws.gr, ο Ολυμπιακός θα παίξει με κόσμο στο ντέρμπι εναντίον του Παναθηναϊκού, καθώς σύμφωνα με τα χρονικά δεδομένα της απολογίας του και του χρόνου επιβολής ποινής, δεν προλαβαίνει να την εκτίσει την Κυριακή στον αγώνα των αιωνίων. Αντίθετα θα παίξει κεκλεισμένων των θυρών κόντρα στον Παναιτωλικό στις 3 Δεκεμβρίου και την Λαμία στις 16 Δεκεμβρίου.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς