17.8 C
Athens

Άρης – Ολυμπιακός 0-1: «Διπλό» και τέζα τα παπαγαλάκια!

Ο Πρωταθλητής Ελλάδας ταπείνωσε την προπαγάνδα και πέρασε... αέρα από τη Θεσσαλονίκη, επικρατώντας του Άρη με 1-0 χάρη στο γκολ του Τικίνιο (55') και έχοντας τον κόσμο στο πλευρό του

Ο Πρωταθλητής Ολυμπιακός νίκησε τον Άρη με 1-0 στο «Κλεάνθης Βικελίδης», στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής των Play Offs της Super League, «εκτοξεύοντας» τη βαθμολογική διαφορά από τους διώκτες του. Μία εντεκάδα που δεν είχε παίξει ποτέ μαζί ξεφτίλισε την προπαγάνδα και «έκλεισε στόματα» ξανά.

Ο Ολυμπιακός παίζει για την ιστορία του και τα εκατομμύρια των οπαδών του. Παρά τις σαρωτικές αλλαγές σε βασικό σχήμα και αποστολή, ο Πρωταθλητής Ελλάδας απέδειξε το μέταλλό του, νικώντας τον Άρη με 1-0 εκτός έδρας. Έτσι, έφτασε τους 79 βαθμούς (24-7-2) έναντι 60 του 2ου ΠΑΟΚ, 55 του 3ου Παναθηναϊκού, 53 του 4ου Άρη και της 5ης ΑΕΚ.

Ο Θρύλος έβγαλε ενέργεια και διάθεση στο παιχνίδι του, με 6 Έλληνες παίκτες στην εντεκάδα, σκοράροντας το νικητήριο γκολ με τον Τικίνιο στο 55′. Ο Άρης τελείωσε το ματς χωρίς να δημιουργήσει κλασική ευκαιρία. Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε ως βασικός ο Πιερ Κούντε, ο οποίος ηγήθηκε στη μεσαία γραμμή, ενώ «βράχος» στην άμυνα ήταν ο αρχηγός Αβραάμ Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε συμμετοχή στη φάση του νικητήριου τέρματος. Η πιο βαριά φανέλα της Ελλάδας ξεφτίλισε ένα ολόκληρο σύστημα και την αισχρή προπαγάνδα.

O Ολυμπιακός είχε τη συμπαράσταση των οπαδών του στη Θεσσαλονίκη, όπως είχε συμβεί στο αντίστοιχο παιχνίδι του πρώτου γύρου της συγκεκριμένης διαδικασίας στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (13/3, 2-1), όταν είχαν δώσει το «παρών» οπαδοί του Άρη. Μάλιστα, οι οπαδοί των Ερυθρόλευκων ανάρτησαν και ένα πανό που έγραφε: «Ναι στις μετακινήσεις οπαδών». Επίσης, ανέβηκε και δεύτερο πανό για τον αδικοχαμένο φίλαθλο του Άρη, Άλκη Καμπανό. «Άλκης παρών, 19 ετών».

Ο αγώνας

Ο Χερμάν Μπούργος παρέταξε τον Άρη με σύστημα 4-4-2. Ο Κούεστα ήταν ο τερματοφύλακας. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, έπαιξαν οι Σούντγκρεν, Φαμπιάνο, Μπράμπετς και Εμπακατά. Οι Ντουκουρέ και Ματίγια ήταν οι δύο κεντρικοί μέσοι, με τον Ιτούρμπε δεξιά και τον Ματέο Γκαρσία αριστερά στη μεσοεπιθετική γραμμή, με τους Μαντσίνι και Πάλμα ως δίδυμο στην επίθεση.

O Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με διάταξη 4-2-3-1 και δέκα νέα πρόσωπα συγκριτικά με τον τελευταίο αγώνα απέναντι στον ΠΑΟΚ, στην Τούμπα (4/5, 1-2), όπου κατακτήθηκε μαθηματικά το τρίτο συνεχόμενο και 47ο Πρωτάθλημα στην ιστορία του συλλόγου. Μόνο ο Τικίνιο κράτησε τη θέση του στην κορυφή της επίθεσης.

Την εστία υπερασπίστηκε ο Τζολάκης. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Ανδρούτσος, Παπαδόπουλος, Μπαγκαλιάνης και Κίτσος. Οι Κανέ και Κούντε αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Ο Βρουσάι κάλυψε τη δεξιά πτέρυγα της μεσοεπιθετικής γραμμής, ο Φαντιγκά την αριστερή και ο Καρβάλιο αγωνίστηκε σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Ελ Αραμπί, ο οποίος έπαιξε στην κορυφή της επίθεσης.

Στον πάγκο του Ολυμπιακού κάθισαν οι Κρίστινσον, Κινκουέ, Μπουχαλάκης, Λόπες, Ελ Αραμπί, Αγκιμπού Καμαρά, Βαλμπουενά, Καρμπόβνικ και Σουρλής. Ο κόουτς Μαρτίνς είχε συμπεριλάβει 23 παίκτες στην αποστολή και πριν από τη σέντρα απέκλεισε τον τρίτο τερματοφύλακα Καραργύρη και τους Ξενιτίδη και Μαρίνο.

Η εναλλακτική εντεκάδα των φιλοξενούμενων ήταν αποδοτική. Παίκτες χωρίς μεγάλο χρόνο συμμετοχής εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο με διάθεση και ένταση. Η ομάδα είχε τον έλεγχο και τη μεγαλύτερη ευκαιρία στο πρώτο ημίωρο. Ο Άρης μέτρησε την πρώτη τελική προσπάθεια στο ματς, όταν ο Ματίγια εκτέλεσε φάουλ στο 8′, η μπάλα έφτασε στον Πάλμα, ο οποίος ελίχθηκε από αριστερά στην περιοχή και σούταρε, με τον Ανδρούτσο να βάζει την κόντρα και τους γηπεδούχους να κερδίζουν κόρνερ.

Στο 10′, ήταν η σειρά του Ολυμπιακού να απειλήσει, με τον Κούντε να σουτάρει με δύναμη από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής, την μπάλα να κοντράρει στον Ματίγια να καταλήγει κόρνερ, δίπλα από το δεξί δοκάρι της εστίας του Κουέστα. Στο 13′, όμως, οι Πρωταθλητές Ελλάδας «άγγιξαν» το γκολ. Σε αντεπίθεση, ο Βρουσάι τροφοδότησε τον Τικίνιο με εκπληκτική βαθιά μπαλιά στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός βρέθηκε απέναντι από τον Κουέστα, αλλά σε θέση μέσα δεξιά και υπό πίεση αμυνόμενου, σουτάροντας με το δεξί μέσα από την περιοχή. Ο Ισπανός τερματοφύλακας απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ.

Το παιχνίδι είχε ρυθμό, αλλά όχι ιδιαίτερες φάσεις. Ένα μακρινό σουτ του Ιτούρμπε στο 24′ δεν ανησύχησε τον Τζολάκη, ο οποίος μπλόκαρε με άνεση. Ο Ολυμπιακός είχε κρατήσει τον Άρη μακριά από την εστία του Έλληνα τερματοφύλακα, σε ένα ισορροπημένο ματς στη Θεσσαλονίκη. Στο 36′, ο Τζολάκης μπλόκαρε την κεφαλιά του Ντουκουρέ στο πρώτο δοκάρι ύστερα από εκτέλεση κόρνερ και φάση διαρκείας. Στο 45′, ο Άρης συνδυάστηκε άψογα και ο Μαντσίνι σούταρε εντός περιοχής από δεξιά, ο Τζολάκης απέκρουσε και ο Ανδρούτσος απομάκρυνε την μπάλα.

Η ομάδα του Μαρτίνς είχε να απειλήσει από το 13ο λεπτό και το 0-0 στο πρώτο ημίχρονο ήταν δίκαιο. Ήταν ξεκάθαρο πως αυτή η εντεκάδα έπαιζε για πρώτη φορά σε επίσημο ματς και ήταν αδύνατο να έχει συνοχή στο παιχνίδι της. Ο Ολυμπιακός είχε υπέρ του το ποσοστό κατοχή μπάλας (46%-54%) και ο Άρης περισσότερες τελικές προσπάθειες (έξι εναντίον τριών).

Οι γηπεδούχοι μπήκαν στο δεύτερο ημίχρονο με προφανή σκοπό να πιέσουν περισσότερο, καθώς είχαν με το μέρος τους το βαθμολογικό κίνητρο. Οι Πειραιώτες είχαν οπισθοχωρήσει και περίμεναν τον αντίπαλο στο μισό γήπεδο, θέλοντας να κερδίσουν την μπάλα και να βγουν σε αντεπίθεση.

Στην πρώτη ευκαιρία στο δεύτερο μέρος, ο Ολυμπιακός πήρε προβάδισμα στο σκορ! Μέσω στατικής φάσης. Στο 55′, ο Κούντε εκτέλεσε φάουλ (που κέρδισε ο ίδιος) από αριστερά, ο Αβραάμ πήρε την καρφωτή κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι (βγαίνοντας στην πλάτη του Μπράμπετς) και ο Κουέστα απέκρουσε. Ωστόσο, ο Τικίνιο πήρε το… ριμπάουντ και με δεξί σουτ από το ύψος της μικρής περιοχής έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Στο 56′, ο Εντιαγέ πήρε τη θέση του Πάλμα. Ο Άρης «σοκαρίστηκε» από την τροπή που πήρε ο αγώνας. Οι Θεσσαλονικείς άρχισαν να παίζουν άναρχα και να κάνουν βιαστικές κινήσεις πάνω στο χορτάρι. Ο Ολυμπιακός ήταν στιβαρός μεσοαμυντικά και δεν κινδύνευε. Στο 66′, ο Μπρούνο Γκάμα αντικατέστησε τον Ματέο Γκαρσία.

Η πρώτη κίνηση του Μαρτίνς από τον πάγκο καταγράφηκε στο 68′, με τον Βαλμπουενά να παίρνει τη θέση του Φαντιγκά, ο οποίος δοκίμασε τρεις-τέσσερις «πιρουέτες» με την μπάλα σε αυτό το παιχνίδι, δείχνοντας ότι έχει καλή επαφή μαζί της. Ο Άρης έψαχνε ακόμα την πρώτη καθαρή ευκαιρία του στην αναμέτρηση. Στο 72′, οι Ερυθρόλευκοι συνεργάστηκαν άψογα, με τους Ανδρούτσο, Βαλμπουενά και Καρβάλιο να «κρύβουν» την μπάλα, με τον Κουέστα να διώχνει το γύρισμα του Πορτογάλου μεσοεπιθετικού από δεξιά.

Ο Κούντε ήταν πολύ καλός, παίζοντας ύστερα από πολύ καιρό ως βασικός. Στο 76′, ο Μάνος αντικατέστησε τον Μαντσίνι, ενώ στο 77′ ο Ολυμπιακός έκανε διπλή αλλαγή: ο Ελ Αραμπί πήρε τη θέση του Τικίνιο και ο «ξεχασμένος» Καρμπόβνικ του Κίτσου. Ο Άρης είχε εντείνει την πίεση, αλλά φάσεις δεν «έβγαζε». Στο 82′, ο Σουρλής αντικατέστησε τον Καρβάλιο. Οι Θεσσαλονικείς είχαν φτάσει τα 8 κόρνερ.

Οι Πειραιώτες είχαν τις προϋποθέσεις για να πετύχουν δεύτερο γκολ, καθώς ο Άρης είχε ανεβάσει τις γραμμές του και υπήρχαν χώροι, αλλά λόγω της επιπολαιότητας στην τελική απόφαση δεν καταγράφηκαν ευκαιρίες, εκτός από το αριστερό σουτ του Βρουσάι στο 90′ εντός περιοχής (έπειτα από αντεπίθεση), με τον Κουέστα να αποκρούει και να μπλοκάρει με διπλή προσπάθεια. Τέσσερα ήταν τα λεπτά των καθυστερήσεων. Έστω και έτσι, όμως, ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη με τα «δεύτερα» και σκορ 1-0, κλείνοντας για μία ακόμα φορά «στόματα».

ΑΡΗΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1

Γήπεδο: «Κλεάνθης Βικελίδης»

ΓΚΟΛ: 55′ Τικίνιο

Διαιτητής: Βασίλειος Φωτιάς (ΕΠΣ Πέλλας)
Βοηθοί: Ράινχαρντ Μπουξμπάουμ (ΕΠΣ Ανατολικής Αττικής), Ανδρέας Μεϊντανάς (ΕΠΣ Αχαΐας)
Τέταρτος: Γεώργιος Τζοβάρας (ΕΠΣ Φθιώτιδας)
Διαιτητής VAR: Γκεόργκι Ντιμιτρόβ (Βουλγαρία)
Διαιτητής AVAR: Τρύφωνας Πετρόπουλος (ΕΠΣ Αρκαδίας)

Κίτρινες κάρτες: 33′ Εμπακατά / 60′ Κανέ

Άρης (Μπούργος): Κουέστα, Εμπακατά, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Σούντγκρεν, Ντουκουρέ, Ματίγια, Ιτούρμπε, Γκαρσία (66′ Μπρούνο Γκάμα), Μαντσίνι (76′ Μάνος), Πάλμα (56′ Εντιαγέ).

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Τζολάκης, Ανδρούτσος, Παπαδόπουλος, Μπαγκαλιάνης, Κίτσος (77′ Καρμπόβνικ), Κανέ, Κούντε, Βρουσάι, Καρβάλιο (82′ Σουρλής), Τικίνιο (77′ Ελ Αραμπί), Φαντιγκά (68′ Βαλμπουενά).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς