21.1 C
Athens

Μπαρτζώκας: Οι στιγμές που ένας παιχταράς βάζει 30 πόντους και ο προπονητής ισιώνει τη γραβάτα

«Είναι ευλογία για τον προπονητή να έχει παίκτες σαν τον Σλούκα. Μπαίνει ένας παικταράς, βάζει 30 πόντους και εσύ ισιώνεις τη γραβάτα και παίρνεις μερίδιο της επιτυχίας», δήλωσε ο Γιώργος Μπαρτζώκας

Για όσα… απίθανα είδαν τα μάτια μας στο Game 3 της Κωνσταντινούπολης και τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα του έφυγε νικήτρια χθες από την Ulker Arena μίλησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, την παραμονή του κρίσιμου 4ου ματς της σειράς το βράδυ της Παρασκευής.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού στάθηκε φυσικά στον Σλούκα, αλλά έδωσε τα εύσημα και στον αντίπαλο, ενώ ζήτησε να πέσουν λίγο οι τόνοι πριν από το επόμενο παιχνίδι, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η ομάδα «παίζει συνέχεια στα όριά της».

Αναλυτικά, όσα δήλωσε ο Γιώργος Μπαρτζώκας:

Για την εξέλιξη της σειράς με τη Φενέρ:

«Συνήθως όταν χάνεις με αυτόν τον τρόπο είναι επίπονο. Οι προπονητές και οι παίκτες έχουν μεγάλη εμπειρία σε αυτό το επίπεδο, θα περάσει μια μέρα για να ξαναμπούν στο γήπεδο και να παρουσιάσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Οι ομάδες δεν έχουν πολλές ευκαιρίες να φτάσουν τόσο κοντά στο final-4. Μιλάω και για αυτούς και για εμάς. Το κίνητρο είναι μεγάλο, ο στόχος είναι πολύ σημαντικός και για τις δύο ομάδες.

Θα ήθελα να χαμηλώσω λίγο τους τόνους και τις προσδοκίες. Η ομάδα μας σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, και τώρα και γενικά, έχει φτάσει στο ταβάνι της, παίζει συνέχεια στα όριά της, δεν είναι εύκολο. Πάντα πιστεύω ότι οι ομάδες που παίζουν με το μαχαίρι στα δόντια είναι πιο έτοιμες και το μπάσκετ τους δίνει αυτό που πρέπει. Και η Φενέρ, που είχε χάσει το πρώτο σχετικά εύκολα, πήγε σε όλες τις φάσεις και το μπάσκετ την αντάμειψε. Και εμείς χθες, όταν η Φενέρ πήρε δυο φορές διαφορά, το και προηγηθήκαμε. Θέλει επιμονή, πίστη στο πλάνο και διαχείριση συναισθημάτων. Πολλές φορές βιαστήκαμε χθες. Πρέπει να μείνουμε στο πλάνο μας, να έχουμε ισορροπία σε άμυνα και επίθεση. Το ματς θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, όπως ήταν το χθεσινό».

Τι κοιτούσαν στο βίντεο οι διαιτητές; Μήπως το καθαρό φάουλ του Πιερ που έπνιξαν λίγο πριν το μυθικό σουτ του Σλούκα; (vid)

Για τον χαρακτήρα πρωταθλητής της ομάδας: «Να δώσω τα εύσημα και στον αντίπαλο, ήταν δύσκολο να επανέλθει όταν έμεινε τέσσερις πόντους πίσω, έχει μεγάλη ικανότητα και ταλέντο. Έγειρε σε εμάς η πλάστιγγα στο τέλος, έπειτα από ένα μεγάλο σουτ ενός μεγάλου παίκτη. Το μπάσκετ είναι απρόβλεπτο. Είδαμε χθες την αυξομείωση των συναισθημάτων και του σκορ, δεν είναι εύκολο για κανέναν».

Για τις οδηγίες που έδωσε πριν την τελευταία επίθεση: «Δεν ξέραμε και ποιον παίκτη θα έβαζε η Φενέρ στον Σλούκα και τον Βεζένκοβ. Θέλαμε να δώσει σκριν ο Βεζένκοβ στον Σλούκα, ώστε να πάρει την μπάλα ο Σλούκας και είτε να σουτάρει, είτε να πασάρει στον Βεζένκοβ στη γωνία.

Κάποιες φορές είναι και τι σου δίνει ο αντίπαλος. Ο Σλούκας βρήκε ρυθμό με αυτή την ντρίμπλα που έκανε πίσω από την πλάτη για να αποφύγει την πίεση και έβαλε ένα δύσκολο σουτ. Ο παίκτης που είναι ώρα στον αγώνα έχει περισσότερες πιθανότητες να το βάλει ακόμα και από καλύτερο σουτέρ. Πήγαμε με τον παίκτη που ένιωθε καλύτερα».

Για την ατάκα του Βεζένκοβ στον Σλούκα στο τάιμ-άουτ: «Αυτό δείχνει το πώς αλληλοστηρίζονται οι παίκτες, γι’ αυτό είπε ο Βεζένκοβ στον Σλούκα να πάρει το σουτ».

Για τον αν είναι ευλογία να έχει ο Ολυμπιακός στο ρόστερ παίκτες σαν τον Σλούκα που δεν φοβάται το τελευταίο σουτ: «Ναι, είναι ευλογία. Είναι πολύ σημαντικό για τον προπονητή να έχει τέτοιους παίκτες. Λέμε ότι υπάρχουν προπονητές που ισιώνουν τη γραβάτα, γιατί μπαίνει ένας παικταράς, βάζει 30 πόντους και εσύ ισιώνεις τη γραβάτα και παίρνεις μερίδιο της επιτυχίας. Χθες το ματς ήταν κάπως έτσι».

Για τους παίκτες που μένουν στον πάγκο: «Είναι παιχνίδια που όλοι θέλουν στην καριέρα τους. Μετά από τρεις μέρες δεν θα θυμούνται ποιος έχει παίξει καλά, αλλά ποια ομάδα θα είναι στο Final-4 και ποια δεν θα είναι. Δεν μετράει τίποτα από όσα έχεις κάνει όλη τη χρονιά. Οι προπονητές αποφασίζουν για τις δουλειές των παικτών, για τα συμβόλαια που τους δίνουν. Θεωρούν πολύ σημαντικό ένας παίκτης να θυσιάζεται για την ομάδα, πόσο κάνει αυτά που πρέπει. Δεν είναι πάντα να σκοράρεις, μπορεί να είναι να πάρεις ριμπάουντ ή να βγάλεις άμυνες. Αυτή είναι η μάχη που δίνουν οι προπονητές με τους παίκτες σε όλες τις ομάδες.

Κλείνοντας, θέλω να ευχηθώ περαστικά σε τρεις πρώην παίκτες μου, τον Ντάνστον τραυματίστηκε, τον Σίνγκλετον και τον Σβεντ. Περαστικά και στους τρεις, είμαι πολύ στενοχωρημένος. Ήταν μεγάλο το χτύπημα να ακούω το ένα μετά το άλλο γιατί έχω καλή σχέση και με τους τρεις. Ελπίζω να είναι καλά».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς