17.9 C
Athens

Σκάνδαλο ΠΑΟΚ-Ξάνθης: ΕΠΟ και ελληνικό ποδόσφαιρο μετατράπηκαν σε ΔΕΚΟ

Η απόφαση, σε πρώτο βαθμό, της Πειθαρχικής Επιτροπής της Super League (στην αντρική και στη γυναικεία εκδοχή της) για τις υποθέσεις (δύο στον αριθμό) των ΠΑΕ Ξάνθη και ΠΑΟΚ ήρθε να επιβεβαιώσει με θεαματικό τρόπο τις παρακάτω παραδοχές:

Η καταγγελία της ΠΑΕ Ολυμπιακός τόσο για τη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ Ξάνθης όσο και για την άσκηση ελέγχου και κυριαρχικής επιρροής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ επί της ΠΑΕ Ξάνθης, μέσω παρένθετου προσώπου, του κ. Ιωάννη Καλπαζίδη, ήταν απολύτως αληθής και πλήρως τεκμηριωμένη, ιδιότητες που αποδείχθηκαν και κατά την διαδικασία εκδίκασης ενώπιον της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ).

Το πόρισμα (και η προηγηθείσα διαδικασία εκδίκασης) της ΕΕΑ είναι ισχυρότατο, νομικά τεκμηριωμένο, θεσμικά επαρκέστατο και δεσμευτικό, συνεπώς όλη η φιλολογία που αναπτύχθηκε ακόμη και από υπουργικά χείλη από του βήματος της Βουλής περί «απλής εισήγησης» κατέρρευσε παταγωδώς. Πλέον, σε όλες τις ανάλογες μελλοντικές διαδικασίες δεν θα υφίστανται ερωτήματα για τον χαρακτήρα του πορίσματος της ΕΕΑ. Ο δεσμευτικός του χαρακτήρας κλείδωσε.

Η ΠΑΕ Ξάνθη υπέπεσε σε βαρεία παράβαση του ν. 2725/1999 στην υπόθεση της μετοχικής της σύνθεσης, προφανώς με σκοπό να διευκολύνει τις εξελίξεις στον τομέα της ιδιοκτησίας της και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ασκεί (και ασκούσε ήδη από το τέλος του 2018) «έλεγχο και κυριαρχική επιρροή» στην ΠΑΕ Ξάνθη. Οι νομικές αυτές πραγματικότητες αποδείχθηκαν πλήρως, δεν αλλάζουν και δεν ανατρέπονται.

Η τακτική που επέλεξαν οι δύο εγκαλούμενες ΠΑΕ για να αντιμετωπίσουν την καταγγελία του Ολυμπιακού αποδείχθηκε αστεία και κατέληξε καταστροφική για τις δύο ομάδες. Όσοι εισηγήθηκαν στον κ. Σαββίδη και στους κ.κ. Πανόπουλο και Συγγελίδη αυτή την τακτική της απαξίωσης, της διαστρέβλωσης, της ειρωνικής αντιμετώπισης και του υποβιβασμού της σοβαρότητας και της τεκμηρίωσης της καταγγελίας «είναι για κρέμασμα» στην καλύτερη εκδοχή. Ο κ. Σαββίδης χρειάζεται άμεσα μια ταχύτατη εσωτερική έρευνα για να βρει ποιοι ευθύνονται για όσα τον συμβούλευαν να αποφασίσει να επενδύσει στην εξαγορά της Ξάνθης και για όσα του πρότειναν ως υπερασπιστική γραμμή. Η ανάρτηση του Γκιόργκι με το λιοντάρι και τα φίδια είναι εξαιρετικά επίκαιρη σήμερα. Τα φίδια είναι μέσα στην εταιρεία του.

Η Πειθαρχική Επιτροπή της Super League, από τη φύση της ως όργανο που συγκροτείται από τακτικούς δικαστές, ήταν, εξαρχής εγκλωβισμένη ανάμεσα στο πειθαρχικό δίκαιο του ποδοσφαίρου και στις προβλέψεις του αθλητικού νόμου, όπως αυτές τροποποιήθηκαν από τον κ. Γεραπετρίτη.  Με την απόφαση της επέλεξε να σταθεί στο πλευρό του νόμου, καθώς πρυτάνευσε, λογικά, η καριέρα και η συνταγματική υποχρέωση υπέρ του νόμου και του Συντάγματος. Κάτι ανάλογο προφανώς θα συμβεί και στην Επιτροπή Εφέσεων, αν οι υποθέσεις φτάσουν ενώπιον της. Θα μπορούσε να αποφασίσει ποδοσφαιρικά, αλλά δεν άντεξε να το πράξει. Κατανοητό ως ένα βαθμό!!

Η ΕΠΟ είναι (και στον τομέα της πειθαρχικής δικαιοδοσίας πλέον) μια απλή, καθημερινή ΔΕΚΟ. Η κυβέρνηση όποτε θέλει και για τους δικούς της αποκλειστικά λόγους αλλάζει κανονισμούς, διατάξεις και πειθαρχικές προβλέψεις, χωρίς να συναντά την παραμικρή αντίσταση από μια Ομοσπονδία κουρελού. Όλες οι καταστατικές προβλέψεις για την Ρήτρα Ανεξαρτησίας πήγαν περίπατο στο βωμό της σωτηρίας του ΠΑΟΚ (και κομματάκι της Ξάνθης). Την ίδια, ακριβώς, στάση τηρούν και οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές που είναι συνυπεύθυνες για αυτό το πανθομολογούμενο μαύρο χάλι, που όμοιο του ούτε στη χούντα δεν έζησε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Απομένει ένας νέος Παττακός σε ένα σημερινό γήπεδο να καλεί για να συνετίσει ένα νέο Σιδέρη και να απαιτεί «να μην παίζει τόσο δυνατά»… Θα το δούμε και αυτό σύντομα.

Ο Ολυμπιακός έχει κάθε λόγο να αισθάνεται μια μερική ικανοποίηση για τις εξελίξεις. Ο κ. Μαρινάκης και οι συνεργάτες του ανέλαβαν ένα ρίσκο και δικαιώθηκαν πλήρως για ένα απλό λόγο. Επένδυσαν στην αλήθεια των εγγράφων, των αριθμών και των αποδείξεων κι αυτή δεν χάνει ποτέ. Δεν ξέρω αν είναι ικανοποιημένοι από το ύψος της ποινής ή περίμεναν (όπως είχαν κάθε δικαίωμα) τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Ότι (φαίνεται να) κερδίζουν ένα πρωτάθλημα είναι ελάχιστο όφελος μπροστά στην επιβολή των κανόνων δικαίου, τους οποίους υπερασπίστηκαν κόντρα σε θεούς και δαίμονες.

Η ΑΕΚ (μπαίνει και αυτή στην εξίσωση) βρήκε στο δρόμο της αγωνιστικό στόχο για τους αγώνες κατάταξης μεγάλης αξίας. Κυνηγάει τη δεύτερη θέση και τη συμμετοχή στο Champions League από το μονοπάτι των μη πρωταθλητών. Πολύ μεγάλη υπόθεση για μια ομάδα που μέχρι πριν λίγο έτρεχε και δεν έφτανε στο πρωτάθλημα.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο; Μια αστεία, τελικά, υπόθεση χωρίς καμία σημασία και αξία και χωρίς καμία πιθανότητα σωτηρίας. Έρμαιο των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, αιχμάλωτο των κάθε είδους συμφερόντων, χειραγωγούμενο από κανονικές εγκληματικές οργανώσεις και συμμορίες εξακολουθεί να καθεύδει χωρίς τίποτε να μπορεί να συγκρατήσει την κατρακύλα του.

Υ.Γ. Όπως θα έλεγε και ο Καβάφης, δεν έχει πλοίο πλέον, δεν έχει οδό για τον ΠΑΟΚ του Σαββίδη και για το πρωτάθλημα που κατέκτησε στην προηγούμενη αγωνιστική περίοδο. Έτσι που τη ζωή του ρήμαξε (και) στην ιστορία με την Ξάνθη, σε όλη την ποδοσφαιρική ιστορία του τη χάλασε…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς