18.8 C
Athens

Το θέμα είναι να μην επαναληφθεί

Όλες οι ήττες ενοχλούν και ο Ολυμπιακός πρέπει άμεσα να επιστρέψει στη γνώριμη, δική του και μοναδική, κανονικότητα γιατί ο στόχος του νταμπλ δεν μπορεί να περιμένει

Το μόνο είδος «γλυκιάς» ήττας είναι σε αγώνες όπως ο φετινός με την Αϊντχόφεν, που έφερε την πρόκριση στη φάση των «16» του Europa League. Όλες οι άλλες ήττες ενοχλούν. Όταν χάνει ο Θρύλος, κάτι που συμβαίνει σπάνια ιδιαίτερα στο ελληνικό Πρωτάθλημα (μόλις η 6η ήττα στη Super League επί εποχής Πέδρο Μαρτίνς και σε σύνολο 96 αγώνων, όπου η επίδοση είναι 76-14-6 κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας), αντιλαμβανόμαστε ξανά και ξανά το μεγαλείο αυτού του συλλόγου. Η λέξη ήττα δεν υπάρχει στο δικό μας λεξιλόγιο…

Ο Ολυμπιακός, στο πρώτο παιχνίδι του μετά τη μαθηματική εξασφάλιση του Πρωταθλήματος, παρατάχθηκε με σύνθεση ανάγκης στο κέντρο της άμυνας και τρεις παίκτες που δεν είχαν παίξει ποτέ ξανά μαζί σε επίσημο αγώνα (Αβραάμ, Σωκράτης, Χολέμπας), ενώ δεν υπήρχε και ο παράγοντας Αχμέντ Χασάν, ο οποίος προερχόταν από την εκπληκτική του εμφάνιση (και τα δύο γκολ) κόντρα στον Παναθηναϊκό, βάζοντας την υπογραφή του στην κατάκτηση του 46ου Πρωταθλήματος Ελλάδας.

Είναι κάτι που συμβαίνει. Δεν γίνεται μία ομάδα να μη χάνει ποτέ. Παίζει και ο αντίπαλος… Υπάρχουν, όμως, φορές που ο Ολυμπιακός χαλαρώνει αισθητά μετά την εξασφάλιση του τίτλου, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση κατακτήθηκε επτά ολόκληρες αγωνιστικές πριν από το τέλος! Είναι, κάπως, φυσιολογικό και ανθρώπινο. Σε κανέναν δεν αρέσει να χάνει, αλλά η «γκέλα» στην Τούμπα «μύριζε» από τη στιγμή που έληξε το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, στο οποίο και «σφραγίστηκε» η σπουδαία Κούπα.

Η ευφορία, η αύξηση του ρεπό από δύο σε τρεις ημέρες, η αρχή της προετοιμασίας του συγκεκριμένου αγώνα, την Πέμπτη… Όλα αυτά έπαιξαν το ρόλο τους υποσυνείδητα. Για αυτό και λίγες ώρες πριν από τη σέντρα του ματς με τον ΠΑΟΚ, γράψαμε πως ήρθε η σειρά των ποδοσφαιριστών για να ανταποδώσουν το χατίρι που τους έκανε ο Πέδρο Μαρτίνς μετά τη νίκη επί των Πράσινων. Δεν μένω άλλο στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς ήταν αναμενόμενο να προκύψει σπέκουλα σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος στη Θεσσαλονίκη από τη στιγμή που το διήμερο ρεπό έγινε τριήμερο και η προετοιμασία του αγώνα ήταν ελλιπής. Δεν ευθύνονται, όμως, μόνο αυτές οι παράμετροι για την ήττα στην Τούμπα. Έγιναν και λάθη, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, είτε σε τακτικό είτε σε ατομικό επίπεδο από τον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές.

Ο οργανισμός του ΠΑΟΚ πανηγυρίζει για μία νίκη επί του Ολυμπιακού, την ώρα που οι δύο ομάδες απέχουν 22 βαθμούς και 9 νίκες! Το -25 έγινε -22 και οι Ασπρόμαυροι επανήλθαν στα… καθιερωμένα, γιορτάζοντας μία νίκη κόντρα στον Πρωταθλητή Ελλάδας, στο πιο αδιάφορο, βαθμολικά, παιχνίδι των Ερυθρόλευκων για τη σεζόν 2020/21.

Το θέμα (και το ζητούμενο) από εδώ και πέρα για τον Πέδρο Μαρτίνς και τους παίκτες του είναι να περιοριστεί στο μικρότερο δυνατό βαθμό η χαλάρωση, που είναι φυσιολογική, αλλά απαγορεύεται όταν μιλάμε για τον Ολυμπιακό. Ο στόχος του νταμπλ δεν επιτρέπει άλλο εφησυχασμό και άπαντες πρέπει να συνέλθουν άμεσα από το σοκ που επιφέρει μία ήττα και να αντιμετωπίσουν αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα ως, απλά, μία κακή παρένθεση γιατί ο επαναληπτικός ημιτελικός Κυπέλλου με τον ΠΑΣ Γιάννινα δεν είναι τυπική διαδικασία, όπως παρουσιάζεται από ορισμένους.

Το σύστημα 3-4-3 έβγαλε προβλήματα, αλλά δεν μπορεί να κριθεί απόλυτα, καθώς η τριάδα των στόπερ ήταν πειραματική. Ο Αβραάμ έπαιξε ύστερα από περίπου τέσσερις μήνες στο Πρωτάθλημα και δεν είναι σωστό να κριθεί για το λάθος του στη φάση του πρώτου γκολ. Νωρίτερα, άλλωστε, είχε καμιά δεκαριά σημαντικές προσωπικές επεμβάσεις. Και τα δύο γκολ του ΠΑΟΚ, βέβαια, προήλθαν από ατομικά λάθη, καθώς στο 2-0 ο Χολέμπας δεν έπαιξε σωστά το τεχνητό οφσάιντ και ο Ζίβκοβιτς έγινε… ήρωας για τους Θεσσαλονικείς, σκοράροντας και τα δύο γκολ της επικράτησης.

Ο Ολυμπιακός ήταν κάκιστος στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά στο πρώτο μέρος θα μπορούσε να βάλει από νωρίς τις βάσεις για το διπλό και σήμερα να σχολιάζουμε από άλλη βάση. Στο πρώτο δεκάλεπτο, οι Ερυθρόλευκοι είχαν τέσσερις αντεπιθέσεις-«φωτιά» (οι δύο ανακόπηκαν για οφσάιντ) και συνολικά έξι ιδανικές προϋποθέσεις στο πρώτο ημίχρονο (συγκεκριμένα μέχρι το 30ό λεπτό) για να πάρουν προβάδισμα στο σκορ. Ο Μπρούμα παραμένει μία «κρύο», μία «ζέστη», χάνοντας στο πρώτο εικοσάλεπτο δύο ανεπανάληπτες ευκαιρίες, που έπρεπε να τελειώσει καλύτερα. Αυτή η έλλειψη σταθερότητας του Πορτογάλου εξτρέμ είναι εκνευριστική, όπως και τα επιπόλαια τελειώματά του απέναντι στην εστία. Οι γηπεδούχοι πέτυχαν δύο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο χωρίς άλλη κλασική ευκαιρία στο συγκεκριμένο διάστημα του αγώνα και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει γιατί, πραγματικά, οι Ερυθρόλευκοι έκαναν μία τσάμπα ήττα στην Τούμπα. Η κακή και απαθής εικόνα του δεύτερου ημιχρόνου δεν πρέπει να επαναληφθεί. Είναι κάτι που δεν πρέπει να ξαναγίνει γιατί δεν ταιριάζει στον Ολυμπιακό.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς