18.8 C
Athens

Ολυμπιακός: Το παράδειγμα του Αγκιμπού για την επόμενη σεζόν

Το πρόσημο στην πρώτη «γεμάτη» επαγγελματική σεζόν του Αγκιμπού Καμαρά είναι θετικό. Η εντυπωσιακή αρχή, το φυσιολογικό ντεφορμάρισμα και ένα γενικό «μήνυμα» για τη νέα αγωνιστική χρονιά

Ο Αγκιμπού Καμαρά έχει αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη της τρέχουσας ποδοσφαιρικής περιόδου για τον Ολυμπιακό.

Η συγκεκριμένη μεταγραφή (και «κλοπή» από τη Λιλ) δεν είχε το «πρέπει» για να βγει άμεσα στον Πρωταθλητή Ελλάδας, αλλά μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, ο μεσοεπιθετικός από τη Γουινέα, ο οποίος προοριζόταν αρχικά για τη δεύτερη ομάδα, άρπαξε την ευκαιρία που τού έδωσε ο Πέδρο Μαρτίνς και καθιερώθηκε με τη μία στους Ερυθρόλευκους από την πρώτη του σεζόν σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο. Πολλές συμμετοχές, «γεμάτα» παιχνίδια, ωραία γκολ σε δημιουργία και εκτέλεση. Και «ανελέητο» πρέσινγκ!

Μην ξεχνάμε πως ο 20χρονος (20/5/2001) ποδοσφαιριστής διανύει την πρώτη αγωνιστική χρονιά του σε καθαρά επαγγελματικό level και έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Άλλωστε, ως παίκτης των Ερυθρόλευκων κλήθηκε για πρώτη φορά στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Γουινέας, ενώ συμμετείχε και στην τελική φάση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία εκμάθησης και ενσωμάτωσης σε μία ομάδα υψηλού ευρωπαϊκού επιπέδου και άκρατου πρωταθλητισμού, όπως είναι ο Ολυμπιακός.

Με έως τώρα απολογισμό 6 γκολ και 5 ασίστ σε 35 συμμετοχές, ο Αγκιμπού «έβαλε τα γυαλιά» στην πλειοψηφία των παικτών που αποκτήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι από τους Πρωταθλητές Ελλάδας και δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα με την ερυθρόλευκη φανέλα. Μπορεί μέσα στο 2022 να έχει μόλις ένα γκολ και μία ασίστ (στο εκτός έδρας ματς με τον Ιωνικό, στις 6/2/22), αλλά η γενικότερη εικόνα του είναι άκρως θετική και ελπιδοφόρα ενόψει της συνέχειας. Από τον ίδιο εξαρτάται προκειμένου η δεύτερη σεζόν να είναι ακόμα καλύτερη από την πρώτη.

Με την ενέργεια, την ταχύτητα και την ένταση που βγάζει στο παιχνίδι του, έχει βοηθήσει πολύ σε έναν τομέα όπου ο Ολυμπιακός παρουσιάζει πτωτική πορεία σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν. Ο Αγκιμπού είναι με διαφορά ο κορυφαίος σε απόδοση ποδοσφαιριστής των Πειραιωτών στην πίεση και το λεγόμενο πρέσινγκ ψηλά. Τού αρέσει να «χαλάει» την κυκλοφορία μπάλας των αντιπάλων και η επιθετική μετάβαση του παιχνιδιού. Το τρανζίσιον είναι από τα δυνατά στοιχεία και κομμάτια που χαρακτηρίζουν την αγωνιστική του προσωπικότητα.

Η ομάδα βάσει σχεδίου (στη φετινή σεζόν) δεν πρεσάρει με διάρκεια από τη μεγάλη περιοχή των αντιπάλων, αλλά με τον Αγκιμπού στον αγωνιστικό χώρο αυτή η κατάσταση αλλάζει προς το καλύτερο (ιδιαίτερα στο πρώτο μισό της σεζόν). Η καλή του θέση είναι αυτή του «οκταριού», ενώ αποδίδει ικανοποιητικά και πίσω από τον σέντερ φορ, σε περιφερειακό ρόλο στην επίθεση. Δεν είναι εξτρέμ και δεν μπορεί να παίξει πάνω στη γραμμή, καθώς η ντρίμπλα δεν είναι το δυνατό σημείο του. Ωστόσο, «χώνεται» στις φάσεις και προσφέρει πολλά στην πρώτη γραμμή άμυνας που αρχίζει πάντα από την επίθεση. Επίσης, είναι κοντρολαρισμένος ποδοσφαιριστής και μπορεί να «τρέξει» την μπάλα.

Η περίπτωση του Αγκιμπού και η φυσιολογική αγωνιστική πτώση του στο δεύτερο μισό της σεζόν αποτελεί παράδειγμα ενόψει της επόμενης αγωνιστικής περιόδου (2022/23). Ο 20χρονος έχει τη «δίψα» για να παίζει χωρίς σταματημό, αλλά «υπερφορτώθηκε» στο πρώτο διάστημα της παρουσίας του στην ομάδα λόγω της αγωνιστικής ανεπάρκειας που επέδειξαν οι καλοκαιρινές προσθήκες στη μεσοεπιθετική γραμμή, ενώ στη συνέχεια έχασε αγωνιστικό ρυθμό και «ανάσες» λόγω της συμμετοχής του του στο Κόπα Άφρικα. Για ένα περίπου μήνα βρισκόταν εκτός ομάδας και η φυσιολογική αγωνιστική κοιλιά καταγράφηκε με την επιστροφή του στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη.

Ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να επενδύει σε νέα ταλέντα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεχίζοντας παράλληλα την εξαιρετική δουλειά στα τμήματα υποδομής του, έχοντας δημιουργία μία Ακαδημία-πρότυπο. Αυτή η μετάβαση, όμως, πρέπει να γίνεται με τον σωστό τρόπο. Ο Αγκιμπού πήρε, από πολύ νωρίς, πολλές ευθύνες για την ηλικία του και σε γενικές γραμμές έχει ανταποκριθεί. Ήρθε κάπως άγουρος ποδοσφαιρικά, αλλά έβγαλε τσαγανό και ωρίμασε με συνοπτικές διαδικασίες. Αποτελεί, όμως, την εξαίρεση στον κανόνα. Οι Ερυθρόλευκοι πρέπει να στηριχθούν σε πιο έτοιμους ποδοσφαιριστές, που θα είναι σε θέση να κάνουν άμεσα τη διαφορά προκειμένου η ενσωμάτωση των νεαρών παικτών, όπως ο Αγκιμπού, να πραγματοποιείται πιο ομαλά και βάσει της φυσιολογικής παραγωγικής διαδικασίας.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς