22 C
Athens

Γάνδη – ΠΑΟΚ 1-2: Ιστορική πρόκριση στους «8» του Conference League για τους Ασπρόμαυρους (vid)

Ο Δικέφαλος του Βορρά έφυγε νικητής από το Βέλγιο και με το εισιτήριο για την οκτάδα της τρίτης τη τάξει διοργάνωσης της UEFA στις αποσκευές του μπορεί να συνεχίζει να ονειρεύεται στο φετινό αξέχαστο και ιστορικό ευρωπαϊκό του ταξίδι

Ο ΠΑΟΚ με τέρματα των Κρέσπο και Αουγκούστο νίκησε τη Γάνδη και στο Βέλγιο (1-2) γράφοντας με χρυσά γράμματα στη σύγχρονη ιστορία του την ημερομηνία της σημερινής βραδιάς. Ο Δικέφαλος του Βορρά εξακολουθεί να ζει το όνειρό του στο Conference League, πανηγύρισε μία σπουδαία πρόκριση μέσα στο Βέλγιο και αύριο στη Σιόν της Ελβετίας θα μάθει τον αντίπαλό του για τα προημιτελικά της τρίτης τη τάξει διοργάνωσης της UEFA.

ΤΟ ΓΚΟΛ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΤΟΟΥΓΚΛΑΣ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΟ ΣΤΟ 77′

Ιστορικό επίτευγμα για την ομάδα του Λουτσέσκου (προκρίνεται για πρώτη φορά σε προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης) που στάθηκε τυχερή στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, αντέχοντας πάντως στην πίεση της Γάνδης και βρίσκοντας δύο τέρματα σε μόλις 5 τελικές προσπάθειες διά ποδός Κρέσπο και Αουγκούστο, με τον Βραζιλιάνο μέσο να αποδεικνύει ότι κάτι έχει πάρει από τις φαβέλες πίσω στην πατρίδα του.

Το ματς

Η Γάνδη θέλησε να εκμεταλλευτεί τη δύναμη της έδρας της και ξεκίνησε δυνατά το παιχνίδι πιέζοντας ψηλά στην πρώτη πάσα των παικτών του ΠΑΟΚ, που δεν μπορούσαν να κρατήσουν τη μπάλα στα πόδια τους με συνέπεια οι Βέλγοι να γίνονται απειλητικοί με το «καλημέρα» της αναμέτρησης.

Οι γηπεδούχοι έκαναν δύσκολη τη δουλειά του Πασχαλάκη από τα πρώτα λεπτά, ωστόσο παρά τις καλές προϋποθέσεις που δημιουργούσαν κυρίως από την δεξιά πλευρά που κάλυπταν οι Μπίσεβαρ και Βεϊρίνια «κολλούσαν» κάθε φορά που πατούσαν στη μεγάλη περιοχή του Δικεφάλου, ο οποίος αφού γλίτωσε σε δύο ενέργειες του αρκετά κινητικού Τισουντάλι ισορρόπησε το ματς μετά το 15′.

Και όχι απλά ισορρόπησε αλλά βρήκε και «χρυσό», όπως αποδείχθηκε, γκολ με τον Άνχελ Κρέσπο.  Μετά από μία φάση διαρκείας από στημένο των Ασπρόμαυρων η μπάλα έμεινε ζωντανή στην περιοχή, ο Σβαμπ την γύρισε παράλληλα σε σωστό χρόνο και ο Αργεντινός στόπερ που είχε μείνει προωθημένος την έσπρωξε ανενόχλητος στα δίχτυα του Ρουφ για το 0-1.

Η Γάνδη, ωστόσο, δεν έδειξε να επηρεάζεται ιδιαίτερα από αυτή την εξέλιξη, διατήρησε ψηλά τις γραμμές της και την κατοχή, με αποτέλεσμα σε διάστημα 5 λεπτών μετά το «ασπρόμαυρο» προβάδισμα να απειλήσει ξανά την εστία του Αλέξανδρου Πασχαλάκη. Αυτή τη φορά η πίεση των «Μπλε» απέδωσε καρπούς ελέω του Ντεπουάτρ. Ο υψηλόσωμος φορ της Γάνδης κέρδισε τον Κρέσπο στον αέρα μετά από σέντρα του Σαμουάζ και με μία ψηλοκρεμαστή κεφαλιά «κρέμασε» τον Έλληνα γκολκίπερ του ΠΑΟΚ για να ισοφαρίσει και να δώσει νέο ενδιαφέρον στην αναμέτρηση.

Οι Βέλγοι, όμως, υπολόγισαν χωρίς το φετινό «άστρο» του Δικεφάλου στην Ευρώπη που πέρα από τύχη του δίνει και τα απαραίτητα «συστατικά» για να πιστεύει στο όνειρο. Κι αυτό γιατί στο δεύτερο ημίχρονο οι Βέλγοι είχαν τις ευκαιρίες, όμως την ουσία την πήρε ξανά η ομάδα του Λουτσέσκου στην πρώτη και μοναδική της αξιόλογη τελική προς την εστία από το 35′ και μετά!

Κι επειδή την ιστορία τη γράφουν οι νικητές κι όχι αυτοί που σπαταλούν τη μία ευκαιρία μετά την άλλη (βλ. παίκτες Γάνδης) ο Βιεϊρίνια με τρομερή αυτοθυσία και ματωμένο κεφάλι αρνήθηκε να βγει από τον αγωνιστικό χώρο και εν τέλει έβγαλε την ασίστ στον Αουγκούστο που παρά την κακή του εμφάνιση στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα «ντύθηκε» πρωταγωνιστής και με ένα όμορφο τελείωμα με το αριστερό τιμώρησε τη δυστοκία των «άνευρων» Βέλγων κι έστειλε τους περίπου 1.000 οπαδούς των Ασπρόμαυρων στα ουράνια.

Πλέον, οι παίκτες του Λουτσέσκου θα περιμένουν να μάθουν τον αντίπαλό τους στα προημιτελικά της νεοσύστατης ευρωπαϊκής διοργάνωσης στην αυριανή κλήρωση της Σιόν, έχοντας κάθε δικαίωμα να πιστεύουν στο όνειρο ακόμα και της συμμετοχής στον τελικό του Μαϊου αν η κληρωτίδα τους χαμογελάσει ξανά.

ΓΑΝΔΗ – ΠΑΟΚ 1-2 (συνολικό σκορ: 1-3)

Σκόρερ: 20′ Κρέσπο, 77′ Αουγκούστο

Διαιτητής: Ντανιέλ Ζίμπερτ (Γερμανία)

Γήπεδο: Αρένα Γκεμάλκο, Βέλγιο

Γάνδη (Χάιν Βανχάζενμπουργκ): Ρουφ – Οκούμου, Ενγκαντό, Τορουναρίγκα, Κάστρο Μόντες (85′ Όλσεν) – Κουμς, Ογιούσου – Σαμουάζ (85′ Φορτούνα), Οφόε (82′ Χιουλσάγκερ), Τισουντάλι (82′ Μπεζούς) – Ντεπουάτρ.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης – Λύρατζης, Ίνγκασον, Κρέσπο (46′ Μιχάι), Βιεϊρίνια – Τσιγγάρας, Σβαμπ (85′ Μιτρίτσα) – Μουργκ (70′ Τέιλορ), Αουγκούστο, Μπίσεσβαρ (57′ Σίντκλεϊ) – Άκπομ (86′ Τσόλακ).

 

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς