19.9 C
Athens

Αλμπέρτο Τζουλιάνι: Ένας αληθινός νικητής, φτιαγμένος για προκλήσεις

Ο Ανδρέας Καταχανάς γράφει για την πορεία και τη φιλοσοφία του Ιταλού προπονητή αλλά και για τη συνταγή... Σλοβενίας που θα κοιτάξει να εφαρμόσει στον Ολυμπιακό

Πολλές φορές το τάιμινγκ φαντάζει απαγορευτικό. Κάποιες άλλες, με έναν περίεργο τρόπο, τα πάντα συνωμοτούν για να πραγματοποιηθεί κάτι που υπό άλλες συνθήκες θα έμοιαζε αδιανόητο. Ακόμα και τώρα είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πως ο σπουδαίος Αλμπέρτο Τζουλιάνι έρχεται να δουλέψει στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό.

Οι συγκυρίες έπαιξαν τον ρόλο τους. Ο Ιταλός είχε συμβόλαιο με τη Ρεσόβια αλλά η λύση της συνεργασίας των δύο πλευρών έφερε τον έμπειρο προπονητή στο ερυθρόλευκο στόχαστρο. Όσο κι αν ο Ολυμπιακός έχει τον τρόπο να προσεγγίζει τέτοια ονόματα, μια τέτοια περίπτωση ειδικά στα μέσα της σεζόν γίνεται ακόμα δυσκολότερη.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΕΝΚ 

Όπως σας είχαμε μεταφέρει εδώ και μέρες, ο δίαυλος επικοινωνίας άνοιξε και ο Τζουλιάνι φρόντισε να τον κρατήσει ανοιχτό: Όχι μόνο γιατί του αρέσουν οι προκλήσεις όπως είπε στις πρώτες του δηλώσεις, αλλά και γιατί παρότι το ελληνικό δεν είναι το πιο δυνατό πρωτάθλημα που έχει συναντήσει, έχει εξαιρετικές συστάσεις για τον Ολυμπιακό και τη δυναμική του. Άνθρωποι του συλλόγου αλλά και ο Άλεν Παγένκ φρόντισαν να του ενισχύσουν την ήδη πολύ εικόνα που είχε σχηματίσει.

Οι επιλογές της καριέρας του δείχνουν έναν άκρως συναισθηματικό προπονητή που δίνει βάρος στις σχέσεις που χτίζει με τους παίκτες του αλλά και στο δέσιμο που χτίζει με τον εκάστοτε σύλλογο και τους φιλάθλους. Με τον Παγένκ γνωρίζονται μια 15ετία, μαζί πανηγύρισαν πρωτάθλημα στην Ιταλία και τα τελευταία καλοκαίρια τα περνούν παρέα στην εκπληκτική εθνική Σλοβενίας σαρώνοντας σε μεγάλα τουρνουά.

Η ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΕΓΙΝΕ ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚ-ΑΜΥΝΑ

Η συγκεκριμένη πρόκληση ήταν ίσως και αυτή που τον απογείωσε ακόμα περισσότερο ως προπονητή. Μια ομάδα χωρίς τους σούπερ αστέρες όπως άλλες εθνικές (Ιταλία, Πολωνία, Ρωσία) έφτασε να βρίσκεται στην 7η θέση του παγκόσμιου ράνκινγκ με δύο ασημένια μετάλλια στα δύο τελευταία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αποκλείοντας υπερδυνάμεις.

Το μυστικό ήταν και αυτό που θα προσπαθήσει να φέρει στον Ολυμπιακό: Άμυνα, άμυνα, άμυνα. «Αυτό δουλεύουμε στις προπονήσεις περισσότερο. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο του παιχνιδιού που μπορεί να δώσει στην ομάδα ένα τεράστιο πλεονέκτημα και να μειώσει την ενέργεια των αντιπάλων. Μπορεί η ισορροπία να είναι σημαντική, αλλά η άμυνα σου δίνει δεύτερες επιθέσεις», έχει αναφέρει σε μια από τις εξαιρετικές συνεντεύξεις του. Για αυτό και δεν στέκεται μόνο στα ονόματα των παικτών, αλλά στη δουλειά που ρίχνουν στο τάραφλεξ. Και είναι βέβαιο πως ο Ιταλός ετοιμάζεται για σκληρές προπονήσεις ζητώντας πειθαρχία από όλους.

ΕΧΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ

Ο Τζουλιάνι πρωτίστως θα αξιολογήσει το υλικό, πριν προχωρήσει σε κάποια αλλαγή και θα κοιτάξει να δουλέψει με αυτούς που θα υπηρετήσουν καλύτερα το πλάνο του.

Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα ανταποκριθούν οι δύο πασαδόροι, πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα στην πρώτη μπάλα και πώς θα εμφανιστούν τόσο ο Παγένκ (που η λογική λέει πως θα ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή του) όσο και ο Πέριτς. Μην ξεχνάμε πως ο Σέρβος αποτελεί ένα από τα πολύ μεγάλα ταλέντα στη χώρα του και ο Ιταλός προπονητής έχει δουλέψει με τέτοιους αθλητές για να τους αναδείξει.

Το ότι οι παίκτες χρειάζονταν δεδομένα ένα ηλεκτροσόκ ήταν προφανές στη Ρόδο που κόντρα στον Φοίνικα έκλεισαν το ματς με μόνο ένα μπλοκ. Χωρίς αυτό να μειώνει τα όσα πέτυχε την περασμένη σεζόν ο Δημήτρης Καζάζης υπό δύσκολες συνθήκες (κορωνοϊός, νοσηλείες κλπ), έπειτα από ένα σημείο σε αυτό το πρώτο κομμάτι της χρονιάς ήταν αναγκαίο να βρεθεί κάποιος που θα εμπνεύσει περισσότερο τους αθλητές.

Η συνεργασία έκανε τον κύκλο της και παρά τις – κοινώς παραδεκτές – ανορθογραφίες στο ρόστερ (απουσία ηγέτη όπως ήταν πέρυσι ο Φρομ, προβλήματα στην υποδοχή, κακό μπλοκ, μέτρια εικόνα των παικτών) ο Ιταλός καλείται να βγάλει τον καλύτερο εαυτό των παικτών ώστε εκτός από τα αποτελέσματα στα ντέρμπι (τα οποία πριν την τελική φάση του πρωταθλήματος είναι εκτός έδρας) ο Ολυμπιακός να παίξει και ωραίο βόλεϊ με μαέστρο έναν άνθρωπο που γουστάρει πολύ τη δουλειά του (μια ματιά στους προσωπικούς του λογαριασμούς θα σας πείσει για αυτό).

ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Η μεγαλύτερη επιτυχία των Ερυθρόλευκων είναι πως κατάφεραν να φέρουν έναν από τους κορυφαίους προπονητές στον κόσμο σε τέτοια χρονική συγκυρία και μάλιστα στα μισά της χρονιάς. Έναν κόουτς που έχει δουλέψει σε κορυφαία πρωταθλήματα (μόνο η Ρωσία του έχει ξεφύγει προς το παρόν), που έχει ήδη επιδείξει τρομερό έργο σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως πρόκειται για τον κορυφαίο ξένο της τελευταίας δεκαετίας (τουλάχιστον) που έρχεται να δουλέψει στη χώρα και μάλιστα ενώ ήδη έχει όνομα: Δεν είναι ότι ο Ολυμπιακός θα αποτελέσει σκαλοπάτι του για κάτι καλύτερο όπως συνέβη σε περιπτώσεις άλλων ξένων. Μπορεί αν δουλέψει απλά όπου θέλει. Ήθελε τους Ερυθρόλευκους και ήρθε.

Θυμίζουμε άλλωστε πως τα συμβόλαια που έχουν τέτοιοι προπονητές είναι υψηλότατα και για αυτό βρίσκονται σε χώρες που το βόλεϊ βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις, με γεμάτα γήπεδα και επιτυχίες σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια τουρνουά.

ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

Και σε περίπτωση που κάποιος αναρωτηθεί πώς γίνεται να μην ευδοκίμησε η συνεργασία του με τη Ρεσόβια, έχουμε την απάντηση τουλάχιστον από τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε από την Πολωνία καθώς και τις αναμετρήσεις που είδαμε.

Πολλά από τα φετινά αποτελέσματα της πρώην ομάδας του Τζουλιάνι στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα δεν ήταν επιθυμητά κυρίως γιατί οι ακραίοι δεν κατάφεραν να υποστηρίξουν το πλάνο του.

Δεν υπήρξε σταθερή υποδοχή και από τη θέση «4» ήταν μεγάλη η αδυναμία να τελειώσουν τις ψηλές μπάλες. Παράλληλα, ο Τζίζγκα δεν έπαιζε αρκετά με τον Μουζάι στη διαγώνιο και η Ρεσόβια έγινε μονοδιάστατη, με τον Ιταλό όσο κι αν το προσπαθούσε μέσα από τις προπονήσεις, να μη βρίσκει τη λύση.

Η αλήθεια είναι πως στην Πολωνία οι ομάδες (τρανό παράδειγμα η Γιαστρέμπσκι) αλλάζουν σαν τα πουκάμισα τους προπονητές στον πάγκο τους όταν δεν έρχονται τα αποτελέσματα: Κι αυτό είναι μέγα λάθος που δεν αντικατοπτρίζει τη δυναμική του πρωταθλήματος. Ιταλία και Ρωσία – ακόμα και Τουρκία – η προσέγγιση είναι διαφορετική.

Η Ρεσόβια του έδωσε τα κλειδιά ως το 2024 (συμβόλαια που δεν βλέπεις συχνά στην αγορά του βόλεϊ) αλλά οι άνθρωποί της πλέον ενδιαφέρονταν για τα αποτελέσματα καθώς είχαν προχωρήσει σε πολύ σημαντικές προσθήκες στο ρόστερ. Η κλεψύδρα άδειασε.

Ας μην ξεχνάμε όμως αυτό που έχει πει ο θρυλικός Χούλιο Βελάσκο: «Κάποιες φορές οι ασθενείς των κορυφαίων γιατρών πεθαίνουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι συγκεκριμένοι γιατροί είναι κακοί».

Κάπως έτσι συμβαίνει και στις συνεργασίες προπονητών-συλλόγων. Άλλοτε πετυχαίνουν, άλλοτε όχι. Άλλες φορές πανηγυρίζεις τίτλους, άλλες απομακρύνεσαι νωρίτερα. Φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

Το βέβαιο είναι πως ο Ολυμπιακός έχει πια στον πάγκο του έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλά από πρωταθλητισμό, υψηλές απαιτήσεις, πίεση για αποτελέσματα, καλό βόλεϊ και φέρνει μια άλλη κουλτούρα. Το αν αυτή η συνεργασία των δύο πλευρών θα στεφθεί από επιτυχία (όπως τουλάχιστον λέει η θεωρία) θα φανεί σε βάθος χρόνου και θα το δείξει καθαρά και μόνο το τάραφλεξ.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Παραιτήθηκαν από το κυβερνητικό σχήμα οι Σταύρος Παπασταύρου και Άγγελος Μπρατάκος

Ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους

Μπαλτάκος: Αν δεν έρθουν τα πάνω κάτω, ο τελικός Κυπέλλου θα γίνει στον Βόλο χωρίς κόσμο

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ επιβεβαίωσε πως ο τελικός Κυπέλλου θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών και αποκάλυψε ότι απόφαση για το μέλλον του Γκουστάβο Πογέτ θα παρθεί την επόμενη εβδομάδα

Αναβλήθηκε το Παναθηναϊκός – Προμηθέας ελέω του… ΑΕΚ – Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο!

Η ΕΛΑΣ ζήτησε την αναβολή του Παναθηναϊκός - Προμηθέας στην Basket League υπό τον φόβο επεισοδίων, καθώς την ίδια ημέρα διεξάγεται το ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό στο ποδόσφαιρο - Έκανε αμέσως δεκτό το σχετικό αίτημα αναβολής ο ΕΣΑΚΕ