18.4 C
Athens

Γιακουμάκης: 200 χιλιάρικα για τον τρίτο σκόρερ της Ευρώπης

Ένας πατριώτης του Νίκου Μαχλά έγινε η... χειρότερη πώληση στη σύγχρονη ιστορία της ΑΕΚ και ετοιμάζεται να «πονέσει» κι άλλο τους Κιτρινόμαυρους με την επόμενη μεταγραφή του

Το «πολυβόλο» που ακούει στο όνομα Γιώργος Γιακουμάκης διανύει την καλύτερη και πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του, έχει τρελάνει ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ευρώπη και όλα αυτά αφού αποχώρησε από την ελληνική Super League και την ΑΕΚ, από τις οποίες δεν αποχώρησε και με τις καλύτερες αναμνήσεις. Η αρχή που τον αδικεί, η εμπιστοσύνη που δεν έλαβε, η κούρσα για το Χρυσό Παπούτσι και η ξέφρενη πορεία στην Ολλανδία που βάζουν τα… γυαλιά σε όσους τον αψήφησαν.

Η πορεία πριν τη Φένλο τον… αδικεί

Είναι πιθανό στην ΑΕΚ να τραβούν τα μαλλιά τους. Ο Γιακουμάκης την εξέθεσε και μαζί με εκείνη εξέθεσε και ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ας τα πάρουμε όμως, από την αρχή.  Ήταν 11 Αυγούστου 2020 όταν η Ένωση αποφάσισε έπειτα από τρία χρόνια – τον απέκτησε από τον Πλατανιά το 2017 –  να τον παραχωρήσει στη Φένλο αντί του ποσού των 200.000 ευρώ, με τον Έλληνα διεθνή να υπογράφει συμβόλαιο για 2+1 χρόνια.

Ο 26χρονος στράικερ δεν έπεισε τους ανθρώπους της ΑΕΚ, δεν κατάφερε να βρει πραγματικό χώρο και γι’ αυτό άλλωστε, παραχωρήθηκε και δύο φορές δανεικός αρχικά στον ΟΦΗ και στη συνέχεια στην πολωνική Γκόρνικ.

Εποχή Χιμένεθ

Τη σεζόν 2017/18 ο Μανόλο Χιμένεθ τού έδωσε μόλις 11 φορές την ευκαιρία να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα, εκ των οποίων μόνο τις δύο πήρε φανέλα βασικού.

Ωστόσο, ο Γιακουμάκης έστελνε τα μηνύματά του, απλά δεν τα λάμβανε κανείς. Το έκανε και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό τον Φλεβάρη του 2018, όταν μπήκε στο 85’ στη θέση του Μπακασέτα και σε λιγότερο από 10 λεπτά (στο 90+4’) βρήκε δίχτυα στο «Γ. Καραϊσκάκης», κάνοντας το 2-1 για την Ένωση και χαρίζοντας το διπλό στην ομάδα του. «Διπλό» που έδωσε τον τίτλο στους Κιτρινόμαυρους.

Ούτε αυτό έκανε τον Χιμένεθ να αλλάξει γνώμη. Ο Ισπανός συνέχισε να τον αφήνει σε ρόλο θεατή στον πάγκο.

Γιακουμάκης

Με Κωστένογλου ήταν κάπως… διαφορετικά

Ο Νίκος Κωστένογλου ανέλαβε το τιμόνι της ομάδας στις 3 Σεπτεμβρίου του 2019, όπου και διαδέχθηκε τον Μιγκέλ Καρντόσο, μετά το αποτυχημένο σύντομο πέρασμα του Πορτογάλου  -87 ημέρες μέτρησε στον πάγκο της ΑΕΚ.

Οι 11 συμμετοχές που πραγματοποίησε ο Γιακουμάκης επί Χιμένεθ, έγιναν 13 με τον Κωστένογλου στον πάγκο. Αυτό που κυρίως όμως, άλλαξε ήταν ο χρόνος συμμετοχής του, καθώς ξεκίνησε σε πέντε παιχνίδια, αυξάνοντας τα λεπτά από 300’ (επί Χιμένεθ) σε 426’, χωρίς παρόλα αυτά να σκοράρει.

Του έλειψε η εμπιστοσύνη

Βέβαια αυτή η συνθήκη αν παρατηρήσει κανείς το χρόνο συμμετοχής, τα γκολ και τις ασίστ του στις ομάδες που παραχωρήθηκε δανεικός θα διαπιστώσει πως όσο περισσότερο χρόνο συμμετοχής έπαιρνε στα πόδια του, όσο τον πίστευε ο εκάστοτε προπονητής τόσο «ξεκλειδωνόταν».

Γιακουμάκης

Συγκεκριμένα, τόσο στον ΟΦΗ, όσο και στην πολωνική ομάδα, κατέγραψε 12 εμφανίσεις, πετυχαίνοντας από τρία γκολ, ενώ είχε και από μία ασίστ.

Η αναγέννηση ήρθε στην Ολλανδία

Αυτό λοιπόν, που στερήθηκε στην ΑΕΚ το βρήκε στη Φένλο, στην οποία και προσφέρει τα μέγιστα. Μπορεί να μιλάμε βέβαια για μία ομάδα μέτριας δυναμικότητας, καθώς βρίσκεται 15η στην βαθμολογική κατάταξη σε ένα όχι και τόσο ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία μπροστά σε όσα κάνει εκείνος.

Ο Γιακουμάκης έχει εξελιχθεί σε μία «μηχανή» γκολ για τη Φένλο, αποτελώντας ένα από τα ισχυρότερα, αν όχι το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει η ομάδα στη φαρέτρα της.

Η Φένλο μέχρι πρότινος έδινε μάχη για την σωτηρία και την παραμονή στην κατηγορία –και ακόμα δεν έχει ξεφύγει πλήρως τον κίνδυνο-  αλλά με τον Γιακουμάκη… μπροστάρη φαίνεται πως βγαίνει από την επικίνδυνη ζώνη.

Είναι ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη του πρωταθλήματος και φρόντισε να κάνει τη διαφορά από την πρώτη κιόλας στιγμή. Στο ντεμπούτο του με τη φανέλα της Φένλο πραγματοποίησε μία εξαιρετική εμφάνιση επί της Εμέν (5-3), την οποία «επισφράγισε» με το πρώτο του χατ-τρικ.

Πρώτος σκόρερ στην Ολλανδία

Στην πορεία ακολούθησαν ακόμα δύο απέναντι στις Φίτεσε και Χάαχ –από τέσσερα γκολ- και με το γκολ που πέτυχε απέναντι στη Φορτούνα Σιτάρντ την περασμένη Κυριακή (14/3) μετράει πλέον 24 γκολ στην Eredivisie και παραμένει στην πρώτη θέση των σκόρερ του ολλανδικού πρωταθλήματος, αφήνοντας πίσω του τον Ντανίλο της Τβέντε και τον Στέφεν Μπέρχουις της Φέγενορντ, που ισοβαθμούν με 15 γκολ.

Μάλιστα, πάνε χρόνια που ο Κρητικός στράικερ είχε να πετύχει τόσα γκολ και να πραγματοποιήσει τόσο καλές εμφανίσεις και συγκεκριμένα θα πρέπει να πάμε πίσω στη σεζόν 2016/17 που τότε ως παίκτης του Πλατανιά σημείωσε 11 τέρματα. Μπορούμε να μιλάμε πλέον για αναγέννηση ενός ποδοσφαιριστή που έψαχνε απλώς μία ομάδα και έναν προπονητή που θα τον εμπιστευόταν και θα τον βοηθούσαν να ξεδιπλώσει το ταλέντο του.

Η Φένλο βρήκε αυτό που χρειαζόταν για να μην πέσει κατηγορία και από την άλλη ο Γιακουμάκης βρήκε στην «Περιφέρεια του Νότου» ό, τι χρειαζόταν ώστε να δείξει τις πραγματικές του ικανότητες.

Αν συνεχίσει ο Γιακουμάκης να σκοράρει με αυτόν τον ρυθμό, τότε το να καταρρίψει το ρεκόρ του Νίκου Μαχλά, που φάνταζε ακλόνητο, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Με τη φανέλα της Φίτεσε τη σεζόν 1997/98, ο Νίκος Μαχλάς σημείωσε 35 γκολ, που είναι και το μεγαλύτερο επίτευγμα Έλληνα ποδοσφαιριστή σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Ο 26χρονος χρειάζεται 8 γκολ – έχει και τρία γκολ στο Κύπελλο – για να το καταρρίψει και δεδομένου ότι υπολείπονται 8 ματς πρωταθλήματος, ενώ έχει την ευκαιρία να σκοράρει και στα ημιτελικά του Κυπέλλου, βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ.

Η μισή Super League τον κοιτάζει με τα… κυάλια

Τη στιγμή μάλιστα, που τα Expected Goals του είναι 16,31 (XG) ο Γιακουμάκης έχει βρει δίχτυα οκτώ φορές παραπάνω από το προβλεπόμενο. Ενδεικτικά: σκοράρει 1 γκολ ανά 2.75 τελικές προσπάθειες και δημιουργεί κατά μέσο όρο το 64% των επιθετικών ενεργειών της ομάδας του. Εν ολίγοις δηλαδή είναι ασταμάτητος!

Το σπάνιο και σημαντικό στατιστικό που προκύπτει, και στο σημείο αυτό εισέρχεται και στη συζήτηση και η Super League, είναι πως ο Γιακουμάκης έχει ξεπεράσει σε παραγωγικότητα τις 6 από τις 14 ομάδες του πρωταθλήματος.

Για να γίνουμε πιο σαφείς, τα 24 φετινά του τέρματα μόνο στην Eredivisie τον κατατάσσουν ψηλότερα στη σχετική στατιστική κατηγορία σε σύγκριση με τις αντίστοιχες επιδόσεις των μισών ομάδων της Super League.

Ατρόμητος, ΠΑΣ Γιάννινα, ΟΦΗ, ΑΕΛ, Λαμία και Παναιτωλικός έχουν πετύχει στις 26 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος λιγότερα από 24 τέρματα, ενώ ο Ατρόμητος «ισοβαθμεί» με τον Γιακουμάκη, με τη διαφορά και την ποιότητα του 26χρονου να αποτυπώνεται για μία ακόμη φορά μέσα από τους αριθμούς.

Ιστορία με χρυσά γράμματα και το νέο ρεκόρ

Η Φένλο φαίνεται να «βουλιάζει», ειδικά μετά την έβδομη διαδοχική ήττα από τη Φορτούνα (1-3) και ένας Γιακουμάκης ποτέ δεν είναι αρκετός για να φέρει την… άνοιξη. Ένας Κριστιάνο Ρονάλντο και για τρία χρόνια δεν κατάφερε να οδηγήσει τη Γιουβέντους στην ημιτελικά του Champions League. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων δεν συγκρίνουμε τη δυναμική των δύο παικτών, κάτι τέτοιο θα ήταν άτοπο άλλωστε, απλώς τονίζουμε ότι μόνος του ένας ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να κάνει το θαύμα.

Ο Γιακουμάκης παρά το γεγονός ότι απουσίασε από τις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις απέδειξε για μία ακόμα φορά πόσο φορμαρισμένος είναι, σημειώνοντας το 24ο προσωπικό του γκολ στο φετινό πρωτάθλημα σε ισάριθμα παιχνίδια και έγραψε ιστορία με χρυσά γράμματα.

Συγκεκριμένα, έγινε ο πέμπτος σκόρερ στην ιστορία του ολλανδικού συλλόγου, ενώ παράλληλα, έπιασε τον Χανς Σλέβεν, ο οποίος την σεζόν 1958/59 είχε σκοράρει επίσης, με τη φανέλα της Φένλο 24 γκολ μέσα σε μια χρονιά. Ρεκόρ που ισοφάρισε έπειτα από 69 χρόνια.

Μάλιστα, είναι ο μόνος παίκτης του πρωταθλήματος που έχει καταφέρει είτε να ισοφαρίσει, είτε να δώσει το προβάδισμα στην ομάδα του 13 φορές, με τον Ντανίλο να ακολουθεί έχοντας κατορθώσει να το κάνει μόλις 11.

Στο Top-3 των σκόρερ της Ευρώπης

Η ασταμάτητη πορεία του στην Ολλανδία και μετά το τελευταίο του τέρμα στο πρωτάθλημα σκαρφάλωσε στην 3η θέση της κατάταξης των πρώτων σκόρερ των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Μπροστά του βρίσκεται ο απίθανος Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι των 32 γκολ στην Bundesliga και ο Πολ Ονουάτσου της Γκενκ με ένα περισσότερο, και έχει αφήσει πίσω του ποδοσφαιριστές όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, Λιονέλ Μέσι, Ρομελού Λουκάκου και Έρλινγκ Χάαλαντ.

Στην «κούρσα» για το Χρυσό Παπούτσι

Εκτός των άλλων ο Έλληνας διεθνής έχει θέσει εαυτόν στην κούρσα για το Χρυσό Παπούτσι. Τον περασμένο μήνα βρισκόταν στην 7η θέση, ενώ σήμερα κατέχει την 10η αφήνοντας μάλιστα εκτός δεκάδας τους Σουάρες, Εμπαπέ και Σαλάχ.

Ίσως, πάντως, το σενάριο να κατακτήσει ο Γιακουμάκης το Χρυσό Παπούτσι να μην είναι και τόσο ρεαλιστικό, καθώς ο συντελεστής του ολλανδικού πρωταθλήματος (1,5) αποδίδει 36 βαθμούς, την ίδια στιγμή που για παράδειγμα ο Ρονάλντο έχει συντελεστή 2.

Στην πραγματικότητα, ο Πορτογάλος σούπερ σταρ των «μπιανκονέρι» έχει ένα γκολ λιγότερο από τον Γιακουμάκη, κι όμως είναι δεύτερος με τη διαφορά τους είναι στους 10 πόντους.

Μπορεί να μην κατακτήσει φέτος το Χρυσό Παπούτσι, παρόλα αυτά ο Γιακουμάκης έβαλε το όνομά του στην πρώτη δεκάδα της κούρσας και συστήθηκε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που μέχρι πριν μερικούς μήνες αγνοούσε την ύπαρξή του. Πώς θα «μεταφραστεί» αυτή η σπουδαία χρονιά; Θα φανεί το ερχόμενο καλοκαίρι. Ήδη πάντως, ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού Ιμπραΐμ Αφελάι θέλει να τον… στείλει στη Φέγενορντ.

Γιακουμάκης

Κλήθηκε ξανά στην Εθνική Ελλάδας

Με τον Γιακουμάκη να σκοράρει κατά ριπάς στην Ολλανδία ήταν σχεδόν αδύνατο ο Τζον Φαν’τ Σιπ να μην τον συμπεριλάβει ξανά στις κλήσεις της Εθνικής Ελλάδας. Ο Γιώργος Γιακουμάκης αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα (22/3) να ταξιδέψει στην Ελλάδα και να προσφέρει τα μέγιστα στην Εθνική μας, η οποία σε λίγο καιρό ρίχνεται στη μάχη των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.

 

Υπενθυμίζουμε ότι έχει πραγματοποιήσει ήδη τρεις εμφανίσεις με το εθνόσημο σκοράροντας μάλιστα, και ένα γκολ στο φιλικό με την Κύπρο στις 11 Νοεμβρίου.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς