21.4 C
Athens

Αταλάντα – Ολυμπιακός 2-1: Της πήρε τον αέρα, αλλά την «πάτησε» στον αέρα (hls)

Οι πρωταθλητές Ελλάδας μπήκαν θαρραλέα στο ματς, προηγήθηκαν με ένα πανέμορφο γκολ του Τικίνιο αλλά προδόθηκαν από την αδυναμία τους να αναχαιτίσουν δυο πανομοιότυπα κόρνερ μέσα σε 2 λεπτά

Σκόραρε, πάλεψε, άντεξε στην πίεση για μια ώρα στο Μπέργκαμο, αλλά τελικά ο Ολυμπιακός λύγισε γνωρίζοντας την ήττα με ανατροπή από την Αταλάντα (2-1). Οι Ερυθρόλευκοι απέναντι σε ένα μεγάλο μέγεθος που πραγματοποιεί εξαιρετική πορεία στη Serie A, ήταν άκρως ανταγωνιστικοί και μαχητικοί αλλά πλήρωσαν τα λάθη τους και τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Ονιεκούρου για το 0-2.

Ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί νίκη στην έδρα του, αλλά αν την πάρει με μόλις ένα γκολ διαφορά, τότε η αναμέτρηση θα οδηγηθεί στην παράταση. Σημειώνεται πως έχει καταργηθεί ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ, οπότε τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Το βέβαιο είναι πως το συγκεκριμένο αποτέλεσμα αφήνει περιθώριο στην ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς να αισιοδοξεί για ανατροπή πρόκρισης στο Καραϊσκάκη, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που το γήπεδο θα ξαναγεμίσει σε ποσοστό 50%!

Οι τρεις κεντρικοί αμυντικοί (Μανωλάς, Σωκράτης, Σισέ) ήταν η αρχική σκέψη του Πέδρο Μαρτίνς και εφαρμόστηκε και στην πράξη στο Μπέργκαμο, με μια μεγάλη έκπληξη στη θέση «8». Ο Αγκιμπού Καμαρά βρέθηκε στο πλευρό του Εμβιλά μιας και ο Πορτογάλος ήθελε να δει τρεξίματα, πίεση και άμεση μετάβαση στο επιθετικό τρανζίσιον. Εν τη απουσία του Σαπάτα, με τον Παλομίνο στην άμυνα εκτός και τον Ίλιτσιτς να μην υπολογίζεται, η Αταλάντα φόρτωσε τη μεσαία γραμμή για να κερδίσει τη μάχη του κέντρου, ωστόσο για ένα ημίωρο φάνηκε αρκετά μπερδεμένη.

Σε αυτό βοήθησε πολύ ο τρόπος με τον οποίο έπεφταν οι παίκτες του Ολυμπιακού πάνω στην μπάλα. Οι συνεργασίες των Τικίνιο, Μασούρα και Ονιεκούρου ήταν αρκετές πάνω από τη μεσαία γραμμή, ειδικά όταν οι Ερυθρόλευκοι έσπαγαν το σπρες ή έκλεβαν μπάλες.

Το σκορ για τον Ολυμπιακό άνοιξε με ένα φανταστικό γκολ ο Τικίνιο. Ο Βραζιλιάνος φορ βρήκε χώρο εκτός περιοχής και γλιστρώντας έπιασε ένα τρομερό συρτό σουτ την ώρα που γλιστρούσε για να στείλει την μπάλα – η οποία αναπήδησε – στην αριστερή γωνία του Μούσο που δεν μπορούσε να κάνει τίποτα!

Το συγκεκριμένο γκολ έδωσε ακόμα μεγαλύτερο θάρρος στον Ολυμπιακό που συνέχισε να βγαίνει επιθετικά στην μπάλα και να φτάνει μια ανάσα από το δεύτερο γκολ στη μεγαλύτερη ευκαιρία του στο ματς μετά το 0-1.

Ο Ονιεκούρου στο 34′ βρήκε τον χώρο και ντρίμπλαρε τον Τολόι αλλά απέναντι στον Μούσο το πλασέ που επιχείρησε ήταν πολύ κακό με αποτέλεσμα η μπάλα να φύγει άουτ. Ο Νιγηριανός παρότι τακτικά βοήθησε αρκετά, στην επίθεση έκανε κακές επιλογές και σπατάλησε ευκαιρίες για αντεπιθέσεις υπό πολύ καλές προϋποθέσεις.

Η Αταλάντα κέρδιζε διαρκώς κόρνερ και συνολικά στον αέρα οι παίκτες της πήραν τις μάχες, δίχως να καταφέρνουν να ευστοχήσουν. Μετά το ημίχρονο, ο Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι έριξε στο ματς τον Κουπμάινερς και τον Μπογκά για να βελτιώσει την επιθετική λειτουργία της ομάδας του και δικαιώθηκε απόλυτα από τα όσα ακολούθησαν.

Οι γηπεδούχοι είχαν ένα πολύ καλό διάστημα κρατώντας χαμηλά τον Ολυμπιακό και πιέζοντας από τα αριστερά βλέποντας πως οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν τρόπο να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους από εκεί. Πολλές προσπάθειες κατέληγαν κόρνερ και η αδυναμία των Ερυθρολεύκων να απομακρύνουν με κεφαλιές, τιμωρήθηκε με δύο πανομοιότυπα γκολ σε διάστημα δύο λεπτών (61′, 63′).

Και στις δύο περιπτώσεις ο παίκτης που βρήκε δίχτυα ήταν ο Τζιμσίτι. Πρώτα στο 61′ από την εκτέλεση κόρνερ του Κουπμάινερς, ο στόπερ της ιταλικής ομάδας με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Βάτσλικ ενώ δύο λεπτά αργότερα από το μπέρδεμα στην άμυνα και τις κακές απομακρύνσεις πάλι ο Αλβανός αμυντικός έκανε το 2-1.

Οι δύο στιγμές αδράνειας αλλά και η συνολική αδυναμία του Ολυμπιακού όχι μόνο να κρατήσει την μπάλα, αλλά και να περιορίσει την απειλή των γηπεδούχων από τα αριστερά (η Αταλάντα έπαιζε αποκλειστικά από εκεί) και συγχρόνως να απορροφήσει την πίεση που δέχθηκε στα κόρνερ.

Σε κανονική ροή αγώνα οι Μπεργκαμάσκι είχαν ελάχιστες καλές στιγμές – όπως ένα σουτ του Μπογκά που έδιωξε εντυπωσιακά ο Βατσλίκ – ενώ μετά το 2-1 οι αλλαγές του Γκασπερίνι ουσιαστικά δεν βοήθησαν την ομάδα του να διατηρήσει τον ίδιο ρυθμό. Ο Ολυμπιακός επανέφερε το παιχνίδι στα μέτρα του με την είσοδο του Μαντί Καμαρά και του Ελ Αραμπί, για λίγο δεν βρήκε δεύτερο γκολ (έχασε το κοντρόλ ο Αγκιμπού Καμαρά στην πάσα του Μαντί) και προσαρμόστηκε στο σημείο που τον χτύπησε η Αταλάντα.

Ουσιαστικά μπορεί το εκτός έδρας γκολ να μη μετρά πια, όμως οι Ερυθρόλευκοι σε μεγάλο βαθμό ήλεγξαν το ματς και έκαναν καλή εμφάνιση απέναντι σε μια ομάδα που έβγαλε την… πίστη της Γιουβέντους.

Διαιτητής: Σέρερ (ΕΛΒ)

Κίτρινες: Πάσαλιτς, Ντεμιράλ, Πετσέλα / Παπασταθόπουλος

ΑΤΑΛΑΝΤΑ (Γκασπερίνι): Μούσο, Τολόι, Τζιμσίτι, Ντεμιράλ, Ντε Ρουν (72′ Φρόιλερ), Πεσίνα (46′ Κουπμάινερς), Μέλε (87′ Χάτεμπουρ), Πετσέλα, Μαλινόβσκι (65′ Μιχάιλα), Πάσαλιτς, Μουριέλ (46′ Μπογκά)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μαρτίνς): Βατσλίκ, Λαλά, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Σισέ, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά (85′ Μπουχαλάκης), Α. Καμαρά, Μασούρας (64′ Μ. Καμαρά), Ονιεκούρου (85′ Ρόνι Λόπες), Τικίνιο (72′ Ελ Αραμπί)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς