18.8 C
Athens

Τα διαπιστευτήρια του Κεμζούρα και οι δυο μεταγραφές

Ο Κεστούτις Κεμζούρα είναι ένας τεχνικός που έχει μπει στα… βάσανα της προπονητικής από μικρή ηλικία. Στα 31 του ήταν ήδη βοηθός στην Μπεσίκτας, έχοντας μόλις ολοκληρώσει μια μάλλον αδιάφορη καριέρα αθλητή. Στα 40 του φόρεσε το χάλκινο μετάλλιο στο στήθος ως πρώτος προπονητής της εθνικής Λιθουανίας στο Παγκόσμιο της Τουρκίας. Παραιτήθηκε το φθινόπωρο του 2012 από τον πάγκο της Λιθουανίας (μετά την 8η θέση στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου) και έπειτα από μια διετία στην Τσεχία με την Νίμπουρκ, αποφάσισε να μπει κάτω από τα φτερά του Ντέιβιντ Μπλατ. Έπειτα από τρία χρόνια ως βοηθός του Αμερικανοϊσραηλινού σε Νταρουσάφακα και Ολυμπιακό, ήρθε η ώρα να ξαναδοκιμάσει την τύχη του ως head coach…

Έστω και απρογραμμάτιστα, ο «Κάστας» έχει αναλάβει τις τύχες των Ερυθρόλευκων. Για πόσο; Θα δείξει. Αυτή τη στιγμή περιβάλλεται με εμπιστοσύνη από τους Αγγελόπουλους, οι οποίοι θεώρησαν ότι ως άνθρωπος που ξέρει καλύτερα από τον καθέναν την ομάδα, θα ήταν ιδανικός γι’ αυτό το δύσκολο διάστημα. Κανείς όμως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ο Λιθουανός θα είναι βρέξει – χιονίσει ο τεχνικός του Ολυμπιακού ως το τέλος της σεζόν.

Από παραστάσεις έχει ένα σωρό. Τόσο ως πρώτος όσο και ως βοηθός. Ακόμα και σε επίπεδο Euroleague πλέον, μετά την περυσινή σεζόν στον Ολυμπιακό αλλά κι εκείνη του 2016/17 στην Νταρουσάφακα. Κόντρα στη Βαλένθια πάντως, ήταν το ντεμπούτο του στη διοργάνωση ως πρώτος προπονητής σε αγώνα Ευρωλίγκας. Το οποίο συνδυάστηκε με θριαμβευτική νίκη επί μιας ικανότατης ομάδας όπως η Βαλένθια. Επειδή όμως είναι μόνο η αρχή και επειδή κάλλιστα θα μπορούσε να αποδειχθεί «η τύχη του πρωτάρη», όλοι περιμένουν να δουν τη συνέχεια.

Το ματς με τη Ζενίτ μόνο εύκολο δεν είναι, αφού οι Ρώσοι έχουν ένα δυνατό σύνολο και προέρχονται από ένα πανάκριβο πρωτάθλημα. τα πραγματικά ζόρικα όμως, έρχονται στη συνέχεια. Αρχικά η Μπασκόνια και εν συνεχεία η ΤΣΣΚΑ θα φιλοξενήσουν τον Ολυμπιακό με όχι και τόσο… φιλικές διαθέσεις. Ακόμα κι αν ισχυριστεί κάποιος ότι μίλησε ο εγωισμός των παικτών με τη Βαλένθια, ειδικά στα εκτός έδρας που έρχονται ο εγωισμός από μόνος του δεν θα είναι αρκετός. Εκεί θα χρειαστεί πλάνο και μαεστρική καθοδήγηση προκειμένου να έρθει το καλύτερο δυνατό.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πολύ απλά, ότι ο Κεμζούρα έχει αυτή τη στιγμή μια δεύτερη μεγάλη ευκαιρία στην καριέρα του. Αν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου (τη βραδιά της Μόσχας), ο Ολυμπιακός εξακολουθήσει να βγάζει την υγεία και το πάθος της περασμένης αγωνιστικής, ο Λιθουανός θα μοιάζει ακλόνητος στη θέση του και θα έχει κερδίσει με το σπαθί του το δικαίωμα να φτάσει την ομάδα ως το τέλος της περιόδου. Σε αντίθετη περίπτωση, το πλάνο πρόσληψης ενός τεχνικού επιπέδου Euroleague θα τεθεί σε ισχύ.

Το σίγουρο είναι πως μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα προκύψουν προσθήκες στο ρόστερ. Αποφεύγουμε να μιλήσουμε για τυχόν αποχωρήσεις, διότι εκεί τα πράγματα είναι ακόμη πολύ ρευστά και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το αν και ποιος. Οι πληροφορίες μου όμως λένε πως ήδη οι άνθρωποι της ΚΑΕ συγκεντρώνουν στα χέρια τους προτάσεις για παίκτες που αγωνίζονται στην περιφέρεια και στο «5». Και πιθανότατα οι δυο μεταγραφές που θα προκύψουν να είναι η «προίκα» στον διάδοχο του Μπλατ, είτε αυτός είναι ο Κεμζούρα είτε κάποιος άλλος στο εγγύς μέλλον.

Ανακεφαλαίωση. Ο Ολυμπιακός πηγαίνει με Κεμζούρα για όλο τον Οκτώβριο, εκτός αν προκύψει κάτι συνταρακτικό. Μόλις επικυρωθεί η οριστική παραμονή του Λιθουανού ή η πρόσληψη κάποιου άλλου προπονητή, τότε θα τρέξει και το κομμάτι της ενίσχυσης. Το ιδανικό σενάριο για τους Πειραιώτες θα ήταν η διατήρηση του κλίματος που υπάρχει τις τελευταίες δέκα μέρες και πάνω απ’ όλα η επανάληψη της αγωνιστικής εικόνας που παρουσιάστηκε με τη Βαλένθια. Ο «Κάστας» πήρε αρκετούς πόντους με το καλημέρα και αν συνεχίσει έτσι, δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να τεθεί ζήτημα αντικατάστασής του.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

LIVE: Μπάγερν – Ρεάλ Μαδρίτης

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τη live περιγραφή του αγώνα Μπάγερν - Ρεάλ Μαδρίτης για την ημιτελική φάση του UEFA Champions League

Μπάγερν – Ρεάλ: Οι ενδεκάδες του πρώτου ημιτελικού

Δείτε τις επιλογές του Τόμας Τούχελ και του Κάρλο Αντσελότι για τον σπουδαίο πρώτο ημιτελικό του Champions League ανάμεσα σε Μπάγερν Μονάχου και Ρεάλ Μαδρίτης

LIVE: Μακάμπι Τελ Αβίβ – Παναθηναϊκός

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τη live περιγραφή του Game 3 Μακάμπι Τελ Αβίβ - Παναθηναϊκός για τα πλέι οφ της EuroLeague