16.2 C
Athens

Θα παίζει σίγουρα στην Ευρώπη του χρόνου ο Παναθηναϊκός;

Οι εξελίξεις στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός είναι καταιγιστικές. Και στον σύλλογο συνολικά, αν αναλογιστεί κανείς τι έχει μεσολαβήσει από την περασμένη Τρίτη μέχρι και σήμερα. Ανακοίνωση αποχώρησης και πωλητήριο, ντου σε σουβλατζίδικο, ντου αντιποίνων στο σπίτι του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από τη ΘΥΡΑ 13, επιστολή αποχώρησης από τη Euroleague, ανακοίνωση ΘΥΡΑΣ 13, νέα ανακοίνωση-απάντηση Δ. Γιαννακόπουλου περί οριστικής αποχώρησης από κάθε τμήμα του συλλόγου. Και λίγη ώρα αργότερα, έσκασε η βόμβα με το λουκέτο στην εφημερίδα Πράσινη…

https://athlosnews.gr/loyketo-stin-prasini-o-d-giannakopoylos-kovei-kathe-desmo-me-ton-panathinaiko/

Το μεσημέρι της Παρασκευής παίχτηκε ένα ακόμη επεισόδιο με φόντο το ευρωπαϊκό μέλλον του Παναθηναϊκού. Η πράσινη ΚΑΕ απέστειλε επιστολή – με την υπογραφή του Βασίλη Παρθενόπουλου – στη Euroleague μέσω της οποίας ζητά την καταβολή των οφειλόμενων. Παράδοξη κίνηση αν μη τι άλλο, με δεδομένο πως εκκρεμούν διαπραγματεύσεις για το πώς θα πραγματοποιηθεί η αποχώρηση του Παναθηναϊκού από τη διοργάνωση. Σύμφωνοι, μπορεί εγώ να ήμουν εκείνος που αποκάλυψε ότι υπάρχει τρόπος προκειμένου να αποφευχθεί η καταβολή της περιβόητης ρήτρας των 10 εκ. ευρώ, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα γίνει από μόνο του.

Τι γίνεται από εδώ και πέρα όμως; Ο Μέγας Διδάσκαλος έρχεται να βάλει νέες φιτιλιές. Μέχρι τώρα, τα υποτιθέμενα σενάρια για τον Παναθηναϊκό σε σχέση με την Ευρώπη είναι δυο. Ή αποχωρεί για το BCL (πιθανότερο) ή μένει στη Euroleague. Το τελευταίο είναι πρακτικά αδύνατο για πολλούς λόγους και ένας από αυτούς έχει να κάνει με το μπάτζετ: πού θα βρουν οι Πράσινοι 5,5 εκ. αγωνιστικό μπάτζετ, το μίνιμουμ δηλαδή που προβλέπουν οι κανονισμοί της Ευρωλίγκας; Χώρια όλα τα άλλα.

Πάμε παρακάτω όμως. Τι σας γράφουν όλοι; Ότι ο Παναθηναϊκός πηγαίνει στο BCL. Μάλιστα. Εδώ λοιπόν έρχεται ο Μέγας Διδάσκαλος να κάνει την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: είστε σίγουροι ότι οι Πράσινοι θα αγωνίζονται του χρόνου στην Ευρώπη;

Έτσι όπως είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή με τη Euroleague, θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι τα διάφορα ζητήματα που εκκρεμούν μεταξύ διοργανώτριας και Παναθηναϊκού θέλουν μέρες για να επιλυθούν. Εβδομάδες ίσως. Αν οι Μπερτομέηδες δεν δείξουν διαλλακτικότητα και συναίνεση, το πράγμα μπορεί να καταλήξει στα δικαστήρια. Όσο η αποδέσμευση του Παναθηναϊκού από κάθε συμβατική υποχρέωση με τη Euroleague δεν θα είναι επίσημη και οριστική, θα είναι εγκλωβισμένος και επί ευρωπαϊκού ξύλου κρεμάμενος.

Ο Γ.Γ. της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, πρώτα και κύρια είναι δικηγόρος. Λέτε λοιπόν το πατριωτάκι μας να έβαζε την παγκόσμια ομοσπονδία σε τόσο μεγάλους μπελάδες, ρισκάροντας να υπογράψει μια ομάδα που θα δεσμεύεται ακόμη με τη Euroleague; Το βαρύ όνομα του Παναθηναϊκού θα μπορούσε ίσως να βάλει σε πονηρές σκέψεις τους ανθρώπους της FIBA. Τι να το κάνεις όμως το όνομα, αν η ομάδα τελεί υπό διάλυση; Αμέτρητα μεγαθήρια έχουν καταρρεύσει στο παρελθόν, ειδικά στο μπάσκετ. Στην τελική, ο ΠΑΟ έχει σταματήσει να λογίζεται ως τέτοιο εδώ και κάμποσα χρόνια: από το τελευταίο final 4 το μακρινό 2012 έχουν περάσει οκτώ χρόνια. Από τότε οι Πράσινοι μοιάζουν με σάκο του μποξ για όποια ομάδα είχε την τύχη να τους τρακάρει στα πλέι οφ.

Ουδείς γνωρίζει τι deadline θα μπορούσε να δώσει κατ’ εξαίρεση για την περίπτωση του Παναθηναϊκού η FIBA στον καταρτισμό της τελικής λίστας του Basketball Champions League. Αν πάντως η Euroleague αποφασίσει να ζορίσει τους Πράσινους, το τρένο του BCL θα αρχίσει να χάνεται. Και τότε ο Παναθηναϊκός της σεζόν 2020/21 θα μπαίνει με τον χειρότερο τρόπο στη νέα, ζοφερή εποχή που διαγράφεται.

ΥΓ. Μακάρι να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που λένε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις από το λουκέτο στην Πράσινη. Το βλέπω όμως πολύ δύσκολο να μη χάσει έστω κι ένας άνθρωπος τη δουλειά του.

ΥΓ2. Μήπως πρόσεξε κανείς σας τη χθεσινή επιστολή αποχώρησης του Παναθηναϊκού; Κάπου εκεί που λέει κάτι για δυο μήνες; Αυτό δείχνει βεβαίως ότι η απόφαση αποχώρησης ήταν ειλημμένη. Πολύ πριν τη συνέντευξη Τύπου του Δ. Γιαννακόπουλου και εννοείται πριν ανακοινωθεί η οριστική διακοπή της διοργάνωσης. Τώρα, αν νομίζετε ότι την απόφαση την πήρε ο πρόεδρος Μάνος και ο Βασίλης Παρθενόπουλος, πάσο…

ΥΓ3. Τα περί Αγίου Θωμά τα θυμάστε, ελπίζω.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς