15.6 C
Athens

Πολωνία και Σλοβενία θα διοργανώσουν το παγκόσμιο πρωτάθλημα βόλεϊ Ανδρών αντί για τη Ρωσία

Η Ρωσία βρίσκεται σε καθεστώς αθλητικής απομόνωσης στο πλαίσιο των κυρώσεων που λαμβάνουν οι ομοσπονδίες για την εισβολή της στην Ουκρανία. Την Πέμπτη (14/4) γνωστοποιήθηκε πως το παγκόσμιο πρωτάθλημα εθνικών ομάδων στο βόλεϊ Ανδρών (το οποίο ήταν να διεξαχθεί από τη Ρωσία) θα το συνδιοργανώσουν η Σλοβενία και η Πολωνία που συμφώνησαν με τη FIVB.

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα θα ξεκινήσει στις 26 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί με τον μεγάλο τελικό στις 11 Σεπτεμβρίου. Οι 24 ομάδες που συμμετέχουν βρίσκονται χωρισμένες σε έξι ομίλους. Από κάθε όμιλο θα προκριθούν οι δύο πρώτες και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες θα περάσουν στη φάση των «16» από όπου θα ξεκινήσουν τα νοκ άουτ ως τον τελικό. Ένα σύνολο 52 αγώνων.

«Οι Πολωνοί αγαπούν το βόλεϊ, είμαστε δύο φορές παγκόσμιοι πρωταθλητές. Το άθλημα είναι πολύ δημοφιλές στη χώρα μας, οι σύλλογοι είναι επιτυχημένοι. Το τουρνουά θα διοργανωνόταν από τη Ρωσία, αλλά μπορείτε να φανταστείτε μια κατάσταση όπου όλοι ακούν τον εθνικό ύμνο της Ρωσίας σαν να μη συμβαίνει τίποτα, όταν τα ρώσικα στρατεύματα σφάζουν πολίτες και βομβαρδίζουν ουκρανικές πόλεις; Διαμαρτυρόμαστε απέναντι σε αυτό από την αρχή. Δεν κρύβουμε τα κεφάλια μας στην άμμο, προτείναμε το πρωτάθλημα να μην διεξαχθεί στη Ρωσία και ξεκαθαρίσαμε ότι μπορούμε να διοργανώσουμε το τουρνουά. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί στα τέλη του Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο στην Πολωνία. Δεν έχουμε πολύ χρόνο να το οργανώσουμε, αλλά τα αθλήματα είναι για να σπάμε ρεκόρ. Προσκαλέσαμε τους Σλοβένους φίλους μας να δουλέψουν. Ας είναι μια υπέροχη γιορτή του βόλεϊ», υποστήριξε με δήλωσή του ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι.

Για την ώρα δεν είναι ξεκάθαρο ποιες πόλεις θα φιλοξενήσουν αναμετρήσεις, ωστόσο η FIVB πρόκειται να επισημοποιήσει το επόμενο διάστημα όλες τις πληροφορίες, μιας και μόλις την Πέμπτη (14/4) υπογράφηκε η συμφωνία. Όλα δείχνουν πάντως πως τα προημιτελικά, οι ημιτελικοί και ο τελικός θα διεξαχθούν στην Πολωνία ενώ μεγάλο μέρος των αγώνων της πρώτης φάσης θα διεξαχθεί στη Σλοβενία.

Να σημειωθεί πως οι Ρώσοι έχουν προσφύγει στο CAS και ζητούν 80.000.000 ευρώ αποζημίωση από τη FIVB καθώς θεωρούν πως με την αφαίρεση της διοργάνωσης χάνουν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων που είχαν υπολογίσει από τη διεξαγωγή του τουρνουά. Παράλληλα, η FIVB έχει πετάξει εκτός VNL την εθνική Ρωσίας και τη θέση της έχει πάρει η Τυνησία.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς