21.1 C
Athens

Ζάκσα: Ένας φονέας γιγάντων στην κορυφή της Ευρώπης

Ο Ανδρέας Καταχανάς κάνει Zoom In στην εντυπωσιακή Ζάκσα που απέκλεισε Λούμπε και Ζενίτ Καζάν πριν «σκοτώσει» την Τρεντίνο και ανέβει στον θρόνο με εντυπωσιακό τρόπο

Ο Νίκολα Γκρίμπιτς προσπαθεί να συνέλθει και να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί. Ο Σέρβος προπονητής πέφτει κάτω και ξεσπά σε κλάματα. Είναι η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του. Και πώς να μην είναι άλλωστε…

Γκρίμπιτς

«Πιστεύαμε μέχρι το τέλος πως αξίζαμε πραγματικά να είμαστε οι πρωταθλητές Ευρώπης. Αποκλείσαμε τρεις από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου», λέει συγκινημένος στην πολωνική τηλεόραση.

Πρώτα ήταν Λούμπε στην προημιτελική φάση μέσω του χρυσού σετ. Έπειτα η Ζενίτ σε γεμάτες εξέδρες στο Καζάν, πάλι στο χρυσό σετ. Και στο φινάλε της διαδρομής στην πόλη του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας ήταν η Τρεντίνο. Τρεις ομάδες με ένα σωρό τελικούς και συνολικά 11 κούπες Champions League στο ενεργητικό τους.

Η «μικρούλα» Ζάκσα έπαιξε τον πρώτο της τελικό με τις πιθανότητες να μην είναι υπέρ της. Όχι μόνο γιατί η Τρεντίνο έχει το διπλάσιο μπάτζετ, αλλά και γιατί οι Πολωνοί παρότι έχουν το κατά γενική ομολογία τρίτο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, είχαν να φτάσουν στην κορυφή της Ευρώπης 43 ολόκληρα χρόνια.

ζάκσα

Ναι, έχουν διαχρονικά τρομακτικές επιτυχίες σε εθνικό επίπεδο, δίνουν το «παρών» σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις και ανεβαίνουν στο βάθρο. Στους συλλόγους όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Η λέξη υπομονή απουσιάζει από ομάδες όπως η Σκρα και η Γιαστρέμπσκι που πρωταγωνιστούν. Βάλτε μέσα σε όλα και τα οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν και σε συνδυασμό με τις συχνές απολύσεις προπονητών που σε πολλές περιπτώσεις θυμίζουν τακτική Λεβαδειακού στη Super League, θα καταλάβετε γιατί έπρεπε να φτάσουμε στο 2021 για να δούμε την υπέροχη Ζάκσα να φτάνει στην κορυφή της Ευρώπης…

Άθλος. Έπος. Με μόλις δύο ξένους στο ρόστερ της. Τον Αμερικανό κεντρικό Ντέιβιντ Σμιθ και τον διεθνή Γάλλο εκπληκτικό Τονιουτί. Με γηγενείς παίκτες διψασμένους για διακρίσεις και αποφασισμένους να κάνουν υπερήφανους τους συμπατριώτες τους.

Ο Σλίβκα τελείωσε ένα σωρό «σκοτωμένες» μπάλες στον τελικό της Βερόνα (όπου πρώτος διαιτητής ήταν ο εξαιρετικός Νώντας Γεροθόδωρος), ο Σέμενιουκ επιβεβαίωσε γιατί είναι το next big thing στον παγκόσμιο χάρτη του βόλεϊ, ο Κοτσανόφσκι έδινε διαρκώς κόντρα μπάλες στην ομάδα του χάρη στα μπλοκ του, αλλά αυτός που έκανε τη διαφορά στο τέλος ήταν ο Κάτσμαρεκ.

Ο 27χρονος διαγώνιος αποτελεί τον ηγέτη της Ζάκσα και με τον δικό του άσο στο 27-26 στο τέταρτο σετ έδωσε το τρόπαιο στην ομάδα του. Πριν από δύο χρόνια ήταν άγνωστο αν θα ξαναέπαιζε βόλεϊ, αφού διαγνώστηκε με ένα πρόβλημα στην καρδιά. Παρόλα αυτά, ο ύψους 2.04μ. διεθνής Πολωνός όχι μόνο επανέκαμψε γρήγορα, αλλά έπαιξε σε ένα φοβερά υψηλό επίπεδο όλη τη χρονιά.

Πάνω από όλα, αυτό που μέτρησε στον απολογισμό ήταν η δουλειά του Γκρίμπιτς: Του πρώτου Σέρβου κόουτς που φτάνει στην κορυφή της Ευρώπης.

Ως πασαδόρος είχε κατακτήσει το 2009 με την Τρεντίνο το πρώτο CL για τον σύλλογο στην Πράγα απέναντι στον Ηρακλή. Με την ίδια νοοτροπία – αυτή του πρωταθλητή – έκανε τους παίκτες του να πιστέψουν πως μπορούν να φτάσουν στην κορυφή αρκεί να παλεύουν για κάθε μπάλα.

Διάβασε άριστα τον αντίπαλο απομονώνοντας τον Αμπντέλ-Αζίζ (ο οποίος έκανε καλό παιχνίδι αλλά μετά από ένα σημείο η Τρεντίνο έγινε προβλέψιμη) και χτύπησε από τα άκρα με τους Σέμενιουκ – Σλίβκα παίζοντας σε αρκετές περιπτώσεις πολύ έξυπνα προκειμένου να πάρουν οι παίκτες του το μπλοκ άουτ.

Άλλωστε, οι Ιταλοί πόνταραν πολλά στο κέντρο και στο δίδυμο Λίσινατς – Ποντρασκάνιν για να περιορίσουν τους ακραίους της Ζάκσα, οι οποίοι όμως τόσο στην υποδοχή όσο και στην επίθεση ήταν εκπληκτικοί.

«Ξέραμε πως η Τρεντίνο έχει ψηλό μπλοκ με τους δύο κεντρικούς και τους Λουκαρέλι – Αμπντέλ Αζίζ. Προσπαθούσα γρήγορα να διαβάζω τι θα κάνουν, γιατί το να χτυπάς με δύναμη δεν είναι πάντα η λύση. Νομίζω τους αποδιοργανώσαμε και αντέξαμε πολύ στην πίεση που άσκησαν», τόνισε ο MVP Σλίβκα των 18 πόντων στον τελικό με 40% υποδοχή.

Η ομάδα του Λορεντσέτι έπαιρνε το προβάδισμα ακόμα και με τέσσερις πόντους στα πρώτα σετ, ωστόσο η Ζάκσα είχε τον τρόπο να επιστρέφει. Και εκεί ήταν η πραγματική παγίδα για την Τρεντίνο, η οποία δεν μπορούσε να διαχειριστεί το ότι οι Πολωνοί ισοφάριζαν και επανέρχονταν στο ματς, αλλά και τελείωναν τις επιθέσεις στα κρίσιμα σημεία του σετ.

ζάκσα

Όταν κοπάσουν πια οι πανηγυρισμοί στο Κόζλε των 55.000 κατοίκων, η Ζάκσα θα κοιτάξει την επόμενη μέρα που ενδεχομένως να μην περιλαμβάνει τον Νίκολα Γκρίμπιτς, ο οποίος έχει δεχθεί στενό πρέσινγκ από την ιταλική Περούτζια.

Ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί, η πολωνική ομάδα έγραψε με χρυσά γράμματα ιστορία στη Βερόνα και έδωσε το σύνθημα για την αντεπίθεση σε συλλογικό επίπεδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η Ζάκσα έδωσε ένα καλό μάθημα σε όλους.

Ακόμα και στο βόλεϊ που η πιθανότητα έκπληξης είναι περιορισμένη, αν είσαι πιστός στο πλάνο σου και το εκτελέσεις άψογα με υπομονή και ψυχραιμία, τότε θα φέρεις τον αντίπαλο στα σχοινιά.

Μαζί με λίγη δόση τύχης και ανεβασμένη ψυχολογία, θα έρθει η στιγμή που ως αουτσάιντερ θα πανηγυρίσεις απέναντι σε πανίσχυρους συλλόγους που σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. Ζενίτ Καζάν) θεωρούν πως τα χρήματα εξασφαλίζουν την επιτυχία.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΑΕΚ: Ο Αλμέιδα κλήθηκε σε ακρόαση από τη ΔΕΑΒ για το επεισόδιο μετά το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ

Εν αντιθέσει με τα ποδοσφαιρική πειθαρχικά όργανα, η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας κάλεσε σε ακρόαση τον Ματίας Αλμέιδα, ο οποίος έπιασε από τον λαιμό αξιωματούχο του αγώνα με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα

Ο Παπανικολάου ξεφύλλισε το άλμπουμ της καριέρας του στον Ολυμπιακό: «Ευλογημένος και περήφανος για όσα έχω ζήσει»

Ο αρχηγός των Ερυθρολεύκων νιώθει ευλογημένος και περήφανος για το πώς έχει εξελιχθεί η καριέρα του ανά τα χρόνια με τη φανέλα του Ολυμπιακού, ξεφυλλίζοντας το άλμπουμ των πολλών επιτυχιών του με τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας

Εξώδικο Ολυμπιακού σε ΕΠΟ και ποδοσφαιρικό εισαγγελέα, ζητά να ασκηθεί δίωξη στον Αλμέιδα

Εξώδικο με την υπογραφή του Αλέξη Κούγια απέστειλε η ΠΑΕ Ολυμπιακός σε ΕΠΟ και ποδοσφαιρικό εισαγγελέα ζητώντας να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη στον Ματίας Αλμέιδα για την «κλωτσοπατινάδα» στην Τούμπα, ενώ αφήνει και σαφέστατες αιχμές για την εύνοια των αρμόδιων οργάνων σε ΑΕΚ και Άρη