Θέλει κότσια, αντοχές και ένα μεγάλο ταρακούνημα σε όλα τα επίπεδα για να φτάσεις από την προτελευταία θέση στα τέλη Δεκεμβρίου στην 15η στη La Liga και μάλιστα στο +7 από την επικίνδυνη ζώνη όντας αήττητος σε πέντε σερί ματς και με τελευταίο σου «θύμα» τη Ρεάλ μέσα στη Μαδρίτη μετά από 17 χρόνια.
Αυτά τα κότσια… βρήκε ο Κάρλος Κορμπεράν, ο άνθρωπος που αναγέννησε τη Βαλένθια, της έδωσε νέο όραμα και ανανεωμένη ποδοσφαιρική ταυτότητα μέσα σε μόλις 3,5 μήνες. Και συνεχίζει.
Ο άλλοτε τεχνικός του Ολυμπιακού, που πέρασε και δεν ακούμπησε από τον Πειραιά αφού τα αποτελέσματα ήταν τέτοια που δεν τον «σήκωνε» το κλίμα στον Πειραιά, βάζει φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα του στη διαφαινόμενη σωτηρία των Νυχτερίδων, που μετά το ιστορικό «διπλό» στο Μπερναμπέου επί της Ρεάλ και μάλιστα με επικό τρόπο (γκολ στο 95′) έχουν φτερά στα πόδια ενόψει της συνέχειας στη La Liga. Ο στόχος της παραμονής δεν έχει εξασφαλιστεί αλλά όσο συνεχίζει να εμπιστεύεται το καλοδουλεμένο και προσεγμένο πλάνο του προπονητή της, ίσα που προλαβαίνει και την… Ευρώπη!
Ο Κορμπεράν δεν άλλαξε τη φιλοσοφία του, δεν είναι από τους προπονητές που προσαρμόζονται εύκολα κι αυτό ήταν κάτι που τού στοίχισε στον Ολυμπιακό. Στη Βαλένθια, από τις 25 Δεκεμβρίου του 2024 που ανέλαβε μέχρι και σήμερα, κάνει αυτά που είδαμε από την πορεία του τόσο στην Championship όσο και στον Ολυμπιακό ως ένα σημείο καθότι το δείγμα ήταν μικρό και απαγορευτικό για συμπεράσματα.
Πάντως, αν κάτι τον χαρακτηρίζει απόλυτα είναι η επιμονή του στο πλάνο που ο ίδιος χτίζει, μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα για την εφαρμογή του. Η αγαπημένη του τριάδα στην άμυνα πήγε… στράφι στη Βαλένθια γιατί απλούστατα δεν τραβούσε. Πήγε με 5άδα στην άμυνα στο Μπερναμπέου και πήρε την ταυτότητα του Αντσελότι με το ψηλό πρέσινγκ και τις γρήγορες μεταβάσεις από την επίθεση στην άμυνα. Όταν έβαλε στο παιχνίδι και του φουλ μπακ (Άαρονς – Βάσκεθ) μπέρδεψε τόσο τη Βασίλισσα που άλλα 45 λεπτά να είχε το ματς, δύσκολα θα ερχόταν η ισοφάριση.
Σε ό,τι αφορά το μεσοεπιθετικό κομμάτι οι οδηγίες και τα «πρέπει» του από τα χαφ είναι ξεκάθαρα. Κράτημα μπάλας, σωστές και άμεσες μεταβιβάσεις προς τον κεντρικό άξονα και γρήγορο παιχνίδι. Με λίγα λόγια, στυλ Γκουαρδιόλα δίχως να έχει τα «υλικά» της Σίτι. Τολμηρό και για πολλούς επικίνδυνο ρίσκο, αλλά στην Αγγλία -και την Ισπανία- τού βγήκε. Και πλέον θα το δοκιμάζει παντού κι ας έρχονται 7άρες από την Μπαρτσελόνα. Σε βάθος χρόνου, κερδισμένος θα βγει. Κι αυτός και η ομάδα του.
Ποδόσφαιρο κυριαρχίας με μία μία ιδιαίτερη αγάπη προς τον άξονα, από τον οποίο είδε τους παίκτες της Χάντερσφιλντ να δημιουργούν κατά μέσο όρο τις περισσότερες ευκαιρίες στη σεζόν απογείωσής του στο Νησί. Το αν θα μπει η μπάλα μέσα εξαρτάται κι από αυτόν που εκτελεί. Το νόημα και πάλι είναι αλλού.
Στα κύρια επιθετικά του τρικ είναι να φέρνει τους εξτρέμ κοντά στο φορ «χρησιμοποιώντας» τους σε πολλές περιπτώσεις ως «false 9» που λένε και οι Βρετανοί με σκοπό να γεμίσει τον άξονα και να απελευθερώσει σε ό,τι αφορά το πεδίο δράσης του, τον βασικό του στράικερ. Ο ένας για τον άλλο μέχρι να μπει η μπάλα στα δίχτυα. Δεν τον νοιάζει τόσο το πώς, όσο ο τρόπος. Βασική αρχή των Ισπανών τεχνικών. Κι αυτό τού έχει βγει στη Βαλένθια.
Ο Κορμπεράν καταφέρνει να παίρνει κάτι απ’ όλους και να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με μία ωριμότητα και μία ψυχραιμία θαρρείς και είναι όντως στην ηλικία του προπονητικού του ινδάλματος, Μαρσέλο Μπιέλσα, ενώ στην πραγματικότητα πριν λίγο καιρό «πάτησε» τα 41.