Γιοβάνοβιτς: Να κάνουμε υπερβάσεις για να αλλάξει το στάτους της εθνικής, καλό τεστ με μία κορυφαία ομάδα

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός μίλησε από το εμβληματικό Γουέμπλεϊ για το δύσκολο αλλά και απαραίτητο τεστ της εθνικής Ελλάδας κόντρα στην Αγγλία τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν υπερβάσεις για να αλλάξει ξανά το στάτους της ομάδας

Η εθνική Ελλάδας δοκιμάζεται στο Γουέμπλεϊ το βράδυ της Πέμπτης (10/10) στα πλαίσια της τρίτης αγωνιστικής του Nations League απέναντι στην Αγγλία.

Πρόκειται για το πρώτο πολύ απαιτητικό τεστ της «γαλανόλευκης» επί εποχής Ιβάν Γιοβάνοβιτς, με τον Σέρβο ομοσπονδιακό τεχνικό να στέκεται στη συνέντευξη Τύπου από την Αγγλία στο ότι πρόκειται για ένα καλό τεστ ώστε να δοκιμάσει η ομάδα τα όρια και τις αντοχές της κόντρα σε μία κορυφαία ομάδα, όπως είναι τα Τρία Λιοντάρια

Παράλληλα, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς επεσήμανε ότι σαν σύνολο θα πρέπει να κάνουν υπερβάσεις, όπως για παράδειγμα ένα θετικό αποτέλεσμα κόντρα στην Αγγλία, για να αλλάξει το στάτους της εθνικής ομάδας και αυτή να επιστρέψει στις μεγάλες επιτυχίες του παρελθόντος με φόντο την επιστροφή σε Μουντιάλ.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Σέρβος τεχνικός:

Για το Γουέμπλεϊ και το σολντ-άουτ: «Σίγουρα το Γουέμπλεϊ είναι ένα σύμβολο του ποδοσφαίρου, έχει τεράστια αναγνώριση παγκοσμίως. Είναι πραγματικά ένα όμορφο στάδιο. Δεν έχουμε όμως την πολυτέλεια να το θαυμάσουμε γιατι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο παιχνίδι».

Για το αν αλλάζει κάτι στο σκεπτικό και την τακτική του: «Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αλλαγές στις Εθνικές Ομάδες, έχουμε λίγο χρόνο προπονήσεων. Περιμένω σε αυτό το παιχνίδι κάποια πράγματα που δεν λειτούργησαν καλά να βελτιωθούν. Να έχουμε πολύ καλύτερο παιχνίδι για να πάρουμε αποτέλεσμα. Δεν εξαρτάται από μας, αντιμετωπίζουμε μια ομάδα ποιοτική. Είναι ένα ενδιαφέρον παιχνίδι, ένα καλό τεστ για να δούμε πού βρισκόμαστε όταν αντιμετωπίζουμε μια κορυφαία ομάδα».

Για το τι θα πει στους παίκτες: «Σε εμάς τα πράγματα είναι απλά. Αν θέλουμε ως Εθνική να αλλάξουμε το στάτους που έχουμε θα πρέπει να υπερβάλλουμε τον εαυτό μας. Να κάνουμε κάποια αποτελέσματα παραπάνω από το επίπεδο που είμαστε. Να κάνουμε υπερβάσεις.

Εξάλλου έχουμε παίκτες που παίζουν σε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, έχουμε και εγωισμό. Ως προπονητής ζητάς το μάξιμουμ των δυνατοτήτων από τους παίκτες του. Πρέπει να αποφύγεις λαθη που ενδεχομένως σε άλλα παιχνίδια να μην κόστιζαν. Πρέπει να έχουμε ποιότητα και στο διάστημα που έχουμε την μπάλα στα πόδια.

Είναι καλή πρόκληση και έτσι το αντιμετωπίζω. Με όλη την ελευθερία που μας δίνει το ποδόσφαιρο να εκφραστούμε σε ένα εκπληκτικό στάδιο και μια ατμόσφαιρα που μακάρι να μπορούμε να τη ζούμε σε καθημερινή βάση».

Για την Αγγλία: «Ο Σαουθγκειτ έχει κάνει μεγάλα πράγματα για το αγγλικό ποδόσφαιρο. Ο Κάρλσεϊ έχει αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού της Αγγλίας, έχει μεγαλύτερη κατοχή, οι παίκτες έχουν πιο ελεύθερες θέσεις τακτικά. Βασίζεται στην ποιότητα των παικτών που παίζουν στα άκρα. Και στα δύο ματς ήταν πολύ επιβλητική και μου άρεσε ο τρόπος παιχνιδιού του».

Για το πώς θα αντιμετωπίσει την Αγγλία: «Κανένας προπονητής δεν μπορεί να έρχεται σε αυτά τα παιχνίδια και να σκέφτεται μόνο τον αντίπαλο. Σκεφτόμαστε πως πρέπει είμαστε καλοί στο γήπεδο, να προκαλέσουμε τον εαυτό μας. Να είμαστε ανταγωνιστικοί στα πάντα, σε επίθεση και άμυνα. Να έχουμε καλές θέσεις και καλή κυκλοφορία. Να αναγκάσουμε την Αγγλία να σκέφτεται και αυτή ανασταλτικά.

Είναι πολλά τα θέματα που συζητάμε και μέσα από τη συζήτηση και λιγότερο από την προπόνηση πρέπει να επιμένουμε σε κάποια ποδοσφαιρικά πράγματα. Δύσκολα μπορώ να αλλάξω τον τρόπο σκέψης μου ως προπονητής για τον τρόπο που μου αρέσει να παίζουν οι ομάδες μου. Στην Εθνική είναι πιο δύσκολα λόγω χρόνου αλλά έχουμε ποιότητα. Ξέρω τον Έλληνα παίκτη και τη διάθεσή του να πετύχει κάτι περισσότερο».

Για το εάν οι 4300 Έλληνες οπαδοί προσθέτουν πίεση: «Δεν έχω χρόνο να το σκεφτώ, σίγουρα είμαι χαρούμενος για αυτό. Δεν είναι βάρος, είναι κάτι που δίνει πολύ μεγαλύτερο κίνητρο σε όλους μας να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Και δεν με εκπλήσσει γιατί ξέρω ότι οι Έλληνες αγαπούν το ποδόσφαιρο. Το είδαμε και με την Φινλανδία ελπίζω να είναι το ίδιο και με την Αγγλία τον Νοέμβριο.

Από εμάς εξαρτώνται τα περισσότερα και εμείς πρέπει να δώσουμε το έναυσμα στον κόσμο να μας ακολουθήσει και να είναι μαζί μας. Τα 10 χρόνια που δεν έχουμε πάει σε μεγάλη διοργάνωση παίζουν ρόλο αλλά για τον Έλληνα όταν τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο θα έχουμε μεγάλη στήριξη. Υπάρχουν νέοι Έλληνες παίκτες, μια γενιά παικτώ που αξίζουν λίγο μεγαλύτερη στήριξη για τα χρόνια που έχουν μπροστά τους να πετύχουν με την Εθνική».

Για τις καλές εμφανίσεις τα προηγούμενα χρόνια με μεγάλες ομάδες: «Ο οδηγός μας είναι αυτά που είχαμε κάνει στα δύο προηγούμενα ματς και πόσο μπορούμε να τα βελτιώσουμε. Είχαμε περιόδους που είμασταν καλοί και που δεν είμασταν. Κάθε παιχνίδι έχει διαφορετικές απαιτήσεις. Κάθε παιχνίδι έχει τις ιδαιτερότητές του. Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια σε αυτά που κάνουμε με την μπάλα στα ποδια.

Όχι να είμαστε παθητικοί σε κάποιες φάσεις του παιχνιδιού. Σε παιχνίδια όπως αυτό με την Αγγλία θα πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος. Ο μόνος τρόπος να πετύχεις κάτι είναι να είσαι θετικός και να είσαι συγκεντρωμένος στον τρόπο παιχνιδιού σου όσο έχεις την μπάλα. Θα παίξει σπουδαίο ρόλο αυτό το παιχνίδι για την εξέλιξη του γκρουπ, για τη βαθμολογία. Να είμαστε πιο πρακτικοί, να κρίνουμε τον εαυτό μας πάνω στο παιχνίδι που έχουμε εδώ».

Για το στιλ παιχνιδιού της ομάδας: «Πρέπει να έχουμε ένα στιλ παιχνιδιού αναγνωρίσιμο. Επειδή δεν έχουμε προπονήσεις αλλά παιχνίδια και παιχνίδι με παιχνίδι να βελτιώνεται. Έχω πολλές απαιτήσεις γιατί είμαστε πειθαρχημένη ομάδα, ομάδα που θα παλέψει.

Το παιχνίδι με την μπάλα είναι αυτό που με ενδιαφέρει πάρα πολύ. Να πάρουμε καλές θέσεις, να κυκλοφορήσουμε, να θέλουμε να ρισκάρουμε, να εκμεταλλευτούμε τα θετικά μας στοιχεία. Αυτό θα μας δώσει αυτοπεποίοθηση να είμαστε ανταγωνιστικοί σε αυτό το επίπεδο».

Για το εάν το γεμάτο γήπεδο θα παίξει ρόλο: «Δεν το ξέρω. Θα είναι όμορφο. Θα είναι πραγματικά ποδοσφαιρικό, είναι ωραίο πράγμα. Πως θα λειτουργήσει θα το μάθουμε, ελπίζω να είναι θετικό. Η ικανότητα των παικτών θα κρίνει το παιχνίδι και όχι ο αριθμός των φιλάθλων.

Σίγουρα ότι μαζί μας θα είναι σολντ άουτ δείχνει ότι και η Αγγλία σκέφτεται σοβαρά το παιχνίδι για τους δικούς της λόγους. Είμαστε παρόντες σε ένα μεγάλο παιχνίδι και μακάρι να είμαστε σε πολλά τέτοια παιχνίδια για να βλέπουμε που βρισκόμαστε και να βελτιώνοτυμε τα λάθη μας».

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Το αντίο του Παναθηναϊκού στον Μπάλντοκ: «Οδύνη για τον αδόκητο χαμό του Τζορτζ μας»

Με λίγες λέξεις και μία ανακοίνωση που φανερώνει πένθος και οδύνη η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποχαιρέτησε τον Τζορτζ Μπάλντοκ που τόσο άδοξα και πρόωρα έφυγε από τη ζωή

Το συλλυπητήριο μήνυμα της ΕΠΟ για τον χαμό του Μπάλντοκ: «Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί ο ανθρώπινος πόνος, αντίο…»

Με λόγια που δύσκολα βγαίνουν και βαριά καρδιά από τον πόνο της απώλειας, η εθνική ομάδα - ΕΠΟ αποχαιρέτησε ένα «δικό της παιδί» που τόσο νωρίς έφυγε από τη ζωή

Σέφιλντ Γιουνάιτεντ για τον θάνατο του Μπάλντοκ: «Είμαστε σοκαρισμένοι και με μεγάλη θλίψη»

Το απόλυτο σοκ, η απόλυτη παγωμάρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο...

Συντετριμμένοι οι παίκτες της εθνικής για τον θάνατο του Μπάλντοκ, με μαύρα περιβραχιόνια κόντρα στην Αγγλία

Πένθιμο το κλίμα στις τάξεις της εθνικής ομάδας λόγω του ξαφνικού θανάτου του άλλοτε συμπαίκτη τους: Με μαύρα περιβραχιόνια θα αγωνιστούν απέναντι στην Αγγλία

Σοκ και παγωμάρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Πέθανε ο Τζορτζ Μπάλντοκ

Το απόλυτο σοκ, η απόλυτη παγωμάρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Ο Τζορτζ Μπάλντοκ, παίκτης του Παναθηναϊκού και της εθνικής Ελλάδας ανασύρθηκε νεκρός από την πισίνα του σπιτιού του, ήταν μόλις 31 ετών

Ολυμπιακός – Πρίμορατς 20-19 (πεν.): Τζωρτζάτος και Ζερδεβάς τού χάρισαν τη νίκη στην πρεμιέρα του LEN Champions League

Ο Τζωρτζάτος έδωσε το έναυσμα και ο Ζερδεβάς χάρισε τη νίκη στους Ερυθρόλευκους με σπουδαίες αποκρούσεις στα πέναλτι για να μπει η ομάδα του Κόλιανιν με το δεξί στη νέα σεζόν

Το αντίο του Παναθηναϊκού στον Μπάλντοκ: «Οδύνη για τον αδόκητο χαμό του Τζορτζ μας»

Με λίγες λέξεις και μία ανακοίνωση που φανερώνει πένθος και οδύνη η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποχαιρέτησε τον Τζορτζ Μπάλντοκ που τόσο άδοξα και πρόωρα έφυγε από τη ζωή

Το συλλυπητήριο μήνυμα της ΕΠΟ για τον χαμό του Μπάλντοκ: «Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί ο ανθρώπινος πόνος, αντίο…»

Με λόγια που δύσκολα βγαίνουν και βαριά καρδιά από τον πόνο της απώλειας, η εθνική ομάδα - ΕΠΟ αποχαιρέτησε ένα «δικό της παιδί» που τόσο νωρίς έφυγε από τη ζωή

Ηρακλής – Σζεκσζάρντ 34-111: Απίστευτος διασυρμός για τον Γηραιό στην πρεμιέρα του EuroCup Women

Ο Ηρακλής συνετρίβη ενώπιον του κοινού του στο Ιβανώφειο,...

Σέφιλντ Γιουνάιτεντ για τον θάνατο του Μπάλντοκ: «Είμαστε σοκαρισμένοι και με μεγάλη θλίψη»

Το απόλυτο σοκ, η απόλυτη παγωμάρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο...

Ο ελληνικός αθλητισμός θρηνεί: Τα συλλυπητήρια των ομάδων για τον θάνατο του Μπάλντοκ

Σοκ και θλίψη σκόρπισε στον ελληνικό αθλητισμό η είδηση του...

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός κατέθεσε αίτημα στη EuroLeague για ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μπάλντοκ

Σοκ και θλίψη σκόρπισε στο ελληνικό ποδόσφαιρο η είδηση του...