Ακόμα και τον πιο αφελή οπαδό στην Ελλάδα να ρωτήσεις, θα σου πει με βεβαιότητα ποιος κάνει το απόλυτο κουμάντο στο ποδόσφαιρο. Δεν είναι βεβαίως πρωτοφανές να έχει μια ομάδα το πάνω χέρι στα κέντρα κάποιων αποφάσεων. Οι ισχυροί εναλλάσσονται, οι συσχετισμοί μεταβάλλονται και ένα σύστημα που αναζητά πάντοτε «προστάτες», θα βρίσκει τον τρόπο να κάνει τη δουλειά του.
Το πρωτοφανές στην προκειμένη περίπτωση είναι πως εδώ και κάποια χρόνια όλα γίνονται απροκάλυπτα και με τρόπο τόσο χοντροκομμένο που παραπέμπει σε απολυταρχικά καθεστώτα. Σε βαθμό που να μη συζητάμε για παρασκήνιο πλέον, αφού μόνο οι κάμερες λείπουν την ώρα που κανονίζονται οι «δουλειές».
Σχεδόν σε όλα τα πρωταθλήματα του κόσμου υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν σκιές και παράπονα για τη διαιτησία. Από τριτοκοσμικές λίγκες όπως η δική μας μέχρι την Premier League, η κουβέντα για τις αποφάσεις των διαιτητών δεν θα σταματήσει ποτέ. Έχει μάλιστα γίνει πολύ μεγαλύτερη από τότε που το VAR μπήκε στην καθημερινότητα των οπαδών παγκοσμίως.
Η διαφορά των υπολοίπων πρωταθλημάτων με το ελληνικό είναι πως εδώ ξέρουμε τα πάντα από πριν. Είτε ο διαιτητής είναι Έλληνας είτε Ιταλός είτε Αιθίοπας, οι «οδηγίες» είναι συγκεκριμένες. Δεν είναι ανάγκη να γνωρίζει κάποιος ποιος τελεί υπό την προστασία ποιου για να κάνει τη σύνδεση. Επειδή όμως είπαμε ότι τα πάντα γίνονται απροκάλυπτα, όλα είναι πιο εύκολα και πιο ευδιάκριτα.
Τρία πράγματα δεν κρύβονται στη ζωή. Ο έρωτας, ο βήχας και οι προθέσεις ενός διαιτητή. Ας υποθέσουμε ότι ένας Γερμανός φίλαθλος, παντελώς άσχετος με την ελληνική πραγματικότητα, αποφάσιζε να δει το χθεσινό ΑΕΚ – Ολυμπιακός. Το λογικό συμπέρασμα που θα έβγαζε βλέποντας τις αποφάσεις του Αρτούρ Σοάρες Ντίας θα ήταν το προφανές: η αγωνία του Πορτογάλου να δώσει ό,τι μπορεί στους γηπεδούχους.
Πολλοί στέκονται στη φάση του «πέναλτι» που καταλόγισε στον Κίνι, ωστόσο δεν είναι αυτή που πρόδωσε τις προθέσεις του. Η αλήθεια είναι πως σε κανονική ροή και με γυμνό μάτι μπορεί εύκολα κάποιος να τσιμπήσει από το καραγκιοζιλίκι του Ρότα, ο οποίος όχι μόνο δεν ήρθε σε επαφή με τον αντίπαλό του, αλλά σφάδαζε κιόλας στο χόρτο για κάμποσα δευτερόλεπτα.
Ο Πορτογάλος έδειξε από το πρώτο λεπτό τις προθέσεις του στα «λοιπά σφυρίγματα», στέλνοντας από νωρίς το μήνυμα πως οι μεν πρέπει να ματώνουν για να πάρουν φάουλ και οι δε το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να πέφτουν στο έδαφος.
Η παροιμιώδης οικονομία που έκανε στις κάρτες (καθότι ακολουθεί ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για την ΑΕΚ και δεν έπρεπε να γίνει καμιά στραβή) φαινόταν πόσο καλά διαβασμένος μπήκε, αν και εκεί που εκτέθηκε πραγματικά ήταν στο παραλίγο 2-1 του Αραούχο. Το χέρι του Πινέδα ήταν ορατό από τη Δεκελείας, αλλά με κάποιον όχι και τόσο ανεξήγητο λόγο ο Αρτούρ Σοάρες Ντίας έκανε το κορόιδο.
Η μόνη ουσιαστική διαφορά σε σχέση με τις περυσινές εγκληματικές διαιτησίες των δυο Ιταλών (Μάσα στο Καραϊσκάκη και Μαριάνι στη Νέα Φιλαδέλφεια) ήταν ο VAR. Αν σε μια από τις δυο πιο κομβικές φάσεις του ματς έκανε το κορόιδο (όπως κατά κόρον συνέβη πέρυσι) o Μιγκέλ Ούγκο, η αλλοίωση αποτελέσματος θα ήταν δεδομένη. Αυτή που δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας ο Μαριάνι στο 1-3 της OPAP Arena, αλλά την ολοκλήρωσε μια χαρά ο Μάσα στο Καραϊσκάκη.
Ποιοι είναι οι βασικοί παραπονούμενοι της αγωνιστικής; Ο ΠΑΟΚ και ο Πανσερραϊκός. Κάνω ότι δεν βλέπω το πονηρό χαμόγελο στο πρόσωπό σας. Ο Λουτσέσκου είπε ξεκάθαρα πως ο Παπαπέτρου μπήκε στην Τούμπα για να φέρει «Χ», αν και αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές.
Ο Παπαπέτρου απλώς δεν ήθελε να νικήσει ο ΠΑΟΚ και το έδειξε στη φάση που ο Ντουκουρέ έκανε τον τερματοφύλακα δίχως να δει δεύτερη κίτρινη. Αν νικούσε ο Άρης πιθανότατα να μην υπήρχε κανένα πρόβλημα. Έτσι κι αλλιώς οι Κίτρινοι δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθούν φέτος για τη διαιτησία, όπως ξεκαθάρισε ο Θοδωρής Καρυπίδης πρόσφατα. Γιατί είναι τόσο σίγουρος ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Άρης; Ίσως επειδή κάποιοι του έδωσαν εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να χρειαστούν διαμαρτυρίες…
Ποιος άλλος διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη διαιτησία; Ο Πανσερραϊκός, ο οποίος έμεινε με 10 παίκτες με το σκορ στο 0-3. Ο διαιτητής Ματσούκας κλήθηκε στο μόνιτορ προκειμένου να βγάλει απευθείας κόκκινη στον Χάγεκ, ο οποίος όμως δεν ήταν τελευταίος παίκτης (υπάρχει άλλος αμυντικός των Σερραίων που καλύπτει και μάλιστα βρίσκεται εντός περιοχής). Ο Ματσούκας έδωσε και ένα πέναλτι στο τέλος του ημίχρονου που αναγκάστηκε να το πάρει πίσω μέσω VAR, δείχνοντας ωστόσο την αγωνία του.
Μαζί με τις αμέτρητες καθυστερήσεις που κράτησε, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αλλοίωσε το αποτέλεσμα και ότι δίκαια διαμαρτυρήθηκε η ΠΑΕ Πανσερραϊκός με μια καυστική ανακοίνωση. Το πραγματικά ενδιαφέρον βεβαίως είναι ότι όλα αυτά συνέβησαν υπέρ της Κηφισιάς. Και όποιος ασχολείται με το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί εύκολα να κάνει τον συσχετισμό και να βγάλει τα συμπεράσματά του γιατί έπρεπε σώνει και καλά να βοηθηθεί μια ομάδα που δεν υπήρχε καν μέχρι πριν από λίγα χρόνια…